Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Aromatyczna mięta w kuchni - nasze przepisy

dr Magdalena Narkiewicz
Torcik owocowo-śmietanowy ozdobiony listkami mięty. - fot. Shutterstock:ElenaGaak

Orzeźwiająca mięta to wspaniały dodatek do wielu wakacyjnych dań - nie tylko do ozdoby, ale i do smaku. Polecamy!

Torcik owocowo-śmietanowy ozdobiony listkami mięty. - fot. Shutterstock:ElenaGaak

Nasze przepisy

Torcik owocowo-śmietanowy ozdobiony listkami mięty

Składniki na ciasto: 4 jajka po 4 łyżki cukru, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli. Ponadto: 4 łyżki cukru 0,6 l śmietany 36% owoce listki mięty

Przygotowanie: Ubite białka mieszamy z resztą składników. Masę porcjami lejemy na rozgrzaną patelnię i kolejno smażymy placki po obu stronach. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno. Ostudzone placki przekładamy kremem śmietanowym i owocami. Dekorujemy listkami mięty.

Pesto z awokado i mięty z makaronem. - fot. Shutterstock:marco mayer

Nasze przepisy

Pesto z awokado i mięty z makaronem

Składniki na pesto: 2 dojrzałe awokado łyżka soku z limonki ząbek czosnku 8 świeżych listków mięty szczypta soli. Dodatkowo: 1/2 kg razowego makaronu (np. rurki)

Przygotowanie: Miąższ awokado miksujemy blenderem wraz z pozostałymi składnikami. Gotowe pesto dodajemy do makaronu ugotowanego al dente.

Miętowy drink mojito z rumem i limonką. - fot. Shutterstock: kesu

Nasze przepisy

Miętowy drink mojito z rumem i limonką

Składniki: pokruszone kostki lodu około 10 listków mięty 1/2 limonki 3 łyżeczki brązowego cukru 40 ml białego rumu gazowana woda mineralna

Przygotowanie: Do szklanki wrzucamy 5 roztartych listków mięty, lód i pokrojoną na małe kawałki limonkę. Dodajemy cukier, rum i dopełniamy zimną wodą. Ozdabiamy listkami mięty.

Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i miętą - Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja

Nasze przepisy

Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i miętą

Składniki na ciasto: ok. 0,5 kg mąki jajko szczypta soli gorąca woda. Na farsz: torebka ugotowanej kaszy gryczanej cebula 300 g twarogu jajko odrobina soli i pieprzu. Ponadto: masło 1/2 szklanki posiekanych listków mięty

Przygotowanie: Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Składniki farszu mieszamy na gładką masę. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie. Podajemy polane masłem i posypane miętą.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Szpinak - nasze przepisy
Jeżyny w kuchni [Nasze przepisy]
Wiśnie - nie tylko na soki. Poznaj nasze przepisy.

Skomentuj:

Aromatyczna mięta w kuchni - nasze przepisy

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej