Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Rozgrzewające przyprawy [Przepisy]

Małgorzata Szymczykiewicz
Przyprawy pobudzają - Fot. Shutterstock/Lucy Baldwin

Przed wiekami często były cenniejsze niż złoto. Dziś te przyprawy można kupić w sklepie spożywczym, a niektóre nawet uprawiać w doniczce

Przyprawy pobudzają - Fot. Shutterstock/Lucy Baldwin

Przyprawy

Zimą warto częściej wykorzystywać pachnące dodatki do potraw, bo wiele z nich rozgrzewa i chroni przed infekcjami

Goździki - Fot. Shutterstock

Są to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego - drzewa pochodzącego z Indonezji. Stosowane są do win, marynat, kompotów, ciast i sosów. Mają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i są silnymi przeciwutleniaczami.

Szynka z goździkami

Fot. Shutterstock / Bochkarev Photography

Składniki:

1,5 kg surowej szynki z tłuszczykiem

2 szklanki bulionu

2 łyżki cukru

4 łyżki miodu

1 opakowanie goździków

sok z 1 cytryny

sól

biały pieprz

Przygotowanie: Mięso natrzeć solą, sokiem cytrynowym i białym pieprzem. Wbić goździki na całej powierzchni. Odstawić na 2 godziny. Następnie ułożyć w formie, polać odrobiną bulionu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec godzinę pod przykryciem, od czasu do czasu polewając bulionem. Potem zdjąć pokrywkę, posmarować mięso miodem wymieszanym z cukrem i piec jeszcze pół godziny. Szynkę podawać na gorąco lub zimno, pokrojoną w plastry.

Imbir - Fot. Shutterstock/Valentyn Volkov

Bylina ta występuje w tropikalnej Azji i Australii. Mięsiste kłącze o ostrym smaku dodaje się do potraw surowe lub w postaci proszku. Poprawia krążenie krwi i ułatwia trawienie. Działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie oraz łagodzi nudności.

Imbir marynowany do sushi

Fot. Shutterstock/Gayvoronskaya_Yana

Składniki:

1 duży korzeń świeżego imbiru

150 ml octu ryżowego

30 ml soku z buraków

100 g cukru

1 łyżeczka soli

Przygotowanie: Imbir obrać i pokroić w plasterki (0,5-1 mm). Włożyć do szklanej miseczki, zasypać solą i lekko wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć, odlać płyn i przełożyć do słoiczków. Do garnka wsypać cukier i wlać ocet. Doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia. Gdy zalewa trochę ostygnie, wlać do niej sok z buraków. Ciepłą zalewę wlać do słoiczków (imbir musi być całkowicie przykryty) i zakręcić. Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Po 2 dniach imbir jest już gotowy.

Kardamon - Fot. Shutterstock / Elena Schweitzer

Jest byliną uprawianą w Indiach, Chinach, Indonezji i Ameryce Środkowej. Jej nasiona mają korzenny smak. Dodawane do kawy lub herbaty wzmagają ich działanie pobudzające.

Indyjska Herbata Masala

Fot. Shutterstock/ joannawnuk

Składniki:

2 szklanki wody

2 szklanki mleka

3 łyżeczki herbaty Assam lub Darjeeling

1 łyżeczka sypkiego kardamonu

6 goździków

pół łyżeczki cynamonu

szczypta imbiru

8 łyżeczek cukru (1-2 łyżeczki na 1 szklankę)

Przygotowanie: Mleko i wodę wlać do garnka, wsypać herbatę i przyprawy oraz cukier. Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia, uważając, żeby płyn nie wykipiał. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze 2-5 minut, aż herbata nabierze aromatu. Przed podaniem przelać przez drobne sito, żeby odcedzić fusy i przyprawy.

Cynamon - Fot. Shurrerstock

To wysuszona kora cynamonowca cejlońskiego. Sprzedaje się ją jako proszek lub w kawałkach. Cynamon ma słodkawo-korzenny smak i silny aromat. Służy do przyprawiania słodkich potraw, wina grzanego i mięs. Olejek z cynamonu działa antyseptycznie.

Ślimaczki cynamonowe

Fot. shutterstock/Giuseppe Parisi

Składniki:

0,5 kg mąki

4 dag drożdży

260 g cukru (60 g do ciasta, 200 g na posypkę)

200 ml mleka

100 g masła i 50 g do smarowania

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kardamonu lub (dla odważnych) chili

100 g cukru pudru

5 kropli aromatu waniliowego lub cukier waniliowy

Przygotowanie: Do dużej miski wsypać część mąki, wlać część mleka, dodać drożdże oraz 60 g cukru. Wymieszać na jednolitą masę i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 50°C, aby ciasto wyrosło. Wyjąć, dodać roztopione masło, resztę mleka i mąki. Wyrabiać przez klika minut i wstawić na 30 minut do piekarnika, żeby dalej wyrastało w tej samej co wcześniej temperaturze. Wyjąć i chwilę wyrabiać. Rozwałkować na prostokąt o grubości kilku milimetrów, posmarować resztą roztopionego masła, posypać przyprawami zmieszanymi z cukrem. Zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o długości około 3 cm. Poukładać je w odstępach na papierze do pieczenia. Włożyć na 20 minut do piekarnika ustawionego na 50°C, a potem zwiększyć temperaturę tak, by ciastka upiekły się na złoty kolor.

Wanilia - Shutterstock

Laski wanilii

Są to niedojrzałe owocostany pnącza z rodziny storczykowatych poddawane fermentacji i suszeniu. Wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym, m.in. do produkcji likierów i przyprawiania czekolady. Najlepsze są laski giętkie i oleiste

Laur w doniczce - for. Shutterstock / Diana Taliun

Liście laurowe

Zbiera się je z krzewu - wawrzynu szlachetnego występującego w rejonie Morza Śródziemnego. Używane jako dodatek do wielu potraw. Są ważnym składnikiem hinduskiej mieszanki garam masala. W kosmetyce i farmacji stosuje się je m.in. przy zaburzeniach ukrwienia, kaszlu, schorzeniach skóry i reumatyzmie

Leczniczy olejek z liści laurowych

Fot. Shutterstock/Anna Sedneva

Składniki:

200 ml oliwy z oliwek

5-6 liści laurowych

Przygotowanie: Kilka liści laurowych podgrzewać w oliwie na małym ogniu przez 20 minut, nie dopuszczając do zagotowania się płynu. Zdjąć z ognia i pozostawić, aby liście laurowe zaparzały się jeszcze przez chwilę. Odcedzić i używać w razie potrzeby, wcierając przy bólach reumatycznych, zwichnięciach, opuchnięciach ścięgien, bólach pleców, żylakach, po użądleniach pszczół i os.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Rabarbar [Ze smakiem]
Brukiew - karpiel ze smakiem
Owoce i warzywa, które pomogą Ci schudnąć!

Skomentuj:

Rozgrzewające przyprawy [Przepisy]

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej