Rośliny doniczkowe w kuchni
Kuchnia może być pełna ziół i kwiatów - pod warunkiem że jest w niej choć jedno okno.
Większość kwiatów doniczkowych rośnie w kuchni bujniej niż w innych wnętrzach. Ciepłe i parne powietrze sprawia bowiem, że wymagają one rzadszego podlewania i zraszania. Niestety, nasze kuchnie (zwłaszcza w domach z wielkiej płyty) są często długie, wąskie, ślepe albo z jednym małym oknem, co nie sprzyja większości roślin.
Jak poprawić warunki dla roślin w kuchni?
O polepszeniu warunków świetlnych pomyślmy już w trakcie urządzania kuchni, wykładając ściany i podłogę odbijającymi światło kafelkami. Przygotowywanie posiłków wymaga krzątaniny, więc donice z roślinami lokujmy tak, by nie przeszkadzały w codziennych czynnościach: na parapetach, w wiszących doniczkach, na półkach. Liście roślin uprawianych w kuchni (zwłaszcza tych bez wyciągu) z czasem pokrywają się warstwą tłuszczu, do której przylepia się kurz. To szpeci roślinę i utrudnia jej oddychanie. Jedyny ratunek to ciepła kąpiel z dodatkiem detergentu (kilka kropli na litr wody).
W kuchni słonecznej: Cibora, rośliny cebulowe, gloksynia, kalanchoe, nertera, niedośpian, papryka ozdobna, psianka paprykowa, sitowie, skrętnik, rózne gatunki sukulentów, większość ziół.
W cieniu i półcieniu Afelandra, aglonema, azalia, bluszcz (odmiany o zielonych liściach), cissus, fiołek afrykański, fittonia, kliwia, kolumnea, melisa, mięta, nolina, pantofelnik, paprocie, peperomia, pierwiosnek, rojcissus, skrzydłokwiat, trzykrotka.
Inteligentne doniczki
Oto kilka propozycji dla poszukiwaczy nowości: doniczka na baterie, na magnes oraz wisząca, w której kwiaty rosną "do góry nogami".
Skomentuj:
Rośliny doniczkowe w kuchni