Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Dlaczego pomidory zgorzkniały?

Alicja Gawryś
Doniczka, w której rośnie ten krzaczek pomidora, jest zdecydowanie za mała. - Fot. Shutterstock

Pomidorki koktajlowe, które uprawiam w dużej donicy na balkonie (częściowo osłoniętym szybą), już dojrzały, ale mają gorzkawy smak. Dlaczego? Beata Ziemiańska

Do zmiany smaku pomidorków mogła się przyczynić np. zbyt mała doniczka. Mieści się w niej niewiele podłoża, które łatwo przesycha i w rezultacie roślina może odczuwać niedobory wody. Poza tym w takich warunkach korzenie mają ograniczony dostęp do składników pokarmowych i roślina jest trochę niedożywiona. Jeżeli nawet stosuje Pani odpowiednie nawożenie, a przy tym roślina jest nawadniana nieregularnie, to może dojść do nadmiernego zasolenia podłoża, a w konsekwencji do zmiany smaku owoców. Ten sam skutek mogła też spowodować bardzo wysoka temperatura. Osłonięcie balkonu szkłem mogło wywołać efekt szklarniowy, czyli silną kumulację ciepła tuż przy szybie. Na przyszłość pomidory na balkonie radzę uprawiać w dużym pojemniku, regularnie je nawozić i zadbać, by ziemia była stale lekko wilgotna.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Drzewka owocowe na działkę i do ogródka
Kompostownik w ogrodzie. Jak przygotować kompost? Co można kompostować. Najlepsze kompostowniki
Jadalne chwasty

Skomentuj:

Dlaczego pomidory zgorzkniały?

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej