Brzoskwinia (Prunus persica). Uprawa i pielęgnacja brzoskwini
Drzewa brzoskwini wiosną oczarowują urodą kwiatów, a jesienią kuszą złocistymi kulami owoców pełnych słodkiego soku.
Brzoskwinia (Prunus persica)
Pomimo mokrych jesieni, mroźnych zim i wiosennych chłodów brzoskwinie (Prunus persica) w kwietniu obsypują się różowymi kwiatami, a potem rozwijają długie piłkowane liście. Wyglądają pięknie, ale czy w naszych ogrodach obficie owocują?
Gdzie posadzić brzoskiwnię?
Enklawą dla tych ciepłolubnych drzew może być np. słoneczne, zaciszne miejsce przy południowo-wschodniej ścianie budynku. Przemarznięciem części pąków kwiatowych nie należy się martwić (dopiero w tempaturze -20°C giną wszystkie), bo może ono zapobiec zawiązaniu się zbyt licznych owoców. Drzewom trzeba też zapewnić zasobną w obornik lub kompost glebę. Ważnym zabiegiem jest ich coroczne przycinanie, najlepiej w fazie różowego pąka lub tuż po kwitnieniu. Jeśli jednak obawiamy się późnych przymrozków, bezpieczniej to robić 2 tygodnie po kwitnieniu (wyrastające po późniejszym cięciu pędy są słabsze). Usuwamy gałązki słabe, bez kwiatów, rosnące za gęsto i do środka korony.
W końcu maja lub w czerwcu zasilamy drzewa saletrą azotową (dawką ok. 0,5 kg). Na przełomie czerwca i lipca prześwietlamy im korony i skracamy boczne pędy za piątym liściem od dołu. Starsze egzemplarze co kilka lat poddajemy cięciu odmładzającemu, które polega na usunięciu kilku najstarszych konarów.
Ozdobne odmiany brzoskwini
Brzoskwinie mają też odmiany ozdobne. Ich gałązki gęsto okrywają się kwiatami, ale owoce są drobne i niesmaczne. Ostatnio pojawiła się nowa "gwiazda" - odmiana 'Bonfire', karłowate drzewko o bordowych liściach polecane do uprawy pojemnikowej (choć owoce tej odmiany też raczej nie nadają się do jedzenia). Można ją już kupić w polskich szkółkach.
Najlepsze odmiany brzoskwini
Kuliste owoce uzyskamy w pierwszej połowie sierpnia z drzew odmiany 'Harnaś', nieco później - 'Reliance', i 'Redhaven'. Pod koniec sierpnia dojrzewają 'Velvet' i 'Inka'. Średnio późny 'Saturn' tworzy owoce płaskie, bardzo słodkie i soczyste (tzw. ufo).
Odmiany są szczepione na podkładkach o różnej sile wzrostu. Największą wysokość osiągają drzewa na siewce brzoskwini rakoniewickiej, słabiej rosną na podkładkach brzoskwini 'Mandżurska' i 'Syberyjska C'. Najniższe drzewka uzyskuje się na karłowej podkładce 'Pumiselect', ale nie jest ona dobrze przystosowana do polskich warunków.
Brzoskwinie. Przepisy na szaszłyki z kurczaka z brzoskwiniami z grilla
Małe kawałki mięsa z piersi kurczaka włóż na 2 godziny do zalewy przygotowanej z 4 łyżek oliwy, łyżki soku z cytryny, 2 rozgniecionych ząbków czosnku, łyżeczki nasion kolendry oraz soli
i umieść w lodówce. Twarde owoce broskwiń przepołów, wyjmij z nich pestki i pokrój na ćwiartki.
Mięso i owoce nadziewaj na długą wykałaczkę. Piecz je na grillu 15-20 min. Podawaj polane gęstym sosem balsamicznym.
Brzoskwinie. Przepisy na połówki brzoskwiń w cieście biszkoptowym
Rozkrój 7 twardych owoców brzoskwiń i wyjmij z nich pestki. Połówki owoców rozłóż na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej bułką tartą. -Białka z 5 jajek ubij ze szklanką cukru na sztywną pianę, dodaj żółtka i nadal ubijaj. Masę połącz z 4 łyżkami oleju i szklanką mąki zmieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto wlej na spód tortownicy. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C. Upieczone posyp cukrem pudrem.
Brzoskwinie. Przepisy na zimny owocowy przekładaniec
Włóż do blendera kawałki mocno dojrzałych owoców brzoskwini oraz trochę pokruszonego lodu.
Jeśli planujesz częstować dorosłych, możesz dodać też nieco rumu. Miksuj na najwyższych obrotach, dopóki zawartość pojemnika nie przestanie "grzechotać". Przełóż masę do miseczki i wstaw do lodówki. W podobny sposób przygotuj mus ze świeżych truskawek. Tuż przed podaniem ułóż masy warstwami w pucharkach, przekładając je owocami jeżyn. Udekoruj świeżymi listkami mięty.
Brzoskwinie. Przepisy na sałatkę z brzoskwiniami i serem mozarellą
Średnio dojrzałe brzoskwinie przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki. Następnie podziel owoce na ósemki i podpiecz na grillu przez ok. 15 min. Ostudzone dodaj do rozdrobnionych listków sałaty i połówek kuleczek mozzarelli. Zrób sos z 6 łyżek oliwy, łyżki octu winnego, łyżki octu balsamicznego, łyżeczki musztardy Dijon, łyżeczki miodu, łyżeczki ziół prowansalskich i szczypty soli. Polej nim sałatkę i posyp ją uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Skomentuj:
Brzoskwinia (Prunus persica). Uprawa i pielęgnacja brzoskwini