Salsefia - biały korzeń
Do zimowych rarytasów należy też salsefia, której korzeń jest podobny do skorzonery, a liście - do pietruszki.
1 z 2
2 z 2
Salsefia, czyli kozibród lekarski (Tragopogon porrifolius), przypomina skorzonerę, ale jej soczysty korzeń ma żółtawą skórkę i orzechowy posmak. Jest cennym źródłem soli mineralnych (ale nie zawiera inuliny). Uprawa salsefii zwykle trwa tylko sezon, gdyż korzeń zaczynających kwitnąć roślin nieodwracalnie drewnieje i nie nadaje się do jedzenia. Natomiast dostępna w sklepach tzw. czarna salsefia to nic innego jak skorzonera.
Warto wiedzieć
Salsefia dobrze rośnie w słonecznych miejscach na obojętnej, próchnicznej, piaszczysto-gliniastej glebie.
Wymaga podlewania (zwłaszcza w okresie wschodów i latem) oraz częstego spulchniania gleby.
Nasiona wysiewamy w połowie kwietnia na głębokość 1-3 cm. Siewki przerywamy tak, by rosły co 7 cm.
Korzenie wykopujemy przed zamarznięciem gleby. Można je przechowywać przez kilka miesięcy.
Salsefia z kurczakiem
Pół kilo oskrobanych korzeni salsefii zanurz na chwilę w wodzie (zakwaszonej, by warzywo nie ściemniało), po czym pokrój na drobne kawałki. Zalej je 1/2 l rosołu i gotuj przez kwadrans. Dodaj pokrojoną w kostkę ugotowaną lub upieczoną pierś kurczaka (20 dag). Podgrzewaj wszystko na małym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Podawaj na gorąco z ugotowanym na sypko ryżem.
Skąd nasiona?
Korzenie salsefii i skorzonery rzadko bywają w sprzedaży. To przemawia za ich uprawą w ogrodzie. Nasiona łatwo kupimy - produkuje je np. firma W. Legutko lub PNOS Ożarów. Jednak jeśli rośliny te na grządce zakwitną (obie są wtedy bardzo dekoracyjne) i wydadzą nasiona, to nie warto ich zbierać. Odmiany uprawne bowiem łatwo krzyżują się z dzikimi i ich potomstwo zwykle nie jest tak wartościowe jak otrzymane z nasion firmowych.
Na zdjęciu powyżej: Owocostany salsefii i skorzonery wyglądają podobnie.
Skomentuj:
Salsefia - biały korzeń