Sprawdzone przepisy
Piernik z powidłami
Cukier (2 łyżki) rozgrzać do zbrązowienia i rozprowadzić zimną wodą (1 łyżka). Zmiksować z masłem i miodem (po 20 dag), jajkami (3 szt.), przyprawą do piernika (1 łyżeczka) sodą oczyszczoną (1/2 łyżeczki) i szczyptą soli. Dodać mąkę (niepełne 2 szklanki) i bakalie (1 szklanka). Do 1/3 ciasta można dodać łyżkę kakao. Piec trzy placki 25 min w 180 st. C. Przełożyć powidłami.
Piernik marchewkowy
Marchewkę utartą na tarce o grubych oczkach (2 szklanki) połączyć z cynamonem (1 łyżeczka), imbirem (1/2 łyżeczki), bakaliami (1 szklanka) i olejem słonecznikowym (1/3 szklanki). Dodać mąkę (2 szklanki) zmieszaną z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka) i ewentualnie nieco zimnej wody. Wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste. Piec 50 min w temp. 180 st. C. Można przybrać bakaliami.
Grzane piwo
Do 1 litra piwa (może być też bezalkoholowe) dodać cukier (łyżkę), miód (łyżeczkę), cynamon (1/2 łyżeczki zmielonego lub laskę), kilka goździków i szczyptę imbiru. Piwo podgrzać do około 60 st. C. Można też utrzeć 2 żółtka z niewielką ilością cukru, rozprowadzić je gorącym piwem i wymieszać z grzańcem, a potem całość jeszcze trochę podgrzać.
Grzane wino
Do czerwonego ewentualnie białego wina półsłodkiego albo półwytrawnego (1 butelka) dodać goździki (ok. 10 sztuk), szczyptę zmielonego cynamonu i imbiru, sok wyciśnięty z połówki cytryny, łyżkę miodu i, jeśli ktoś lubi, soku malinowego. Zwykle trzeba grzańca nieco jeszcze dosłodzić do smaku, po czym całość podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia.
Cukier (2 łyżki) rozgrzać do zbrązowienia i rozprowadzić zimną wodą (1 łyżka). Zmiksować z masłem i miodem (po 20 dag), jajkami (3 szt.), przyprawą do piernika (1 łyżeczka) sodą oczyszczoną (1/2 łyżeczki) i szczyptą soli. Dodać mąkę (niepełne 2 szklanki) i bakalie (1 szklanka). Do 1/3 ciasta można dodać łyżkę kakao. Piec trzy placki 25 min w 180 st. C. Przełożyć powidłami.
Piernik marchewkowy
Marchewkę utartą na tarce o grubych oczkach (2 szklanki) połączyć z cynamonem (1 łyżeczka), imbirem (1/2 łyżeczki), bakaliami (1 szklanka) i olejem słonecznikowym (1/3 szklanki). Dodać mąkę (2 szklanki) zmieszaną z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka) i ewentualnie nieco zimnej wody. Wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste. Piec 50 min w temp. 180 st. C. Można przybrać bakaliami.
Grzane piwo
Do 1 litra piwa (może być też bezalkoholowe) dodać cukier (łyżkę), miód (łyżeczkę), cynamon (1/2 łyżeczki zmielonego lub laskę), kilka goździków i szczyptę imbiru. Piwo podgrzać do około 60 st. C. Można też utrzeć 2 żółtka z niewielką ilością cukru, rozprowadzić je gorącym piwem i wymieszać z grzańcem, a potem całość jeszcze trochę podgrzać.
Grzane wino
Do czerwonego ewentualnie białego wina półsłodkiego albo półwytrawnego (1 butelka) dodać goździki (ok. 10 sztuk), szczyptę zmielonego cynamonu i imbiru, sok wyciśnięty z połówki cytryny, łyżkę miodu i, jeśli ktoś lubi, soku malinowego. Zwykle trzeba grzańca nieco jeszcze dosłodzić do smaku, po czym całość podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia.
Skomentuj:
Sprawdzone przepisy