Jeżyny w kuchni [Nasze przepisy]
Zobacz jak wykorzystać jeżyny do stworzenia smakołyków na każde podniebienie.
Jeżyny przepisy
ELEGANCKA PRZYSTAWKA
Ogórki wężowe kroimy na plastry grubości 3 cm i nieco wydrążamy miąższ, tworząc rodzaj miseczek. Ich wnętrze lekko solimy, a brzeg wykrawamy w ząbki. Następnie napełniamy je serkiem typu fromage i dekorujemy listkiem pietruszki oraz świeżym owocem jeżyny.
Fot. Łukasz Giza/Agencja Gazeta
WYKWINTNY DESER
20 dag gotowego ciasta filo kroimy na kwadraty i pieczemy 2 min w piekarniku rozgrzanym do 160°C. 3 żółtka utarte z 2 dag cukru zalewamy 150ml zagotowanej z wanilią śmietanki 30%.Schładzamy. Stężonym musem i jeżynami przekładamy ciasto. Dodajemy gałkę lodów i wanilię.
Jeżyny przepisy
CIASTECZKA Z NADZIENIEM
Z 3 szklanek mąki pszennej, 3 łyżek cukru pudru i 3 śmietany,10 dag masła, 2 jajek i 2 łyżeczek proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Schładzamy je w lodówce, a po godzinie wałkujemy, kroimy na paski, kładziemy dżem i sklejamy. Pieczemy 20minw180°C.
Fot. Shutterstock/Irina Mos
SAŁATKA OWOCOWA
Swojskie owoce: jeżyny i kawałki truskawek oraz egzotyczne: kiwi i kumkwaty pokrojone na cząstki przybieramy listkami mięty. Powstaje wielobarwna pachnąca owocowo-ziołowa mieszanka o słodko-kwaskowatym smaku. Podajemy ją jako przystawkę lub deser.
Skomentuj:
Jeżyny w kuchni [Nasze przepisy]