Którego jałowca owoce są jadalne? [Ekspert radzi]
Czy owoce jałowca 'Meyeri' i innych ozdobnych gatunków są takie same jak te, które zbieramy z jałowca dziko rosnącego w lasach? Pyta: Bogdan Lipiński
Wiesław Gawryś, mgr inż. ogrodnictwa, wicedyrektor Ogrodu Botanicznego PAN w Warszawie Powsinie: Kuliste "owoce", a właściwie szyszkojagody jałowca pospolitego, rosnącego w naszych lasach, mają średnicę 5-9 mm, dojrzewają po 2-3 latach, są granatowo-czarne i pokryte białawym nalotem.
U jałowca łuskowatego odmiany 'Meyeri' są podobne, jednak mają bardziej owalny kształt i dorastają do długości 5-6 mm. Dojrzewają po dwóch latach, pod koniec przybierając wtedy niemal czarne zabarwienie, a ich skórka pokrywa się srebrnym nalotem.
Szyszkojagody obu gatunków mogą być używane jako przyprawa do mięs (zwłaszcza dziczyzny) i bigosu, choć u jałowca łuskowatego ich smak jest bardziej żywiczny. Można wykorzystywać je świeże bądź suszone. Jednak nie dodawajmy tej przyprawy w nadmiarze, bo potrawa stanie się gorzkawa.
"Owoce" jałowca wchodzą w skład mieszanek ziołowych zalecanych
przy infekcjach dróg moczowych oraz kamicy nerkowej. Wzmacniają także odporność.
Skomentuj:
Którego jałowca owoce są jadalne? [Ekspert radzi]