Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Pigwa pospolita (owoce) - Cydonia oblonga

Iwona Banaś
Owoce pigwy pospolitej (Cydonia oblonga) - Fot. Shutterstock

Cytrynowożółte owoce pigwy pospolitej (Cydonia oblonga) z daleka przypominają małe rajskie jabłuszka, mają twardy, mało soczysty miąższ, cierpki, aromatyczny z komórkami kamiennymi jak u gruszek. Dojrzewają na krzewach od września do listopada. Zawierają m.in. cenne cukry proste, kwasy organiczne, garbniki i witaminę C. Spożywa się je po upieczeniu lub ugotowaniu jako smakowity dodatek do potraw mięsnych i dziczyzny, zawarty w skórce olejek eteryczny nadaje daniom charakterystyczny aromat i kwaskowaty posmak. Ze względu na aromat właśnie ze świeżych owoców pigwy sporządza się wyborne, rozgrzewające nalewki.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Nalewka z pigwy:
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego

Skomentuj:

Pigwa pospolita (owoce) - Cydonia oblonga

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej