Zdrowie z natury: smaczne i zdrowe cebule złociste, białe i czerwone [PRZEPISY]

JAROSŁAW PRZYBYŁ

Liczne zalety cebuli wynagradzają po stokroć łzy, jakie ronimy podczas jej krojenia. Ta roślina pomaga przetrwać czasy niedostatku, jest cudownym lekarstwem, a zarazem podporą kuchni.

Cebula - właściwości

Cebula jest bogata w związki siarki (stąd jej zapach), witaminy (zwłaszcza C), flawonoidy i mikroelementy (m.in. krzem dobrze wpływający na pracę mózgu). Regularne jej jedzenie zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie i krzepliwość krwi, dezynfekuje przewód pokarmowy. Zawarty w cebuli olejek eteryczny działa bakterio- i grzybobójczo oraz hamuje rozwój wirusów. Syrop z cebuli łagodzi kaszel, a sok zmniejsza ból i swędzenie po ukąszeniu owadów. Maści z jej dodatkiem wspomagają zabliźnianie się ran i oparzeń oraz usuwają blizny.

Skomentuj:

Zdrowie z natury: smaczne i zdrowe cebule złociste, białe i czerwone [PRZEPISY]