Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Pikantna sałatka z kiełkami

Tekst Małgorzata Łączyńska Fot. Krzysztof Duklas

  • 3 jajka

  • 3 spore ziemniaki

  • 2 kiszone ogórki

  • kilka marynowanych pieczarek

  • mała cebula

  • 15 -20 dag żółtego sera

  • kiełki fasoli Mung (lub inne, które lubisz)

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

    Sos:

  • kubeczek jogurtu (150 ml) lub pół szklanki majonezu

  • łyżka soku z cytryny

  • sól, cukier i pieprz do smaku

    Jajka ugotuj na twardo, pokrój na ósemki. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Pokrój pieczarki i kiszone ogórki (możesz je obrać ze skórki, jeśli lubisz). Żółty ser potnij w słupki. Drobno posiekaj cebulę (uprzednio sparzona będzie mniej ostra). Składniki wrzuć do miski i delikatnie wymieszaj. Ułóż na czterech talerzykach, posyp kiełkami i natką. Wymieszaj w garnuszku składniki sosu i polej nim każdą porcję.

    Więcej przepisów na potrawy z kiełkami znajdziesz na stronach www.kielki.com.pl oraz www.pnos.com.pl.

  • Udostępnij

    Przeczytaj także

    Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
    Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
    Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

    Polecane

    Kiełki
    Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
    Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego

    Skomentuj:

    Pikantna sałatka z kiełkami

    Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

    Czytaj więcej