Rośliny, które dodadzą Ci energii
Codzienna porcja niektórych owoców, warzyw, kiełków czy płatków owsianych pomoże nam pokonać chandrę, doda energii i optymizmu. To sposób na udany dzień!
Banan
Wszyscy wiemy, jak smakują. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, ze te popularne owoce mają też duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawierają bowiem serotoninę, która działa antydepresyjnie i poprawia nastrój. Jest w nich też sporo węglowodanów, będących źródłem energii oraz sód i potas, regulujące pracę serca i układu nerwowego. Banany mają też beta-karoten oraz witaminy z grupy B i C. I jak im się nie oprzeć?
Brzoskwinia
To jeden z najbardziej energetyzujących owoców. Zawiera bowiem witaminy (głównie A i B) oraz niacynę (wit B3), która wycisza i relaksuje, a jej niedobór wywołuje często schizofrenię i depresję. Witamina ta jest niezbędna do produkcji hormonu szczęścia-serotoniny, której niedobór powoduje apatię, nerwowość, podatność na stres. W brzoskwini znajdziemy też składniki mineralne, np. fosfor (poprawiający metabolizmu) i potas (regulujący pracę serca i układu nerwowego). Owoc ten chroni też przed osteoporozą.
Gruszka
Tajna broń gruszek to bor - pierwiastek poprawiający sprawność umysłową, wspomagający koncentrację, pobudzający do pracy szare komórki. W tych smacznych owocach znajdziemy też jod, wiele witamin i soli mineralnych. Gruszki mają w sobie moc - przyspieszają przemianę materii (zawierają bowiem wiele garbników), wspomagają pracę układu pokarmowego. Dzięki temu ułatwiają odchudzanie. Nie brakuje im też antyoksydantów, takich jak witamina A, C i E. Może dlatego tak chętnie po nie sięgamy?
Brokuł
W zielonych warzywach (zwłaszcza w brokułach, szparagach, szpinaku) znajdziemy kompleks witamin z grupy B oraz niezbędne dla podwyższenia energii żelazo i magnez. Brokuły zawierają też koenzym Q10, który ma decydujące znaczenie dla wytwarzania energii na poziomie komórkowym. Te popularne i smaczne warzywa wpływają też świetnie na nasze samopoczucie, są bowiem niskokaloryczne, dając przy tym poczucie sytości. Ułatwiają więc utrzymanie ładnej sylwetki. Są świetnym dodatkiem do zup, sosów, sałatek. Można je jeść gotowane, grillowane i na surowo.
Kiełki
Sięgnij po kiełki, by odzyskać dobrą formę po zimie. Jesteś ospała i nic ci się nie chce. Włosy straciły połysk, cera poszarzała. W kiełkach nadzieja na poprawę! W nich jest wszystko co najlepsze - witaminy, mikroelementy, białko, błonnik - i to w gigantycznych dawkach.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/kielki-docen-zdrowotne-i-smakowe-walory-kielkow-roslinnych_35878.html
Sięgnij po kiełki, by odzyskać dobrą formę po zimie. Jesteś ospała i nic ci się nie chce. Włosy straciły połysk, cera poszarzała. W kiełkach nadzieja na poprawę! W nich jest wszystko co najlepsze - witaminy, mikroelementy, białko, błonnik - i to w gigantycznych dawkach.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/kielki-docen-zdrowotne-i-smakowe-walory-kielkow-roslinnych_35878.html
Sięgnijmy po nie, jeśli chcemy utrzymać dobrą formę po zimie, kiedy jesteśmy ospali i nic nam się nie chce. W kiełkach jest bowiem wszystko, co najlepsze! Znajdziemy w nich witaminy, mikroelementyy, błonnik, białko - i to w gigantycznych dawkach! Powinno się jeść wszystkie rodzaje kiełków (np. nasion roślin strączkowych, zbóż). Są podstawowym produktem dodającym energii - ożywiają, wzmacniają oraz regenerują organizm. To również kopalnia przeciwutleniaczy.
Słonecznik
Między głównymi posiłkami lubimy coś schrupać. I... najczęściej sięgamy po niezdrowe czipsy, krakersy, fistaszki... Pora zamienić je na pestki słonecznika, które zawsze można mieć przy sobie. W tych małych ziarenkach skrywa się bowiem mnóstwo cennych składników: białko, żelazo, miedź, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy: E (zwaną witaminą młodości) oraz B. Poza tym są bogate w magnez, który działa rozluźniająco i pomaga radzić sobie ze stresem oraz w błonnik, dający poczucie sytości. Ale uwaga! 100 gram słonecznika to aż 572 kcal! Spożywajmy je więc z umiarem. Pestki można jeść samodzielnie, jako dodatek do zup, sałatek, sosów, surówek.
Płatki owsiane
Płatki owsiane są pełne składników pokarmowych dodających witalności. Najważniejsze jest jednak to, że potrafią utrzymać cukier we krwi na stałym poziomie. Po zjedzeniu owsianki na mleku łatwiej jest się skoncentrować, rozwiązywać krzyżówki, zapamiętać nowe rzeczy... Jednym słowem, płatki owsiane wpływają zbawiennie na nasz mózg, wspomagając pamięć i koncentrację. Warto o tym pamiętać, ustalając śniadaniowe menu.
Skomentuj:
Rośliny, które dodadzą Ci energii