Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Rokitnik - sprawdzone przepisy

Redakcja
Kwaskowaty sok z rokitnika zmieszany z nektarem pomarańczowym daje odżywczy napój o ciekawym smaku - Fot. Shutterstock

Syrop: Owoce (mogą być mrożone) przetwarzać w sokowniku. Sok mocno dosłodzić (około 1 kg cukru na sokownik) i wlać do słoików. Zamykać na gorąco, ustawiając spodem do góry, lub pasteryzować

Nalewka: Owoce zalać alkoholem, tak by całe były przykryte. Pozostawić na 6 tygodni. Potem zlać roztwór i zasypać owoce cukrem. Po upływie następnych 6 tygodni zlać powstały roztwór i połączyć z poprzednim. Po kolejnych 6 tygodniach przecedzić przez gazę, aby oddzielić olej, który się wytrąci.

Olej: Wycisnąć sok ze świeżych owoców (np. w sokowirówce), odcedzić i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Następnie zebrać tłuszcz zgromadzony na powierzchni i zlać do naczynia z ciemnego szkła. Używać do surówek lub zażywać jako lek.

Zobacz przepis na angielski placek z rokitnikiem





Fot. Shutterstock



Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Prezenty dla ogrodników [40 pomysłów]
Pierwsze wysiewy
Rokitnik - złoto Syberii

Skomentuj:

Rokitnik - sprawdzone przepisy

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej