Sernik na zimno z jagodami
40 dag tłustego białego sera 300 ml śmietany 36-proc., torebka cukru waniliowego, 30 dag cukru pudru, 50 dag jagód (świeżych lub mrożonych), 4 żółtka, 10 g żelatyny
SPÓD BISZKOPTOWY: 2 jajka, 3 dag cukru, 4 dag mąki (lub gotowe biszkopty albo herbatniki)
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier. Pianę mieszamy z żółtkami i przesianą mąką. Napełniamy ciastem tortownicę wyłożoną pergaminem Pieczemy ok. 8 min w temp. 190 st. C. Studzimy biszkopt w formie, wyjmujemy pergamin i ponownie zapinamy brzeg tortownicy.
KONFITURA DO DEKORACJI: 10 dag jagód zagotowujemy z kopiastą łyżką cukru, studzimy.
MASA SEROWA: ucieramy ser z 15 dag cukru i cukrem waniliowym, dodając po żółtku. Gdy masa będzie gładka, łączymy ją kolejno z żelatyną (uprzednio namoczoną i rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody), śmietaną ubitą z resztą cukru i na końcu z pozostałymi surowymi jagodami. Masę wykładamy na biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Dekorujemy sernik konfiturą.
SPÓD BISZKOPTOWY: 2 jajka, 3 dag cukru, 4 dag mąki (lub gotowe biszkopty albo herbatniki)
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier. Pianę mieszamy z żółtkami i przesianą mąką. Napełniamy ciastem tortownicę wyłożoną pergaminem Pieczemy ok. 8 min w temp. 190 st. C. Studzimy biszkopt w formie, wyjmujemy pergamin i ponownie zapinamy brzeg tortownicy.
KONFITURA DO DEKORACJI: 10 dag jagód zagotowujemy z kopiastą łyżką cukru, studzimy.
MASA SEROWA: ucieramy ser z 15 dag cukru i cukrem waniliowym, dodając po żółtku. Gdy masa będzie gładka, łączymy ją kolejno z żelatyną (uprzednio namoczoną i rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody), śmietaną ubitą z resztą cukru i na końcu z pozostałymi surowymi jagodami. Masę wykładamy na biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Dekorujemy sernik konfiturą.
Skomentuj:
Sernik na zimno z jagodami