Dlaczego pomidory zgorzkniały?
Pomidorki koktajlowe, które uprawiam w dużej donicy na balkonie (częściowo osłoniętym szybą), już dojrzały, ale mają gorzkawy smak. Dlaczego? Beata Ziemiańska
Do zmiany smaku pomidorków mogła się przyczynić np. zbyt mała doniczka. Mieści się w niej niewiele podłoża, które łatwo przesycha i w rezultacie roślina może odczuwać niedobory wody. Poza tym w takich warunkach korzenie mają ograniczony dostęp do składników pokarmowych i roślina jest trochę niedożywiona. Jeżeli nawet stosuje Pani odpowiednie nawożenie, a przy tym roślina jest nawadniana nieregularnie, to może dojść do nadmiernego zasolenia podłoża, a w konsekwencji do zmiany smaku owoców. Ten sam skutek mogła też spowodować bardzo wysoka temperatura. Osłonięcie balkonu szkłem mogło wywołać efekt szklarniowy, czyli silną kumulację ciepła tuż przy szybie. Na przyszłość pomidory na balkonie radzę uprawiać w dużym pojemniku, regularnie je nawozić i zadbać, by ziemia była stale lekko wilgotna.
Skomentuj:
Dlaczego pomidory zgorzkniały?