Imbir, kurkuma i kardamon, poprawiają przemianę materii i oczyszczają organizm. Ja się je uprawia?
Imbir, kurkuma i kardamon nadają charakter hinduskiej kuchni i... leczą wiele dolegliwości. Zobacz jakie.
Imbir, kurkuma i kardamon, poprawiają przemianę materii i oczyszczają organizm
Według ajurwedy, czyli starożytnej medycyny hinduskiej, przyczyną chorób są toksyny powstające z zalegających w organizmie resztek pokarmu. Dlatego w Indiach do potraw dodaje się mnóstwo ziół ułatwiających trawienie. Szczególnie cenione są rośliny przyprawowe z rodziny imbirowatych: imbir, kurkuma i kardamon, które poprawiają przemianę materii, oczyszczają organizm, a także, zwłaszcza dwa pierwsze, na inne sposoby chronią przed chorobami. Profilaktycznie działa już ćwierć łyżeczki tych przypraw na dzień. Można dodawać je do mięs, ryb, warzyw i deserów. Są również bazą przyprawy curry.
Imbir i kurkuma - rośliny pożyteczne i ozdobne
Rośliny z rodziny imbirowatych podobne są do trzciny. Rozmnaża się je głównie z kłączy. Najpierw powstają wysokie ulistnione pędy, dopiero kilkuletnie okazy tworzą kwiatostany. U imbiru i kurkumy wyglądają one jak buławy złożone z łuskowatych listków, pomiędzy którymi rozwijają się pojedyncze kwiatki (niektóre gatunki mają też odmiany ozdobne). Rośliny, z których uzyskuje się kłącza, nie zawiązują kwiatów. Natomiast uprawiany dla owoców kardamon kwitnie bujnie luźnymi kłosami.
Gatunki imbirowate cenione są również jako rośliny doniczkowe o ozdobnych liściach. Ich młode pędy mogą służyć jako przyprawa.
Deserowe pikantne salami z gorzkiej czekolady
Rozgrzej, mieszając, 25 dag gorzkiej czekolady, 1/2 kostki masła, 1/2 łyżecz-ki kardamonu i zmielonego pieprzu. Pod koniec dodaj po 1/2 szklanki podprażonych, posiekanych orzechów oraz kawałków biszkoptów lub kruchych ciastek i nieco soli. Masę wstaw pod przykryciem do lodówki na półtorej godziny. Zgęstniałą wyłóż na folię i wałkując oraz skręcając końce folii, uformuj gruby wałek. Włóż do lodówki, a po 4 godz. rozwiń folię i posyp ?salami? cukrem pudrem. Podawaj pokrojone na plastry.
Imbir - lecznicze właściwośći
Kłącze imbiru (Zingiber officinale) ma żółtawą barwę i piekący korzenny smak. Zawiera ponad setkę specyficznych związków, m.in. gingerole i szogaole, uśmierzające ból i przeciwdziałające wielu chorobom.
Świeże kłącze imbiru jest najsmaczniejsze i działa najwszechstronniej. Jako napar ma właściwości podobne do aspiryny, ssanie jego plasterków łagodzi nudności, zaś w postaci okładów regeneruje chrząstki stawowe. Natomiast wysuszone silniej rozgrzewa i pomaga w reumatyzmie, ale zmielone szybko wietrzeje. Z kolei przechowywane w lodówce w woreczku foliowym świeże nie traci swych właściwości przez rok, a włożone do zamrażalnika - znacznie dłużej.
Ryba po hindusku z krewetkami i cukinią
Posolone kawałki morszczuka (25 dag) i tyle samo krewetek królewskich usmaż na tłuszczu. W małej ilości bulionu ugotuj na półmiękko kawałki młodej cukinii. Podsmaż 1/2 posiekanej ostrej papryczki, starty korzeń imbiru (dł. ok. 2 cm), dodaj po 1/2 łyżeczki kurkumy i kardamonu, 1/2 szklanki mleczka kokosowego, 4 łyżki śmietanki i cukinię wraz z bulionem. Podgrzej, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z rybą i krewetkami. Podawaj z ryżem i zielonym szczypiorkiem.
Kurkuma - lecznicze właściwośći
Z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa) uzyskuje się kurkumę - żółtą przyprawę łagodniejszą od imbiru. Badania wykazały, że zapobiega ona chorobie Alzheimera i jest pomocna w leczeniu niektórych nowotworów. Kupujemy ją sproszkowaną, więc lepiej szybko ją wykorzystać. Plamy z niej są trudne do usunięcia.
Wegetariańska zupa z ciecierzycy
Zalej szklankę suchych ziaren ciecierzycy 3 szklankami wody i pozostaw na noc. Odsącz, zalej wodą i ugotuj na półtwardo (możesz też użyć ziaren z puszki). Pokrojoną cebulę, 2 ziemniaki i ciecierzycę gotuj pół godziny w 2 l bulionu warzywnego, dodając po 1/4 łyżeczki pieprzu, kurkumy, imbiru, ostrej papryki, mielonych nasion kolendry i łyżkę koncentratu pomidorowego. Zupę lekko zmiksuj, dopraw solą oraz sokiem z cytryny. Podawaj posypaną posiekaną natką kolendry i pietruszki.
Kardamon - lecznicze właściwośći
Są to nasiona kardamonu malabarskiego (Elettaria cardamomum) o smaku i aromacie kamfory, cytryny oraz pieprzu. Kupuje się jego zielone owoce i czarne pofałdowane nasiona, które wyłuskuje się przed użyciem, bo szybko wietrzeją. Ich żucie niweluje przykrą woń oddechu, np. po zjedzeniu czosnku.
Mięsno-serowe Klopsiki z kardamonem
40 dag mięsa mielonego wymieszaj z jajkiem i 3 łyżkami bułki tartej na gładką masę. Pod koniec dodaj pokrojone na małe kostki 12,5 dag mozzarelli oraz po 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru, pieprzu, ostrej papryki, świeżo rozdrobnionego kardamonu i sól do smaku. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formuj małe kulki. Obtocz je w bułce tartej i smaż na brązowo w głębokim tłuszczu. Odsącz na papierze. Podawaj na ciepło lub zimno z sałatką warzywną, chlebem i musztardą.
Imbir można wyhodować na parapecie
Zakupione w sklepie kłącze imbiru można posadzić w doniczce. Wystarczy regularnie je podlewać, a gdy liście zaczną rosnąć, zasilać nawozem z biohumusem. Latem warto rośliny wystawić na słoneczny balkon. Po 5-7 miesiącach młode soczyste kłącza nadają się np. do kandyzowania lub zalania syropem.
Skomentuj:
Imbir, kurkuma i kardamon, poprawiają przemianę materii i oczyszczają organizm. Ja się je uprawia?