Czarna rzodkiew
Korzenie czarnej rzodkwi są chrupkie i bardzo ostre w smaku. Jedząc je, możemy uniknąć wielu problemów ze zdrowiem.
Korzenie zimowej rzodkwi wykopuje się po 90-100 dniach od siewu. Na kolejny rok pozos- tawiamy na zagonach wyłącznie rośliny na nasiona (ich korzenie są łykowate). Oprócz 'Murzynki' na późnojesienny zbiór nadają się także inne odmiany, np. czarna podłużna 'Gros Long d'Hiver de Paris' i biała stożkowa 'Münchner Bier'.
Warto wiedzieć
Rzodkiew najlepiej rośnie w 2.-3. roku, po nawożeniu obornikiem i później kompostem.
Rośliny przeznaczone do jesiennego zbioru wysiewamy w lipcu i na początku sierpnia.
Nasiona umieszczamy w ziemi na głębokości 2 cm, punktowo (po 2-3 co 10-15 cm) lub gęściej - w rządkach. Wyrastające siewki trzeba przerywać.
Należy dbać, by gleba była stale lekko wilgotna.
Korzystne jest wzruszanie ziemi - zapobiega jej zaskorupianiu się i utrudnia rozwój chwastów.
Korzenie (o śr. 5 cm) wykopujemy przed nadejściem mrozu. Przechowujemy je w temp. ok. 1°C.
Fot. Shutterstock
Sałatka z rzodkwi, marchewki i mięsa kurczaka
Pierś kurczaka pokrój na cienkie paseczki (łatwo to zrobisz, gdy jest lekko zmrożona). Oprósz je tymiankiem, oregano i chili, polej łyżką oliwy. Po 15-30 min usmaż na patelni. Do ostudzonego kurczaka dodaj paski z korzenia rzodkwi i marchwi. Zrób sos z równych ilości musztardy, oliwy i jasnego octu balsamicznego, dopraw go solą i pieprzem. Polej nim sałatkę.
- Więcej o:
Miód. Jak powstaje i jakie ma właściwości. Najbardziej miododajne rośliny do ogrodu.
Rośliny na przeziębienie
Ukorzeniamy ananas
Kiełki - nowalijki ze słoika
Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą
Uciążliwa "miniaturka koniczyny"