Skorzonera - czarne szparagi
Atrakcją zimowego stołu na może być skorzonera. To mało popularne warzywo smakuje podobnie jak szparagi.



Warto wiedzieć
Skorzonerę można uprawiać najwyżej dwa sezony. Jej korzenie mogą zimować w gruncie. Wiosną, gdy wyrastają z nich pędy kwiatowe, włóknieją, ale po ich wczesnym usunięciu znów stają się delikatne. Oprócz korzenia można też jeść młode liście. Warzywo ma podobne wymagania co salsefia. Obie rośliny uprawiamy tak samo.
Fot. Shutterstock
Skorzonera w śmietanie do mięsa
Oskrob pół kilo korzeni skorzonery i włóż je na chwilę do wody z octem. Osącz i pokrój na kawałki o długości ok. 10 cm. Przygotuj 1/2 l wywaru z warzyw. Posól go i przez kwadrans gotuj w nim salsefię. Miękką przełóż do rondla, dodaj 2-3 łyżki gęstej śmietany i nieco wywaru. Podduś, oprósz zieloną pietruszką i pieprzem.
- Więcej o:
Miód. Jak powstaje i jakie ma właściwości. Najbardziej miododajne rośliny do ogrodu.
Rośliny na przeziębienie
Ukorzeniamy ananas
Ziołowe kąpiele
Bataty (Ipomoea batatas) – uprawa, właściwości i przepisy
Chora lipa – szpeciele na liściach lipy. Jak je rozpoznać i zwalczać?
Plamy na trawniku
Dziwne plamy na owocach i liściach malin [Porada eksperta]