Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Doceńmy cukinie

DR MAGDALENA NARKIEWICZ
Cukinie - Fot. sarsmis / Shutterstock

Jeśli mamy dwie, trzy kępy cukinii, grozi nam klęska urodzaju. Na szczęście jest setka sposobów, by spożytkować plony.

Cukinia jest odmianą botaniczną dyni zwyczajnej (Cucurbita pepo), podobnie jak kabaczek, od którego się bezpośrednio wywodzi. Ma krzaczasty pokrój (kabaczek tworzy znacznie dłuższe pędy), a jej owoce mogą ważyć około 3 kg. Przeważają odmiany o intensywnie zielonej skórce w jasne cętki, jest też żółtozielona 'Greta' i złocistopomarańczowa 'Atena'.

ROŚNIE JAK NA DROŻDŻACH

Roślina ta jest mniej wrażliwa na chłód niż dynia i ogórki. Świetnie rośnie i obficie plonuje, ale tylko w pełnym słońcu, na żyznej, próchnicznej ziemi, np. wzbogaconej przekompostowanym obornikiem. Co miesiąc jej kępy warto podsypywać kompostem lub zalecaną dla "żarłocznych" roślin dawką wieloskładnikowego nawozu mineralnego. W czasie suszy zagon trzeba obficie podlewać, starając się nie moczyć liści (brak wody powoduje więdnięcie roślin i zasychanie wierzchołków młodych owoców.). Kwiaty są jednopłciowe. Żeńskie pod kielichem mają długie zgrubienie, z którego tworzy się owoc, natomiast kielich męskich osadzony jest na cienkiej szypułce. Owoce rosną w oczach. Ostatnie trzeba zebrać przed pierwszym silniejszym przymrozkiem.

SMACZNE OWOCE I KWIATY

Cukinie o długości do 20 cm są delikatne i można je jeść ze skórką - na surowo, grillowane, faszerowane, duszone w pomidorach lub w śmietanie, smażone albo dodane do zup. Natomiast z wyrośniętych owoców można robić także placki i przetwory.

Czy wiesz, że...

Młode owoce cukinii trzeba sukcesywnie zbierać. Jeżeli zaczną dojrzewać, roślina przestanie kwitnąć i nowych owoców już na niej nie będzie.

Niektóre cukinie mają w kątach nerwów liści srebrzysty wzorek (patrz zdjęcie z prawej). Jest to nieszkodliwa cecha odmianowa. Natomiast szybko powiększające się plamy szarego nalotu są objawem mączniaka - choroby grzybowej. Porażone części należy obrywać i niszczyć.

KWIATOWE SMAKOŁYKI

Smaczne, a do tego oryginalne są także potrawy z kwiatów cukinii. Kwiaty, najlepiej męskie (by nie marnować żeńskich z zawiązkami owoców0, nadziewamy serem przyprawionym ulubionymi ziołami i zapiekamy pod beszamelem. Taka przystawka popularna jest np. w Prowansji.

Można też, na włoską modłę, zanurzyć je w cieście naleśnikowym i usmażyć w głębokim tłuszczu.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Dlaczego kabaczki nie owocują?
Patisony. Ciekawe odmiany patisonów. Jak uprawiać patisony w ogrodzie?
Czas na dynie

Skomentuj:

Doceńmy cukinie

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej