Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Rośliny, które dodadzą Ci energii

Aldona Zakrzewska. KJT
banan, owoc jadalny, owoce energetyzujące - Shutterstock/Saiko3D

Codzienna porcja niektórych owoców, warzyw, kiełków czy płatków owsianych pomoże nam pokonać chandrę, doda energii i optymizmu. To sposób na udany dzień!

banan, owoc jadalny, owoce energetyzujące - Shutterstock/Saiko3D

Banan

Wszyscy wiemy, jak smakują. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, ze te popularne owoce mają też duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawierają bowiem serotoninę, która działa antydepresyjnie i poprawia nastrój. Jest w nich też sporo węglowodanów, będących źródłem energii oraz sód i potas, regulujące pracę serca i układu nerwowego. Banany mają też beta-karoten oraz witaminy z grupy B i C. I jak im się nie oprzeć?

Shutterstock/jreika

Brzoskiwnia, jadalne owoce, owoce energetyzujące - Shutterstock/Nattika

Brzoskwinia

To jeden z najbardziej energetyzujących owoców. Zawiera bowiem witaminy (głównie A i B) oraz niacynę (wit B3), która wycisza i relaksuje, a jej niedobór wywołuje często schizofrenię i depresję. Witamina ta jest niezbędna do produkcji hormonu szczęścia-serotoniny, której niedobór powoduje apatię, nerwowość, podatność na stres. W brzoskwini znajdziemy też składniki mineralne, np. fosfor (poprawiający metabolizmu) i potas (regulujący pracę serca i układu nerwowego). Owoc ten chroni też przed osteoporozą.

Shutterstock/shtukicrew

gruszka, owoc jadalny, owoc energetyzujący - Shutterstock/Maks Narodenko

Gruszka

Tajna broń gruszek to bor - pierwiastek poprawiający sprawność umysłową, wspomagający koncentrację, pobudzający do pracy szare komórki. W tych smacznych owocach znajdziemy też jod, wiele witamin i soli mineralnych. Gruszki mają w sobie moc - przyspieszają przemianę materii (zawierają bowiem wiele garbników), wspomagają pracę układu pokarmowego. Dzięki temu ułatwiają odchudzanie. Nie brakuje im też antyoksydantów, takich jak witamina A, C i E. Może dlatego tak chętnie po nie sięgamy?

Shutterstock/crolique

brokuł, warzywo, warzywo energetyzujące - shutterstock/photosync

Brokuł

W zielonych warzywach (zwłaszcza w brokułach, szparagach, szpinaku) znajdziemy kompleks witamin z grupy B oraz niezbędne dla podwyższenia energii żelazo i magnez. Brokuły zawierają też koenzym Q10, który ma decydujące znaczenie dla wytwarzania energii na poziomie komórkowym. Te popularne i smaczne warzywa wpływają też świetnie na nasze samopoczucie, są bowiem niskokaloryczne, dając przy tym poczucie sytości. Ułatwiają więc utrzymanie ładnej sylwetki. Są świetnym dodatkiem do zup, sosów, sałatek. Można je jeść gotowane, grillowane i na surowo.

Shutterstock/tacar

fot. Agata Jakubowska / AG

Kiełki

Sięgnij po kiełki, by odzyskać dobrą formę po zimie. Jesteś ospała i nic ci się nie chce. Włosy straciły połysk, cera poszarzała. W kiełkach nadzieja na poprawę! W nich jest wszystko co najlepsze - witaminy, mikroelementy, białko, błonnik - i to w gigantycznych dawkach.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/kielki-docen-zdrowotne-i-smakowe-walory-kielkow-roslinnych_35878.html
Sięgnij po kiełki, by odzyskać dobrą formę po zimie. Jesteś ospała i nic ci się nie chce. Włosy straciły połysk, cera poszarzała. W kiełkach nadzieja na poprawę! W nich jest wszystko co najlepsze - witaminy, mikroelementy, białko, błonnik - i to w gigantycznych dawkach.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/kielki-docen-zdrowotne-i-smakowe-walory-kielkow-roslinnych_35878.html

Sięgnijmy po nie, jeśli chcemy utrzymać dobrą formę po zimie, kiedy jesteśmy ospali i nic nam się nie chce. W kiełkach jest bowiem wszystko, co najlepsze! Znajdziemy w nich witaminy, mikroelementyy, błonnik, białko - i to w gigantycznych dawkach! Powinno się jeść wszystkie rodzaje kiełków (np. nasion roślin strączkowych, zbóż). Są podstawowym produktem dodającym energii - ożywiają, wzmacniają oraz regenerują organizm. To również kopalnia przeciwutleniaczy.

Fot. Barbara Laczynska

Pestki słonecznika - Shutterstock/Abel Tumik

Słonecznik

Między głównymi posiłkami lubimy coś schrupać. I... najczęściej sięgamy po niezdrowe czipsy, krakersy, fistaszki... Pora zamienić je na pestki słonecznika, które zawsze można mieć przy sobie. W tych małych ziarenkach skrywa się bowiem mnóstwo cennych składników: białko, żelazo, miedź, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy: E (zwaną witaminą młodości) oraz B. Poza tym są bogate w magnez, który działa rozluźniająco i pomaga radzić sobie ze stresem oraz w błonnik, dający poczucie sytości. Ale uwaga! 100 gram słonecznika to aż 572 kcal! Spożywajmy je więc z umiarem. Pestki można jeść samodzielnie, jako dodatek do zup, sałatek, sosów, surówek.

Shutterstock/Lisowskaya Natalia

płatki owsiane,żywność energetyzująca - Shutterstock/Sabina Dimitriu

Płatki owsiane

Płatki owsiane są pełne składników pokarmowych dodających witalności. Najważniejsze jest jednak to, że potrafią utrzymać cukier we krwi na stałym poziomie. Po zjedzeniu owsianki na mleku łatwiej jest się skoncentrować, rozwiązywać krzyżówki, zapamiętać nowe rzeczy... Jednym słowem, płatki owsiane wpływają zbawiennie na nasz mózg, wspomagając pamięć i koncentrację. Warto o tym pamiętać, ustalając śniadaniowe menu.

Shutterstock/Seregam

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Zdrowie z natury: smaczne i zdrowe cebule złociste, białe i czerwone [PRZEPISY]
Rozgrzewające przyprawy [Przepisy]
Owoce i warzywa, które pomogą Ci schudnąć!

Skomentuj:

Rośliny, które dodadzą Ci energii

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej