Szparagi - warzywa dla koneserów. Uprawa i przepisy
Jakie warzywo jest najbardziej wykwintne? Oczywiście szparagi! Ale ich smak w pełni docenimy tylko wtedy, gdy są świeżo zebrane.
Gleba powinna być niezbyt ciężka, gliniasto- -piaszczysta, wzbogacona w próchnicę i głęboko uprawiona, a miejsce słoneczne lub półcieniste. Sadzonki szparaga trudno kupić. Łatwiej dostaniemy nasiona, które wysiewa się w kwietniu na rozsadę. Rośliny dobrze plonują przez kilka lat. Zbiory zaczyna się w trzecim roku uprawy. Trwają od kwietnia do połowy czerwca. Szparagi wymagają sowitego nawożenia. Wyrastające z ziemi wypustki są fioletowe i stopniowo zielenieją. Mają wyrazisty smak i delikatną skórkę, która nie wymaga obierania. Żeby szparagi były białe i delikatne, trzeba obsypywać je ziemią w celu osłonięcia przed światłem. Jednak szybko twardnieją i wymagają obierania.
NASZE PRZEPISY
Wykwintna sałatka
Strączki groszku i szparagi dusimy na oliwie 3 min. Dodajemy cząstki pomidorów, sparzone krewetki i liście sałaty. Miksujemy świeży imbir (2 łyżeczki) z oliwą (1/2 szkl.), sokiem z cytryny (3 łyżeczki) i pomarańczy. Solimy i polewamy sałatkę.
Omlet ze szparagami
Smażymy omlet z 3 jajek ubitych z łyżką wody i szczyptą soli, aż jego wierzch się zetnie. Zielone szparagi (30 g) skracamy nieco od dołu, gotujemy 7 min z solą i odrobiną cukru, osuszamy, układamy na połowie omletu i polewamy masłem. Omlet składamy na pół i podajemy.
- Więcej o:
Groszkowe delicje
Warzywa na leśnej działce
Zioła na balkonie, czyli jakie zioła można uprawiać na balkonie
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego
Paprocie domowe łatwe w uprawie. Paprocie doniczkowe - uprawa i pielęgnacja
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki
Czym jest poplon? Jakie rośliny poplonowe wykorzystać w ogrodzie?