Coraz lepszy bób
Młode nasiona bobu mają jasnozieloną lub białawą łupinę. Ale mogą być też karmazynowe!
1 z 3
2 z 3
3 z 3
Warzywo to warto uprawiać w ogrodach nie tylko dla satysfakcji z posiadania własnych zbiorów, ale też dlatego, że jest doskonałym przedplonem dla większości warzyw. Jego nasiona kiełkują już w temperaturze 3°C, a siewki wytrzymują przymrozki. Wysiany wczesną wiosną szybko wydaje plony i ustępuje miejsca pod kolejne uprawy. Co ważne, jego korzenie współżyją z bakteriami wiążącymi azot z powietrza. Pozostawione w ziemi są wartościowym nawozem.
Odmiany bobu (Vicia faba) różnią się m.in. długością okresu wegetacji (od 70 do 100 dni), wielkością strąków, ich liczbą uzyskiwaną z rośliny i barwą nasion. Mogą osiągać ponad metr wysokości. Ciekawą nowością jest 'Karmazyn' - pierwsza polska, bardzo plenna odmiana o różowobrązowej łupinie nasiennej. Inny oryginał to efektownie kwitnąca na czerwono odmiana 'Crimson Flowered'. Uprawiana jest w ogrodach na zachodzie Europy, ale niestety, nie pojawiła się jeszcze na naszym rynku.
ZASADY UPRAWY
Bób wymaga niezakwaszonych, żyznych, gliniasto-piaszczystych gleb wzbogaconych kompostem.
Sieje się go do gruntu pod koniec marca lub 2 tygodnie wcześniej w inspekcie i wysadza na grządki na początku kwietnia.
Wysokie łodygi łatwo wyłamują się pod naporem wiatru. Warto podpierać je rozciągniętymi wzdłuż rzędów sznurami.
W czasie suszy roślinę należy regularnie podlewać, a następnie spulchniać glebę.
Na młodych przyrostach bardzo lubią żerować mszyce. Aby ograniczyć ich występowanie, po zawiązaniu 6 strąków wierzchołek rośliny obcinamy.
Strąki zbieramy, gdy nasiona oraz zawiązek pędu i korzenia (cienki, podłużny znaczek w dolnej części nasiona) są zielone.
Odmiany bobu (Vicia faba) różnią się m.in. długością okresu wegetacji (od 70 do 100 dni), wielkością strąków, ich liczbą uzyskiwaną z rośliny i barwą nasion. Mogą osiągać ponad metr wysokości. Ciekawą nowością jest 'Karmazyn' - pierwsza polska, bardzo plenna odmiana o różowobrązowej łupinie nasiennej. Inny oryginał to efektownie kwitnąca na czerwono odmiana 'Crimson Flowered'. Uprawiana jest w ogrodach na zachodzie Europy, ale niestety, nie pojawiła się jeszcze na naszym rynku.
ZASADY UPRAWY
Bób wymaga niezakwaszonych, żyznych, gliniasto-piaszczystych gleb wzbogaconych kompostem.
Sieje się go do gruntu pod koniec marca lub 2 tygodnie wcześniej w inspekcie i wysadza na grządki na początku kwietnia.
Wysokie łodygi łatwo wyłamują się pod naporem wiatru. Warto podpierać je rozciągniętymi wzdłuż rzędów sznurami.
W czasie suszy roślinę należy regularnie podlewać, a następnie spulchniać glebę.
Na młodych przyrostach bardzo lubią żerować mszyce. Aby ograniczyć ich występowanie, po zawiązaniu 6 strąków wierzchołek rośliny obcinamy.
Strąki zbieramy, gdy nasiona oraz zawiązek pędu i korzenia (cienki, podłużny znaczek w dolnej części nasiona) są zielone.
Skomentuj:
Coraz lepszy bób