Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Najdroższa przyprawa świata

Joanna Krause

Rzadziej używaną polską nazwą krokusa jest "szafran". Słowo pochodzi z arabskiego, gdzie safra oznacza żółtą barwę. Dziś słowa "szafran" używamy przede wszystkim jako nazwy jednej z najszlachetniejszych przypraw świata. Wystarczy szczypta, by potrawie nadać niezwykłą, żółtą barwę i delikatny aromat. Ale uwaga, jeśli dodamy za dużo szafranu, stanie się gorzka!

Szafran to długie słupki gatunku Crocus sativus, uprawianego na rozległych plantacjach głównie w krajach basenu morza Śródziemnego. Zbiór jest wyjątkowo czasochłonny, a praca żmudna. Aby uzyskać 1 kg szafranu, trzeba zebrać słupki ze 170 tys. roślin! Nic dziwnego, że jest to przyprawa tak bardzo kosztowna.

Hiszpańscy naukowcy wciąż poszukują genu, który jest odpowiedzialny za wzrost słupka szafranu. Produkcja zmodyfikowanych genetycznie krokusów byłaby o wiele bardziej wydajna.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Krokusami wiosna się zaczyna ...
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego

Skomentuj:

Najdroższa przyprawa świata

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej