Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Owoce i warzywa wspomagające odchudzanie

Danuta Jankowska
owoce i warzywa - Fot. Shutterstock

Warzywa i owoce są niskokaloryczne, a zawarte w nich związki utrudniają odkładanie się tłuszczu. Pomagają więc zachować smukłą sylwetkę.

owoce i warzywa - Fot. Shutterstock

Owoce i warzywa na odchudzanie

Owoce i warzywa zazwyczaj mają mało kalorii, a dają uczucie sytości. To zasługa błonnika, który, wiążąc duże ilości wody, pęcznieje. Oblepia też ściany przewodu pokarmowego, ograniczając wchłanianie węglowodanów oraz tłuszczu i pobudzając pracę jelit. Większość warzyw ma też niski indeks glikemiczny (w minimalnym stopniu podnoszą poziom cukru we krwi, dzięki czemu później odczuwamy głód). Poza tym na strawienie ogórka czy selera organizm zużywa więcej energii niż warzywa te dostarczają. Jedzmy więc paprykę, kapustę, pomidory, brokuły i kalafiory, a unikajmy ziemniaków, marchwi i buraków.

Grejpfruty wzmacniają odporność organizmu. - Fot. Shutterstock

Grejpfruty

Pomagają zgubić nadwagę - spożywane z dużymi ilościami białka przyspieszają spalanie tłuszczu i zapobiegają jego powstawaniu. Ponoć już zjedzenie połowy owocu do każdego posiłku znacznie przyspiesza zrzucanie wagi! Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny, długo dają poczucie sytości. Zwiększają też tempo przemiany materii, pobudzają wytwarzanie soków trawiennych, regulują pracę pęcherzyka żółciowego. Do tego obniżają poziom tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów, pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Można je spożywać w całości (oczywiście bez skórki), w sałatkach (np. ze szpinakiem, krewetkami) lub w formie soku.Grejpfruty Pomagają zgubić nadwagę - pożywane z dużymi ilościami białka przyspieszają spalanie tłuszczu i zapobiegają jego powstawaniu. Ponoć już zjedzenie połowy owocu do każdego posiłku znacznie przyspiesza zrzucanie wagi! Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny, długo dają poczucie sytości. Zwiększają też tempo przemiany materii, pobudzają wytwarzanie soków trawiennych, regulują pracę pęcherzyka żółciowego. Do tego obniżają poziom tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów, pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Można je spożywać w całości (oczywiście bez skórki), w sałatkach (np. ze szpinakiem, krewetkami) lub w formie soku.

papryczka chilii - Fot. Shutterstock

Papryczki chili

Niektórzy utrzymują, że dodatek odrobiny chili do jajecznicy na śniadanie sprawi, że dłużej poczujemy się syci. Rzeczywiście, ta pikantna papryczka zawiera więcej witaminy C niż taka sama ilość owoców cytrusowych, a ponadto także witaminy B1, B2, B6, B12 i P oraz potas, wapń, magnez, fosfor i cynk. W nadmiarze może jednak uczulać, podrażniać żołądek lub wątrobę. Jeden mały strączek dziennie dodany do sałatek lub dań na ciepło to maksimum. Jego ostry smak nieco zredukujemy, usuwając nasiona. Można też dodać do potrawy zioła (np. kolendrę lub natkę pietruszki), a pieczenie w ustach pomoże złagodzić mleko.

ananasy - Fot. Shutterstock

Ananasy

Dzięki nim odchudzanie nabiera tempa. Te smaczne owoce zawierają bowiem unikalny zestaw enzymów i kwasów przyspieszających spalanie tłuszczu. Najważniejsza jest bromelina ? enzym regulujący przemianę materii, pomagający strawić białko, oczyszczający przewód pokarmowy. Jego działanie wspomagają inne składniki, m.in. witaminy C, B, A, PP, a także żelazo, wapń oraz potas usuwający z tkanek nadmiar wody i kwas moczowy, co wspomaga walkę z cellulitem. Ananas musi być jednak świeży (nie z puszki!) i zdrowy (bez miękkich miejsc, widocznej u nasady pleśni czy brązowych liści). Powinien też słodko pachnieć. Zanim więc wybierzemy owoc, powąchajmy go (najlepiej przy nasadzie).

selery - Fot. Shutterstock

Selery

Są bogate w błonnik, który wpływa na poprawną perystaltykę jelit. Mają również mało kalorii (w 10 dag bulwy jest zaledwie 7 kcal, a w naci jeszcze mniej) i niski indeks glikemiczny. To istotne zwłaszcza dla osób, które chcą stracić na wadze. Nie muszą się przy tym obawiać awitaminozy, gdyż selery zawierają mnóstwo witamin (B1, B2, B6, C, E, PP) oraz soli mineralnych, magnezu, wapnia, żelaza i potasu. Szczególnie polecana jest odmiana naciowa selera - jego kruche łodygi o orzeźwiającym smaku świetnie nadają się do chrupania na surowo. Można je też dodawać do sałatek, zup, surówek i wyciskać z nich sok. Natomiast z korzenia selera sporzą- dzajmy wywary, surówki i sałatki.

ogórek - Fot. Shutterstock

Ogórki

Narzekający na nadwagę mogą je jeść do woli - kilogram ogórków to tylko 150 kcal (mniej niż połowa pączka!). Warzywa te przyczyniają się też do szybszego spalania kalorii i do usuwania nadmiaru wody z organizmu (oczywiście pod warunkiem, że są niesolone). Zawierają też potas, fosfor i wapń, doskonale orzeźwiają i gaszą pragnienie. Działając moczopędnie, przyczyniają się do szybszego usuwania toksyn. Należy jednak pamiętać, że ogórek zawiera silnie działający enzym askorbinazę, który niszczy witaminę C - łyżeczka soku ogórkowego neutralizuje witaminę C w kilku litrach soku pomidorowego. Podobnie się dzieje, gdy plasterek ogórka styka się z plasterkiem pomidora.

kiwi - Fot. Shutterstock

Kiwi

Jeden owoc to tylko 50 kcal, a przy tym skarbnica substancji ułatwiających odchudzanie: błonnika, regulującego i przyspieszającego trawienie (głównie za sprawą licznych pesteczek znajdujących się w wewnętrznej części miąższu), kwasów owocowych i enzymów (przyspieszających przemianę materii i spalanie tłuszczu), żelaza (wspomagającego procesy krwiotwórcze, dotleniającego tkanki) oraz potasu (oczyszczającego organizm, pomagającego w pozbyciu się nadmiaru wody). Kiwi dobrze smakuje bez żadnych dodatków - owoc sam w sobie jest smacznym i zdrowym deserem. Rozdrobniony można też wymieszać z jogurtem, zmiksować z maślanką, dorzucić do sałatki, wykorzystać do dekoracji potraw.

orzechy - Fot. Shutterstock

Orzechy

Laskowe, włoskie, nerkowce, migdały - wszystkie są naszymi sprzymierzeńcami w walce ze złogami tłuszczu. Wydaje się to dziwne, bo same zawierają go sporo. Doświadczenia wykazały jednak, że np. jedząc migdały, traci się o 1/3 tkanki tłuszczowej więcej niż wówczas, gdy ta sama ilość kalorii pochodzi np. z krakersów. Orzechy są jednak wysokokaloryczne, więc nie należy się nimi objadać. Spożywanie garstki (ok. 30 g) dziennie wystarcza, by poprawić przemianę materii, zapobiec tyciu, a także obniżyć poziom cholesterolu.

strączkowe - Fot. Shutterstock

Strączkowe

Groch, fasola, ciecierzyca, soja i bób dzięki błonnikowi na długo zapewniają uczucie sytości. Działając jak gąbka, spowalniają wchłanianie cukru, co z kolei zapobiega odkładaniu się tłuszczu i osłabia niekorzystny wpływ pokarmów o wyższym indeksie glikemicznym. Warzywa strączkowe przyspieszają też wydalanie resztek z jelit, często powodują jednak wzdęcia. Aby tego uniknąć, przyprawiajmy je kminkiem lub majerankiem.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Czarna rzodkiew
Miód. Jak powstaje i jakie ma właściwości. Najbardziej miododajne rośliny do ogrodu.
Rośliny na przeziębienie

Skomentuj:

Owoce i warzywa wspomagające odchudzanie

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej