Skorzonera - czarne szparagi
Atrakcją zimowego stołu na może być skorzonera. To mało popularne warzywo smakuje podobnie jak szparagi.



Warto wiedzieć
Skorzonerę można uprawiać najwyżej dwa sezony. Jej korzenie mogą zimować w gruncie. Wiosną, gdy wyrastają z nich pędy kwiatowe, włóknieją, ale po ich wczesnym usunięciu znów stają się delikatne. Oprócz korzenia można też jeść młode liście. Warzywo ma podobne wymagania co salsefia. Obie rośliny uprawiamy tak samo.
Fot. Shutterstock
Skorzonera w śmietanie do mięsa
Oskrob pół kilo korzeni skorzonery i włóż je na chwilę do wody z octem. Osącz i pokrój na kawałki o długości ok. 10 cm. Przygotuj 1/2 l wywaru z warzyw. Posól go i przez kwadrans gotuj w nim salsefię. Miękką przełóż do rondla, dodaj 2-3 łyżki gęstej śmietany i nieco wywaru. Podduś, oprósz zieloną pietruszką i pieprzem.
- Więcej o:
![miód miód]()
Miód. Jak powstaje i jakie ma właściwości. Najbardziej miododajne rośliny do ogrodu.
![Mikstura z pokrojonego w cienkie plasterki imbiru, soku z cytryny i miodu jest dobra na kaszel i chore gardło. Mikstura z pokrojonego w cienkie plasterki imbiru]()
Rośliny na przeziębienie
![Ananas Ananas]()
Ukorzeniamy ananas
![17267591 https bi]()
Ziołowe kąpiele
![Najbardziej popularną odmianą ozdobną głogu jest Paul's Scarlet. Drzewo ma kulistą koronę i pełne kwiaty karminowej barwy; dorasta do 4-6 m Najbardziej popularną odmianą ozdobną głogu jest Paul's Scarlet. Drzewo ma kulistą koronę i pełne kwiaty karminowej barwy; dorasta do 4-6 m]()
Głóg - drzewo do ogrodu
![batat batat]()
Bataty (Ipomoea batatas) – uprawa, właściwości i przepisy
![SONY DSC8BIM%WuX`z8BIM:printOutputPstSboolInteenumInteClrmprintSixteenBitboolprinterNameTEXTprintProofSetupObjcUstawienie prbyproofSetupBltnenumbuiltinProofproofCMYK8BIM;]()
Chora lipa – szpeciele na liściach lipy. Jak je rozpoznać i zwalczać?
![Plamy na trawniku. Różowa plamistość, czerwona nitkowatość, choroby trawnika Plamy na trawniku. Różowa plamistość, czerwona nitkowatość, choroby trawnika]()
Plamy na trawniku









