Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Sernik na zimno z jagodami

Red.
sernik na zimno z jagodami - Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

40 dag tłustego białego sera 300 ml śmietany 36-proc., torebka cukru waniliowego, 30 dag cukru pudru, 50 dag jagód (świeżych lub mrożonych), 4 żółtka, 10 g żelatyny

SPÓD BISZKOPTOWY: 2 jajka, 3 dag cukru, 4 dag mąki (lub gotowe biszkopty albo herbatniki)

BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier. Pianę mieszamy z żółtkami i przesianą mąką. Napełniamy ciastem tortownicę wyłożoną pergaminem Pieczemy ok. 8 min w temp. 190 st. C. Studzimy biszkopt w formie, wyjmujemy pergamin i ponownie zapinamy brzeg tortownicy.

KONFITURA DO DEKORACJI: 10 dag jagód zagotowujemy z kopiastą łyżką cukru, studzimy.

MASA SEROWA: ucieramy ser z 15 dag cukru i cukrem waniliowym, dodając po żółtku. Gdy masa będzie gładka, łączymy ją kolejno z żelatyną (uprzednio namoczoną i rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody), śmietaną ubitą z resztą cukru i na końcu z pozostałymi surowymi jagodami. Masę wykładamy na biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Dekorujemy sernik konfiturą.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Jagoda kamczacka. Wytrzymały krzew. Uprawa jagody kamczackiej w ogrodzie i na działce
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego

Skomentuj:

Sernik na zimno z jagodami

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej