Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Balkonowi ogrodnicy

Aldona Zakrzewska, Urszula Jabłońska
Synek Marty Janek również jest fanem miejskiego ogrodnictwa; ma swoją skrzynkę, a w niej rzodkiewki i czosnek. Codziennie sprawdza, ile urosły. - Fot. Monika Bereżecka

Balkonowym ogrodnikiem zostaje się mimochodem. Każdy ma przecież doniczkę bazylii czy rozmarynu na parapecie. Czasem jednak zmienia się to w prawdziwą pasję, sposób na szare miejskie życie.

Synek Marty Janek również jest fanem miejskiego ogrodnictwa; ma swoją skrzynkę, a w niej rzodkiewki i czosnek. Codziennie sprawdza, ile urosły. - Fot. Monika Bereżecka

Marta Wajda

Ogródek Marty Wajdy, graficzki w agencji reklamowej, to kilka skrzynek po winie pełnych pomidorów (koktajlowych, malinowych i zwykłych), które Marta suszy (uwielbia ich smak), dyni, groszku, rzodkiewek, minimarchewek oraz ziół, m.in. bazylii (na pesto), rozmarynu, mięty, melisy i tymianku. Spośród owoców Marta uprawia truskawki i poziomki, posadziła też arbuz, ale sama nie wierzy, że wyrośnie. Kwiaty raczej jej nie pociągają, bo... nie można ich przetworzyć i zjeść.Pierwsze sadzonki pomidorów Marta zdobyła na Thingo (platformie wymiany przedmiotów i usług), kolejne kupiła pod Halą Mirowską w Warszawie. Zioła są od "Pana Ziółko", który rezyduje w hali na warszawskich Koszykach. Oregano greckie (o mocniejszym aromacie niż tradycyjne) pachnie i smakuje jak czarne oliwki, jest świetne do marynat, sosów, a mięta czekoladowa to dobry dodatek do deserów i lodów arbuzowych.

Na zdjęciu powyżej: Synek Marty Janek również jest fanem miejskiego ogrodnictwa; ma swoją skrzynkę, a w niej rzodkiewki i czosnek. Codziennie sprawdza, ile urosły.

Fot. Shutterstock/Bildagentur Zoonar GmbH

Na zdjęciu powyżej: Macierzanka

Polan KHNO Macierzanka 0,3gTOP DECOR Macierzanka piaskowaVILMORIN Macierzanka ZWYCZAJNA
Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?
źródło:Okazje.info
Sałatka z pomidorów i różnych sałat pochodzących z "plantacji" Marty - Fot. Shutterstock/Anna Maltseva

Jedzenie z balkonu

Jedzeniem z balkonu raczej nie można się najeść, można co najwyżej dorzucić kilka rzodkiewek do śniadania. Marta uprawia więc swoje warzywa głównie dla przyjemności. Ogródek nie przysparza jej bowiem większych kłopotów. Pomidory i zioła same rosną, trudniejsze są marchewki i rzodkiewki (powinny mieć dużo ziemi), dynie (zajmują sporo miejsca) i sałaty (przyciągają szkodniki). Marta zajmuje się balkonowym ogródkiem przez kwadrans dziennie - podlewa rośliny, wyrywa chwasty i sprawdza, czy nie wykluło się coś nowego.

Na zdjęciu powyżej: Sałatka z pomidorów i różnych sałat pochodzących z "plantacji" Marty

Fot. Shutterstock/Alexander Raths

Na zdjęciu powyżej: Rzodkiewka

EDEN Rzodkiewka FIESTAPOLAN Rzodkiewka OPOLANKARzodkiewka TETRA IŁÓWIECKA
Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?
źródło:Okazje.info
Skrzynka z szybka pozwala obserwować rozwój korzeni - Fot. Monika Bereżecka

Made with Love

Z wykształcenia Marta jest projektantką form przemysłowych. Teraz prowadzi także stronę o gotowaniu dla dzieci Grysik.com i małą firmę gastronomiczną Made with Love - piecze i robi przetwory na zamówienie. Współorganizuje też Urban Market - targi jedzenia i designu w warszawskim klubie o nazwie 1500 m˛ do Wynajęcia.Jej zdaniem fakt, że coraz więcej osób uprawia warzywa na balkonach, ma związek z kryzysem: ograniczamy wydatki na szaleństwa, skupiamy się na prostych i tanich przyjemnościach.
Ogrodnicze przygody Marty z roślinami jadalnymi rozpoczęły się jednak nieco inaczej - gdy urodził się jej syn Janek, dużo czasu spędzała w domu i zaczęła gotować. W każdy piątek przychodzili znajomi na kolację, bardzo chwalili jej potrawy i namawiali, by "wyszła z jedzeniem do ludzi". Firma Made with Love powstała w chwili, gdy Marta nie mogła znaleźć pracy. Wtedy dużo gotowała - wstawiała sałatki i ciasta do warszawskich kawiarni. Dziś robi to dla przyjemności. Aktualnie "na tapecie" są przetwory: czerwone pomarańcze z campari, chutney pomidorowy, figi na słodko i na słono, konfitura ogórkowo-waniliowa, kiszone cytryny. Marta zamyka je w słoikach z ręcznie robionymi etykietami. A gdzie można je kupić? Na warszawskich Koszykach!

Na zdjęciu powyżej: Skrzynka z szybka pozwala obserwować rozwój korzeni

Fot. Shutterstock/Mazzzur

Na zdjęciu powyżej: Dwie odmiany bazylii - zielona i czerwona

Polan KHNO Bazylia pospolitaVILMORIN Bazylia cytrynowaVILMORIN Bazylia czerwona
Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?
źródło:Okazje.info
Paulina i Janek dzialaja w kolektywie Sie-Je w Miescie, pomagaja w zakladaniu ogrodkow warzywnych na balkonach - Fot. Monika Bereżecka

Chili

Na balkonie i na parapecie Janka do tej pory rosło głównie chili. To dostępne w polskich sklepach jest dla niego zbyt drogie i za mało ostre. Własne, wyrosłe z nasionek, okazało się dużo bardziej soczyste i pikantne. Dziewczyna Janka, Paulina, pomyślała, że też coś we wspólnym ogródku posadzi...

Na zdjęciu powyżej: Paulina i Janek działają w kolektywie Sie-Je w Miescie, pomagają w zakładaniu ogrodków warzywnych na balkonach

Fot. Shutterstock/Kenizzite

Na zdjęciu powyżej: Na balkonie najlepiej się czują zioła (np. mięta, bazylia, tymianek, pietruszka karbowana, koperek), niektóre warzywa (jak sałata, cukinia, fasola, szpinak nowozelandzki, portulaka warzywna, burak liściowy, szczypior) i poziomki. Większość użytkowych roślin kocha słońce.

FLORAND Nasiona PietruszkaFLORAND Nasiona KoperPOLSKA FD Cebula pęczkowa
Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?
źródło:Okazje.info
Sadzonki pomidora lepiej umieszczać od razu w dużych doniczkach - wtedy szybko się rozrastają - Fot. Monika Bereżecka

Sie-Je w Mieście

Teraz na balkonie i parapecie rosną pomidorki ('Koralik' i typu cherry), bazylia, groch, nagietki (Paulina zalewa ich kwiaty olejem i odstawia na miesiąc, by powstał olejek), lawenda, aloes, mięta, poziomki, szczypior, rukola i groszek. Uprawiają je - zgodnie z ideą recyklingu - w plastikowych butelkach, kartonach po sokach, rolkach po papierze. Balkonowa hodowla to dla Pauliny i Janka rodzaj eksperymentu. Wierzą, że dzięki niej będą mogli pracować mniej, gdyż mniej pieniędzy wydadzą na jedzenie. Paulina skończyła kurs wytwarzania kosmetyków z ekologicznych produktów; sama robi szampon, krem, sól do kąpieli. Janek jest architektem zafascynowanym budownictwem przyjaznym ludziom i środowisku. Wspólnie działają w grupie Sie-Je w Mieście zrzeszającej miejskich ogrodników - pasjonatów zakładania ogródków warzywnych na balkonach, podwórkach, skwerach, przy szkołach.

Na zdjęciu powyżej Sadzonki pomidora lepiej umieszczać od razu w dużych doniczkach - wtedy szybko się rozrastają

 

Fot. Shutterstock/wawritto

Na zdjęciu powyżej: Szczypior

Legutko CEBULA SIEDMIOLATKAPOLAN Cebula SIEDMIOLATKAVILMORIN Cebula SIEDMIOLATKA
Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?
źródło:Okazje.info
Iga na swej"plantacji". Oprócz roślin jadalnych są tu też ozdobne, m.in. fioletowy heliotrop, pięknie pachnący po zmierzchu, który przywabia ćmy zapylające rośliny - Fot. Monika Bereżecka

Lawenda i mięta

W zeszłym roku Iga kupiła na Gumtree używane regały magazynowe, na których stanęły skrzynki i doniczki. A w nich cukinia (w zeszłym roku zebrała dwie, zrobiła z nich leczo), pomidory, fasola, sałaty, bazylie, nasturcje, lawenda (Iga piecze chleb pszenno-razowy z miodem i lawendą), fasola szparagowa karłowa, mięta (świetna do drinku mojito), kocanka włoska (o zapachu curry), luffa (azjatycki ogórek, z dojrzałego robi się gąbkę; sadzonkę przywiozła z hinduskiego marketu w Londynie).
Wiosną w skrzynkach pierwsze pojawiają się pikantne liście rzepaku, gorczycy oraz sałat: mizuny i rukoli - idealnych do sałatek. I natychmiast są zjadane. Na regałach rosną też buraki (Iga zrywa botwinę, nie czekając, aż się rozrosną korzenie), groszek, truskawki, patisony, szpinak (w zeszłym roku się nie udał, bo zakwitł), szałwia, macierzanka, marchewka, rzodkiewka. Iga uprawia swe podniebne grządki, gdyż brakuje jej własnego ogrodu; na co dzień pracuje w cudzych - prowadzi firmę Mint & Lavender projektującą i pielęgnującą ogrody. Iga na swej"plantacji". Oprócz roślin jadalnych są tu też ozdobne, m.in. fioletowy heliotrop, pięknie pachnący po zmierzchu, który przywabia ćmy zapylające rośliny

Na zdjęciu powyżej: Iga na swej"plantacji". Oprócz roślin jadalnych są tu też ozdobne, m.in. fioletowy heliotrop, pięknie pachnący po zmierzchu, który przywabia ćmy zapylające rośliny

Fot. Iga Kołodziej/mintandlavender.pl

Na zdjęciu powyżej: Cukinia potrzebuje dużo miejsca i intensywnego nawożenia. Ale nawet dokarmiana rodzi na balkonie mniej owoców niż w ogrodzie. Za to zdobi go kwiatami i ładnymi liśćmi

Cukinia (dynia zwyczajna)Cukinia NIMBAVILMORIN Cukinia GOLDENA -
Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?
źródło:Okazje.info
W jedenj ze skrzynek umościł sobie legowisko kot Igi - Fot. Iga Kołodziej/mintandlavender.pl

Balkonowy warzywnik

Iga interesuje się roślinami od dziecka. Zawsze grzebała w ziemi, coś przesadzała... Babcia zabierała ją na działkę, a wujek ogrodnik uczył łacińskich nazw roślin. Balkonowy warzywnik uprawia też ze względów zawodowych, żeby łatwiej jej było odpowiadać na pytania zadawane na blogu i prowadzonych przez nią warsztatach z miejskiego ogrodnictwa: Dlaczego uschła bazylia? Jak głęboko i gęsto wysiewać nasiona? Eksperymenty prowadzone na balkonowych grządkach są dla niej niewyczerpaną skarbnicą odpowiedzi.

Na zdjęciu powyżej: W jednej ze skrzynek umościł sobie legowisko kot Igi

Fot. Iga Kołodziej/mintandlavender.pl

Na zdjęciu powyżej: Truskawki są dość wymagające

SADOPLON 75WP 1kgVILMORIN Truskawka
Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?
źródło:Okazje.info
Joanna Borkowska na obu balkonach swojej warszawskiej pracowni uprawia pomidory - Fot. Monika Bereżecka

Pomidory na balkonie

Joanna Borkowska, malarka, ma w pracowni na warszawskim Mokotowie dwa balkony. Na obu uprawia pomidory (malinowe warszawskie i koktajlowe) oraz róże, klematisy, nagietki i lobelie. Kwiaty przyciągają pszczoły i inne owady, które zapylają pomidory. W domu Joanna też ma balkon, a na nim bazylię, tymianek, rozmaryn i nasturcję, bo kwiaty i liście są jadalne, zdrowe, świetne do sałatek. Wszystkie rośliny wysiewa z nasion kupionych w sklepie; pomidory pod koniec lutego do doniczek na parapecie. W maju wystawia sadzonki na balkon, przywiązuje łodyżki do poręczy. Nie używa żadnych nawozów (w razie czego sąsiadka ma kompostownik). A wiedzę ogrodniczą czerpie z internetu. Ale liczy też na swoją intuicję. Grzebanie w ziemi daje jej energię i satysfakcję. Tym większą, kiedy może na śniadanie zjeść pomidory z własnego balkonu.

Na zdjęciu powyżej: Joanna Borkowska na obu balkonach swojej warszawskiej pracowni uprawia pomidory

Fot. Shutterstock/Andrey Snegirev

Na zdjęciu powyżej: Nagietki są miododajne, przywabiają więc pszczoły i trzmiele, o które coraz trudniej w miejskich aglomeracjach.

EDEN Nagietek lekarskiNagietek lekarski 'CreamNagietek lekarski 'Pink
Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?Sprawdź ceny ?
źródło:Okazje.info
Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Renowacja trawnika krok po kroku
Szkodniki liści
Kiedy przesadzamy kwiaty doniczkowe?

Skomentuj:

Balkonowi ogrodnicy

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej