Czarna rzodkiew

dr Magdalena Narkiewicz

Korzenie czarnej rzodkwi są chrupkie i bardzo ostre w smaku. Jedząc je, możemy uniknąć wielu problemów ze zdrowiem.

ODMIANA 'GROS LONG D'HIVER DE PARIS'
ODMIANA 'GROS LONG D'HIVER DE PARIS'
SHUTTERSTOCK
Czarne kuliste korzenie, które są w ofercie zimowych warzyw, to rzodkiew (Raphanus sativus) odmiana 'Murzynka', często błędnie nazywana czarną rzepą (prawdziwa rzepa ma łagodniejszy smak i fioletowawy kolor). Trudno przecenić jej zalety. Rzodkiew zawiera dużo witaminy C, B1, B2 i PP oraz związków potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i siarki. Jej fitoncydy hamują rozwój chorobotwórczych mikrobów, a olejki gorczyczne zwiększają ukrwienie skóry. Warzywo to poprawia też odporność i wspomaga pracę wątroby, a jego sok zapobiega wypadaniu włosów i łupieżowi, leczy też kaszel.

Korzenie zimowej rzodkwi wykopuje się po 90-100 dniach od siewu. Na kolejny rok pozos- tawiamy na zagonach wyłącznie rośliny na nasiona (ich korzenie są łykowate). Oprócz 'Murzynki' na późnojesienny zbiór nadają się także inne odmiany, np. czarna podłużna 'Gros Long d'Hiver de Paris' i biała stożkowa 'Münchner Bier'.

Warto wiedzieć

Rzodkiew najlepiej rośnie w 2.-3. roku, po nawożeniu obornikiem i później kompostem.

Rośliny przeznaczone do jesiennego zbioru wysiewamy w lipcu i na początku sierpnia.

Nasiona umieszczamy w ziemi na głębokości 2 cm, punktowo (po 2-3 co 10-15 cm) lub gęściej - w rządkach. Wyrastające siewki trzeba przerywać.

Należy dbać, by gleba była stale lekko wilgotna.

Korzystne jest wzruszanie ziemi - zapobiega jej zaskorupianiu się i utrudnia rozwój chwastów.

Korzenie (o śr. 5 cm) wykopujemy przed nadejściem mrozu. Przechowujemy je w temp. ok. 1°C.

Fot. Shutterstock



Sałatka z rzodkwi, marchewki i mięsa kurczaka

Pierś kurczaka pokrój na cienkie paseczki (łatwo to zrobisz, gdy jest lekko zmrożona). Oprósz je tymiankiem, oregano i chili, polej łyżką oliwy. Po 15-30 min usmaż na patelni. Do ostudzonego kurczaka dodaj paski z korzenia rzodkwi i marchwi. Zrób sos z równych ilości musztardy, oliwy i jasnego octu balsamicznego, dopraw go solą i pieprzem. Polej nim sałatkę.

Skomentuj:

Czarna rzodkiew