Rozgrzewające przyprawy [Przepisy]
Przed wiekami często były cenniejsze niż złoto. Dziś te przyprawy można kupić w sklepie spożywczym, a niektóre nawet uprawiać w doniczce
![Przyprawy pobudzają Rozgrzewające przyprawy: chili, anyż, kardamon, goździki, cynamon](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_cover/uk/13282326-przyprawy-pobudzaja.jpeg)
![Przyprawy pobudzają Rozgrzewające przyprawy: chili, anyż, kardamon, goździki, cynamon](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/uk/13282326-przyprawy-pobudzaja.jpeg)
![Przyprawy pobudzają Rozgrzewające przyprawy: chili, anyż, kardamon, goździki, cynamon](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/uk/13282326-przyprawy-pobudzaja.jpeg)
Przyprawy
Zimą warto częściej wykorzystywać pachnące dodatki do potraw, bo wiele z nich rozgrzewa i chroni przed infekcjami
![Goździki Goździki](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/7n/13282317-gozdziki.jpeg)
Są to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego - drzewa pochodzącego z Indonezji. Stosowane są do win, marynat, kompotów, ciast i sosów. Mają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i są silnymi przeciwutleniaczami.
Szynka z goździkami
Fot. Shutterstock / Bochkarev Photography
Składniki:
1,5 kg surowej szynki z tłuszczykiem
2 szklanki bulionu
2 łyżki cukru
4 łyżki miodu
1 opakowanie goździków
sok z 1 cytryny
sól
biały pieprz
Przygotowanie: Mięso natrzeć solą, sokiem cytrynowym i białym pieprzem. Wbić goździki na całej powierzchni. Odstawić na 2 godziny. Następnie ułożyć w formie, polać odrobiną bulionu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec godzinę pod przykryciem, od czasu do czasu polewając bulionem. Potem zdjąć pokrywkę, posmarować mięso miodem wymieszanym z cukrem i piec jeszcze pół godziny. Szynkę podawać na gorąco lub zimno, pokrojoną w plastry.
![Imbir Imbir](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/f2/13282319-imbir.jpeg)
Bylina ta występuje w tropikalnej Azji i Australii. Mięsiste kłącze o ostrym smaku dodaje się do potraw surowe lub w postaci proszku. Poprawia krążenie krwi i ułatwia trawienie. Działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie oraz łagodzi nudności.
Imbir marynowany do sushi
Fot. Shutterstock/Gayvoronskaya_Yana
Składniki:
1 duży korzeń świeżego imbiru
150 ml octu ryżowego
30 ml soku z buraków
100 g cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie: Imbir obrać i pokroić w plasterki (0,5-1 mm). Włożyć do szklanej miseczki, zasypać solą i lekko wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć, odlać płyn i przełożyć do słoiczków. Do garnka wsypać cukier i wlać ocet. Doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia. Gdy zalewa trochę ostygnie, wlać do niej sok z buraków. Ciepłą zalewę wlać do słoiczków (imbir musi być całkowicie przykryty) i zakręcić. Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Po 2 dniach imbir jest już gotowy.
![Kardamon Kardamon](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/03/13282331-kardamon.jpeg)
Jest byliną uprawianą w Indiach, Chinach, Indonezji i Ameryce Środkowej. Jej nasiona mają korzenny smak. Dodawane do kawy lub herbaty wzmagają ich działanie pobudzające.
Indyjska Herbata Masala
Fot. Shutterstock/ joannawnuk
Składniki:
2 szklanki wody
2 szklanki mleka
3 łyżeczki herbaty Assam lub Darjeeling
1 łyżeczka sypkiego kardamonu
6 goździków
pół łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
8 łyżeczek cukru (1-2 łyżeczki na 1 szklankę)
Przygotowanie: Mleko i wodę wlać do garnka, wsypać herbatę i przyprawy oraz cukier. Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia, uważając, żeby płyn nie wykipiał. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze 2-5 minut, aż herbata nabierze aromatu. Przed podaniem przelać przez drobne sito, żeby odcedzić fusy i przyprawy.
![Cynamon Cynamon](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/cs/13282329-cynamon.jpeg)
To wysuszona kora cynamonowca cejlońskiego. Sprzedaje się ją jako proszek lub w kawałkach. Cynamon ma słodkawo-korzenny smak i silny aromat. Służy do przyprawiania słodkich potraw, wina grzanego i mięs. Olejek z cynamonu działa antyseptycznie.
Ślimaczki cynamonowe
Fot. shutterstock/Giuseppe Parisi
Składniki:
0,5 kg mąki
4 dag drożdży
260 g cukru (60 g do ciasta, 200 g na posypkę)
200 ml mleka
100 g masła i 50 g do smarowania
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu lub (dla odważnych) chili
100 g cukru pudru
5 kropli aromatu waniliowego lub cukier waniliowy
Przygotowanie: Do dużej miski wsypać część mąki, wlać część mleka, dodać drożdże oraz 60 g cukru. Wymieszać na jednolitą masę i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 50°C, aby ciasto wyrosło. Wyjąć, dodać roztopione masło, resztę mleka i mąki. Wyrabiać przez klika minut i wstawić na 30 minut do piekarnika, żeby dalej wyrastało w tej samej co wcześniej temperaturze. Wyjąć i chwilę wyrabiać. Rozwałkować na prostokąt o grubości kilku milimetrów, posmarować resztą roztopionego masła, posypać przyprawami zmieszanymi z cukrem. Zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o długości około 3 cm. Poukładać je w odstępach na papierze do pieczenia. Włożyć na 20 minut do piekarnika ustawionego na 50°C, a potem zwiększyć temperaturę tak, by ciastka upiekły się na złoty kolor.
![Wanilia Wanilia](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/l1/10592093-wanilia.jpeg)
Laski wanilii
Są to niedojrzałe owocostany pnącza z rodziny storczykowatych poddawane fermentacji i suszeniu. Wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym, m.in. do produkcji likierów i przyprawiania czekolady. Najlepsze są laski giętkie i oleiste
![Laur w doniczce Laur](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/xb/13282313-laur-w-doniczce.jpeg)
Liście laurowe
Zbiera się je z krzewu - wawrzynu szlachetnego występującego w rejonie Morza Śródziemnego. Używane jako dodatek do wielu potraw. Są ważnym składnikiem hinduskiej mieszanki garam masala. W kosmetyce i farmacji stosuje się je m.in. przy zaburzeniach ukrwienia, kaszlu, schorzeniach skóry i reumatyzmie
Leczniczy olejek z liści laurowych
Fot. Shutterstock/Anna Sedneva
Składniki:
200 ml oliwy z oliwek
5-6 liści laurowych
Przygotowanie: Kilka liści laurowych podgrzewać w oliwie na małym ogniu przez 20 minut, nie dopuszczając do zagotowania się płynu. Zdjąć z ognia i pozostawić, aby liście laurowe zaparzały się jeszcze przez chwilę. Odcedzić i używać w razie potrzeby, wcierając przy bólach reumatycznych, zwichnięciach, opuchnięciach ścięgien, bólach pleców, żylakach, po użądleniach pszczół i os.
- Więcej o:
Rabarbar [Ze smakiem]
Brukiew - karpiel ze smakiem
Owoce i warzywa, które pomogą Ci schudnąć!
Rośliny na przeziębienie
Jak przechowywać pomidory, aby dłużej zachowały świeżość?
Jak pobudzić hortensje do kwitnienia? Skuteczne sposoby
Jakie pnącza lubią cień?
Naturalne środki ochrony roślin. Jak ekologiczne walczyć ze szkodnikami i chorobami roślin?