Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Którego jałowca owoce są jadalne? [Ekspert radzi]

Wiesław Gawryś
Dojrzałe owoce jałowca wyniosłego mają niebieskawy nalot i także jadalne. - Fot.: Mykola Ivashchenko shutterstock

Czy owoce jałowca 'Meyeri' i innych ozdobnych gatunków są takie same jak te, które zbieramy z jałowca dziko rosnącego w lasach? Pyta: Bogdan Lipiński

Wiesław Gawryś /Fot. JERZY GUMOWSKI

Wiesław Gawryś, mgr inż. ogrodnictwa, wicedyrektor Ogrodu Botanicznego PAN w Warszawie Powsinie: Kuliste "owoce", a właściwie szyszkojagody jałowca pospolitego, rosnącego w naszych lasach, mają średnicę 5-9 mm, dojrzewają po 2-3 latach, są granatowo-czarne i pokryte białawym nalotem.

U jałowca łuskowatego odmiany 'Meyeri' są podobne, jednak mają bardziej owalny kształt i dorastają do długości 5-6 mm. Dojrzewają po dwóch latach, pod koniec przybierając wtedy niemal czarne zabarwienie, a ich skórka pokrywa się srebrnym nalotem.
Szyszkojagody obu gatunków mogą być używane jako przyprawa do mięs (zwłaszcza dziczyzny) i bigosu, choć u jałowca łuskowatego ich smak jest bardziej żywiczny. Można wykorzystywać je świeże bądź suszone. Jednak nie dodawajmy tej przyprawy w nadmiarze, bo potrawa stanie się gorzkawa.

"Owoce" jałowca wchodzą w skład mieszanek ziołowych zalecanych
przy infekcjach dróg moczowych oraz kamicy nerkowej. Wzmacniają także odporność.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Jak sadzimy grzybienie? [PORADA EKSPERTA]
Jak pozbyć się przędziorków? [PORADA EKSPERTA]
Dalie na balkonie [PORADA EKSPERTA]

Skomentuj:

Którego jałowca owoce są jadalne? [Ekspert radzi]

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej