Jesienne wianki. Powieś je na drzwiach, w oknie, połóż na stole
ALICJA GAWRYŚ
Z OWOCÓW I LIŚCI Podstawą tego wianka jest sucha gąbka florystyczna. Owoce na długich szypułkach (np. czarny bez) wbijamy w nią bezpośrednio. Inne - rajskie jabłka, "kulki" platana, "czuprynki" powojników, liście - mocujemy wykałaczkami. - Fot. Paweł Słomczyński / AG
O tej porze roku wianki możemy pleść prawie ze wszystkiego. Ozdobią pokoje, tarasy i balkony, można je też położyć na grobach bliskich.
1 z 10Z OWOCÓW I LIŚCI Podstawą tego wianka jest sucha gąbka florystyczna. Owoce na długich szypułkach (np. czarny bez) wbijamy w nią bezpośrednio. Inne - rajskie jabłka, "kulki" platana, "czuprynki" powojników, liście - mocujemy wykałaczkami. - Fot. Paweł Słomczyński / AG
2 z 10Z WRZOŚCA Bazę wianka oplatającego stanowią splecione pędy rdestu zaroślowego. Pomiędzy nimi umieszczamy łodyżki wrzośca delikatnego, owoce róży i innych krzewów. - Azerca
3 z 10Z RAFII Koło (np. ze styropianu) dokładnie owijamy rafią. Niektóre pasma przycinamy, aby powstały frędzle. Drobne jabłka, gruszki, liście oliwnika i starca mocujemy za pomocą wykałaczek. - Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
4 z 10Z BIAŁYCH WRZOSÓW Pędy wrzosów w pełni rozkwitu wbijamy lekko ukośnie i gęsto w koło z gąbki. Zielony element dekoracyjny stanowią owoce karczocha, rambutanu, kwiaty hortensji, suche liście. Górę wianka zdobimy pierścieniami z filcu i innych materiałów - Azerca
5 z 10Z karminowych wrzosów Na tym stole wianki stanowią główną dekorację. Otaczamy nimi zastawę, wkładamy w nie zwinięte serwetki. Do wykonania plecionek wybieramy karminową odmianę wrzosów. Pędy przywiązujemy do kolistej bazy wianka jak najściślej za pomocą cienkiego drutu florystycznego. Wystające fragmenty gałązek przycinamy nożyczkami, aby powstały regularne pierścienie. Bazę dla wianków z suchych roślin może stanowić brązowa gąbka w kształcie okręgu lub koło z wikliny czy mchu. - Azerca
6 z 10Wianek z suszonych liści najłatwiej zrobić na bazie z suchej, brązowej gąbki florystycznej w kształcie okręgu, Liście przyszpilamy do niej dachówkowato. - Shutterstock/Madlen
7 z 10Z CISA I OWOCÓW Pędy cisa wbijamy w kolistą gąbkę florystyczną (mokrą bądź suchą). Wianek przebijamy na wylot dwoma pędami derenia białego. Z różnych owoców i szyszek formujemy na wianku dwa kolorowe pierścienie. - Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
8 z 10KROK PO KROKU JAK ZROBIĆ WIANEK W PLENERZE 1. Pędy rdestu sachalińskiego tniemy na odcinki o dł. 20-25 cm. Tworzymy z nich kilkupiętrową konstrukcję w kształcie koła, łącząc je za pomocą długich ozdobnych szpilek z barwnymi główkami. - Fot. Adam Kozak / AG
9 z 10KROK PO KROKU JAK ZROBIĆ WIANEK W PLENERZE2.2.Wszystkie materiały dekoracyjne (kolorowe liście, kwiatostany i owocostany różnych roślin) przyszpilamy do pędów rdestu. Kwiaty i liście można wcześniej wysuszyć. - Fot. Adam Kozak / AG
10 z 10TAKI WIANEK Z PĘDÓW RDESTU, KWIATÓw I LIŚCI MOŻE DŁUGO ZDOBIĆ STOLIK NA TARASIE LUB BALKONIE. - Fot. Adam Kozak / AG
Z OWOCÓW I LIŚCI Podstawą tego wianka jest sucha gąbka florystyczna. Owoce na długich szypułkach (np. czarny bez) wbijamy w nią bezpośrednio. Inne - rajskie jabłka, "kulki" platana, "czuprynki" powojników, liście - mocujemy wykałaczkami. - Fot. Paweł Słomczyński / AG
Z WRZOŚCA Bazę wianka oplatającego stanowią splecione pędy rdestu zaroślowego. Pomiędzy nimi umieszczamy łodyżki wrzośca delikatnego, owoce róży i innych krzewów. - Azerca
Z RAFII Koło (np. ze styropianu) dokładnie owijamy rafią. Niektóre pasma przycinamy, aby powstały frędzle. Drobne jabłka, gruszki, liście oliwnika i starca mocujemy za pomocą wykałaczek. - Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Z BIAŁYCH WRZOSÓW Pędy wrzosów w pełni rozkwitu wbijamy lekko ukośnie i gęsto w koło z gąbki. Zielony element dekoracyjny stanowią owoce karczocha, rambutanu, kwiaty hortensji, suche liście. Górę wianka zdobimy pierścieniami z filcu i innych materiałów - Azerca
Z karminowych wrzosów Na tym stole wianki stanowią główną dekorację. Otaczamy nimi zastawę, wkładamy w nie zwinięte serwetki. Do wykonania plecionek wybieramy karminową odmianę wrzosów. Pędy przywiązujemy do kolistej bazy wianka jak najściślej za pomocą cienkiego drutu florystycznego. Wystające fragmenty gałązek przycinamy nożyczkami, aby powstały regularne pierścienie. Bazę dla wianków z suchych roślin może stanowić brązowa gąbka w kształcie okręgu lub koło z wikliny czy mchu. - Azerca
Wianek z suszonych liści najłatwiej zrobić na bazie z suchej, brązowej gąbki florystycznej w kształcie okręgu, Liście przyszpilamy do niej dachówkowato. - Shutterstock/Madlen
Z CISA I OWOCÓW Pędy cisa wbijamy w kolistą gąbkę florystyczną (mokrą bądź suchą). Wianek przebijamy na wylot dwoma pędami derenia białego. Z różnych owoców i szyszek formujemy na wianku dwa kolorowe pierścienie. - Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
KROK PO KROKU JAK ZROBIĆ WIANEK W PLENERZE 1. Pędy rdestu sachalińskiego tniemy na odcinki o dł. 20-25 cm. Tworzymy z nich kilkupiętrową konstrukcję w kształcie koła, łącząc je za pomocą długich ozdobnych szpilek z barwnymi główkami. - Fot. Adam Kozak / AG
KROK PO KROKU JAK ZROBIĆ WIANEK W PLENERZE2.2.Wszystkie materiały dekoracyjne (kolorowe liście, kwiatostany i owocostany różnych roślin) przyszpilamy do pędów rdestu. Kwiaty i liście można wcześniej wysuszyć. - Fot. Adam Kozak / AG
TAKI WIANEK Z PĘDÓW RDESTU, KWIATÓw I LIŚCI MOŻE DŁUGO ZDOBIĆ STOLIK NA TARASIE LUB BALKONIE. - Fot. Adam Kozak / AG
Skomentuj:
Jesienne wianki. Powieś je na drzwiach, w oknie, połóż na stole