Ziemniaki, pyry, grule czy kartofle. Jak uprawiać ziemniaki?
Ostatnio ziemniaki mają złą prasę. Niesłusznie. Jeśli tylko tłusto ich nie omaścimy i nie polejemy ciężkim sosem, są niskokaloryczne i lekkostrawne.
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Bulwy ziemniaka, czyli zgrubiałe podziemne części pędów, nazywane też pyrami, grulami lub kartoflami, przez lata stanowiły podstawę naszej diety. Najważniejszy składnik ich miąższu to skrobia (10-23%). Niewiele mają białka, ale dorównuje ono jakością sojowemu (ziemniak zawiera go 2%, a gotowana soja 17%, ale w Polsce jemy jej niewiele). Świeżo wykopane kartofle są bogatym źródłem witaminy C - już pięć bulw zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie. Niestety, przy nieodpowiednim przechowywaniu dużo jej ubywa. Zaopatrują nas również w sporo potasu i fosforu, a odmiany o żółtym miąższu także w beta-karoten. Mniej wartościowe są tzw. młode ziemniaki - nie w pełni dojrzałe, z cienką skórką, wodniste i z podwyższoną zawartością solaniny. Lepiej jeść lekkostrawne, dojrzałe bulwy. Najzdrowsze są gotowane na parze ze skórką. Zaleca się je rekonwalescentom, osobom o wrażliwym układzie pokarmowym, a nawet niemowlętom. Porcja 100 g dostarcza 75 kcal. W połączeniu z zielonymi warzywami lub chudym jogurtem dawka ich skrobi nie powoduje niekorzystnego skoku zawartości glukozy we krwi.
Odmiany ziemniaków i ich zastosowanie
Ziemniaki dzielą się na typy A,B, i C ze względu na zastosowanie w kuchni.
- Ziemniaki typu A są najtwardsze z całej grupy. Mają dużo wody i mało skrobi dzięki temu nadają się na sałatki, grillowania i smażenia w plastrach. Odmiany: Belana, Bellinda, Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta.
- Ziemniaki typu B są najbardziej uniwersalne ze wszystkich. Nadają się do gotowania i pieczenia oraz produkcji chipsów i frytek. Odmiany: Bellarosa, Colette, Ewelina, Red Sonia, Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante, Nandina,
- Ziemniaki typu C to najbardziej sypka odmiana - zawiera dużo skrobi i mało wody w bulwie. Będą świetne na "ziemniaczaną garmażerkę" i puree. Odmiany: Bryza,Centa, Grot, Gracja, Ibis, Tajfun, Honorata.
Odmiany ziemniaków jadalnych
Potrawa z ziemniaków będzie wyśmienita, jeśli użyjemy właściwej odmiany.
Typ sałatkowy - ma wilgotny, zwarty miąższ nie rozpadający się po gotowaniu i daje się kroić w drobną kostkę, doskonałą do sałatek - są to głównie odmiany wczesne, np. 'Frezja'.
Typ uniwersalny - o średnio zwięzłym miąższu, dobrze ugotowany nadaje się i do sałatki, i do kopytek; do tego typu należy większość odmian.
Typ mączysty - sypki, łatwo rozgotowujący się miąższ, dobry na puree i ciasto, np. na knedle; są to odmiany późne: 'Bursztyn', 'Etiuda', 'Legenda'.
Odmiany ziemniaków wczesnych
Od końca maja można wykopywać odmiany wczesne, najpierw np. 'Irysa', 'Frezję', a po nich 'Grację' i 'Irgę'.
- 'Arielle'
- 'Berber'
- 'Courlan'
- 'Denar'
- 'Fresco'
- 'Impala'
- 'Justa'
- 'Krasa'
- 'Lord'
- 'Miłek'
Warto je uprawiać, bo są mniej narażone na choroby niż odmiany późniejsze.
Jadalne są tylko bulwy ziemniaków
Ziemniak, bliski krewny papryki, pomidora i bakłażana, zawiera trującą solaninę. Tylko bulwy można jeść, bo zwykle mają jej śladową ilość (0,001%). Ale w kiełkujących lub zzieleniałych na świetle bulwach zawartość solaniny wzrasta nawet do 0,5% i staje się szkodliwa dla zdrowia.
Ziemniaki - uprawa krok po kroku
Sadzimy i okopujemy ziemniaki
Przechowane przez zimę bulwy w marcu wystawia się na światło i zwilża.
W kwietniu, gdy mają spore kiełki, sadzi się je w ziemi bogatej w nawóz organiczny na głębokości ok. 6 cm, co 30-40 cm.
Nasady pędów kilkakrotnie obsypuje się ziemią i odchwaszcza.
Ziemniaki
Bulwy są dojrzałe, gdy łatwo oddzielają się od kłączy i mają twardą skórkę. Wykopuje się je w słoneczne dni.
Ziemniaki - szkodniki i choroby ziemniaka
Solanina w ziemniaku nie przeszkadza stonce - pasiastemu chrząszczowi, który w Polsce rozpowszechnił się 60 lat temu. Latem armia jego czerwonych larw może całkowicie wyjeść z pola ziemniaczaną nać. Równie groźne są choroby, m.in. zaraza ziemniaka i czarna nóżka. To one w XIX w. przyczyniły się do wielkiego głodu w Irlandii, a w efekcie do masowej emigracji z tego kraju.
Pokrojone w plasterki 1/2 kg ziemniaków obgotuj 5 min w osolonej wodzie i odcedź. Ułóż w formie do zapiekania razem z 25 dag pokrojonych na połówki koktajlowych pomidorków i garścią pokrojonych czarnych oliwek. Roztrzep 3 jajka ze szklanką śmietany 20%, dodaj po 20 dag startej mozzarelli i ementalera oraz do smaku sól, pieprz, łagodną i ostrą mieloną paprykę. Masą zalej ziemniaki. Zapiekaj 30 min w 200°C.
Kilka średnich ziemniaków sałatkowych ugotuj na parze bez obierania. Usuń z nich skórkę i pokrój na plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Krążki białej cebuli posól i odstaw na 30 min., po czym dodaj do plasterków ziemniaków, skrop oliwą czosnkową, oprósz solą i pieprzem. Włóż do gorącego piekarnika krążek sera pleśniowego. Gdy się rozpuści, polej nim ziemniaki i cebulę, posyp orzechami włoskimi, zieloną pietruszką i kolendrą.
Nasze przepisy: ZIEMNIAKI FASZEROWANE MIĘSEM PO KUBAŃSKU
1/2 kg mielonej wołowiny smaż 10 min, pod koniec dodaj posiekaną cebulę i 2 ząb-ki czosnku. Zmieszaj z garścią rodzynek i pokrojonych oliwek, dodaj odrobinę piep-rzu, soli, kminku, oregano i cynamonu. 4 duże ugotowane kartofle rozetrzyj z łyżką ciepłego mleka, z takiej masy rób placki, nakładaj na nie mięso i formuj kule. Obtocz je w mące, jajku i w bułce tartej, wstaw do lodówki na ok. 3 godz. Piecz w głębokim tłuszczu, podawaj gorące.
Nasze przepisy: GRULE Z GZIKIEM, CZYLI ZIEMNIAKI Z TWAROGIEM PO GÓRALSKU
Umyj szczoteczką i osusz 8 dużych ziemniaków. Pojedynczo owiń je w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po godzinie folię rozchyl i piecz jeszcze kwadrans. 25 dag twarogu wymieszaj z 3 łyżkami śmietany, 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, drobno pokrojonym pomidorem bez skórki, garścią posiekanego koperku i natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki natnij, rozchyl i nałóż twaróg. Wstaw na chwilę do piekarnika, podawaj gorące.
Odmiany ziemniaków na frytki
Na frytki najlepsze będą odmiany uniwersalne - średniotwarde ze śrędnią zawartością skrobi.
- Bellarosa
- Colette
- Ewelina
- Irga,
- Irys,
- Flaming,
- Orlik,
- Sante,
- Nandina,
- Red Sonia,
Odmiany ziemniaków na zimę
Możemy kupić odmiany ziemniaków, które świetnie przechowują się przez zimę pod warunkiem zapewnienia im optymalnej temperatury 6-8 st C. W wyższej zaczną kiełkować a w niższej zmienią smak na bardziej słodki.
- 'Wineta'
- 'Owacja'
- 'Jelly'
- 'Bellarossa'
- 'Tonacja
- 'Gwiazda'
- 'Bohun'
- ' Magnolia'
Odmiany ziemniaków - czerwonych
- 'Bellarosa'
- 'Rosalind'
- 'Asterix'
- 'Courage'
- 'Irga'
- 'Oberon'
- 'Cecile'
- 'Roko'
Odmiany ziemniaków - żółtych
- 'Arielle'
- 'Berber'
- 'Courlan'
- 'Denar'
- 'Fresco'
- 'Impala'
- 'Impresja'
- 'Ingrid'
- 'Irys'
- 'Justa'
- 'Krasa'
- 'Lord'
- 'Miłek'
- 'Riviera'
- 'Viviana'
Odmiany ziemniaków - 'Irga'
Jedną z ulubionych odmian ziemniaków jest polska Irga, którą możemy od 27 lat dostać w niemal każdym warzywniaku. Ta wczesna odmiana o kremowym miąższu jest łatwa w uprawie i smczna. Należy do odmian uniwersalnych w kierunku mączystych.
Odmiany ziemniaków - 'Tajfun'
Średniowczesna odmiana o dużej bulwie. Nadaje się zarówno do sałatek, frytek jak i puree. Odmiana bardzo odporna na wirusy.
Odmiany ziemniaków - 'Gala'
Wczesna odmiana o dużych owalnych bulwach. Skórka w kolorze żółtym rewelacyjnie się przechowuje i świetnie smakuje w sałatkach.
Odmiany ziemniaków - 'Vineta'
Odmiana niemiecka, którą cechują duże owalne bulwy - żółta skórka i miąższ. Polecana do sałatek. Mało odporna na zarazę ziemniaczaną.
Skomentuj:
Ziemniaki, pyry, grule czy kartofle. Jak uprawiać ziemniaki?