Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Dlaczego owoce gniją?

Hanna Masternak
fot. Eric Gevaert shutterstock

Leżące pod drzewami śliwki i jabłka są najczęściej porażone przez brunatną zgniliznę. Przyczyną gnicia pomidorów zaś jest zaraza ziemniaczana.

Przez wiele lat moja jabłonka nie była atakowana przez brunatną zgniliznę i nie musiałam zwalczać tej choroby. Ale trzy lata temu po raz pierwszy prawie wszystkie jabłka zgniły.

W następnym roku w okresie przewlekłych opadów wykonałam trzy opryskiwania Topsinem w czasie powstawania zawiązków i następne podczas ich wzrostu. Okazało się to jednak niewystarczające. Jabłka zaczęły gnić z powodu uszkodzeń dokonanych przez owocówkę jabłkóweczkę i zwójki, których wcześniej nie zwalczałam, a potem było już na to za późno.

Ubiegłej jesieni, po opadnięciu liści, dokładnie usunęłam mumie oraz zamarłe pędy z zaschniętymi kwiatami i zawiązkami. Wiosną tego roku opryskiwania rozpoczęłam od zwalczania szkodników w okresie opadania płatków kwiatowych.

Jabłoń potraktowałam preparatem Spintor 480 SC i po 10 dniach Mospilan 20 SP. Od połowy czerwca, podczas przewlekłych opadów, wykonuję opryskiwania Topsinem M 500 SC. Jak dotąd jabłka nadgniłe występują sporadycznie. Myślę, że w tym roku jesienią moje zbiory będą udane.

Gnicie owoców na drzewach owocowych najczęściej wywoływane jest przez brunatną zgniliznę, na krzewach jagodowych i truskawkach przez szarą pleśń, a wśród warzyw - na pomidorach przez zarazę ziemniaka. Rozwój szarej pleśni przedstawiliśmy w "Magnolii" 2/2016.

Cykl rozwojowy brunatnej zgnilizny

Źródłem zakażenia wiosną są zarodniki powstałe na mumiach, które przezimowały (u drzew ziarnkowych), lub na porażonych pędach (głównie wiśni). Atakują one kwiaty, z których grzybnia przerasta do pędów. Owoce są zakażane przez uszkodzenia
skórki: po gradobiciach, pęknięciach przy nadmiernym wzroście lub wywołane żerowaniem owocówki jabłkóweczki i zwójek. W brodawkach powstających na plamach gnilnych rozwijają się zarodniki dokonujące infekcji w okresie wegetacji. Choroba rozwija się szybko i powoduje znaczne obniżenie plonu. Sprzyja jej ciepło i wilgoć.

Warzywa

Choroby: zaraza ziemniaka, alternarioza, szara pleśń.

Atakowane: pomidory, ogórki.

Objawy:

Zaraza ziemniaka: Na liściach widać wodniste plamy, a na łodygach brunatne smugi. Owoce mają szarozielone, brązowiejące plamy, sięgające głęboko w miąższ, potem gniją.

Alternarioza: Przy szypułkach owoców widoczne są ciemne
aksamitne plamy.

Szara pleśń: Objawia się na owocach brązowymi plamami z pylącym nalotem.

Zwalczanie:

Zaraza ziemniaka:

Ekologicznie: Po zauważeniu objawów i w okresie przewlekłych opadów stosujemy Timorex Gold 24 EC, na wzmocnienie - Biosept Active. Chemicznie: Gdy wystąpi choroba lub duża wilgotność, stosujemy jeden ze środków: Cabrio Duo 112 EC, Amistar 250 SC, Polyram 70 WG; rośliny wzmacniamy Bioseptem.

Alternarioza:

Chemicznie: Stosujemy Cabrio Duo 112 EC, Amistar 250 SC, Polyram 70 WG lub Ridomil Gold MZ Pepite 67,8 WG.

Szara pleśń:

Ekologicznie: Stosujemy Biosept Active. Chore rośliny opryskujemy Polyversum WP.
Chemicznie: Opryski Amistarem Opti 480 SC.

Drzewa i krzewy owocowe

Choroby: brunatna zgnilizna drzew pestkowych, brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych, gorzka zgnilizna, monilioza leszczyny, szara pleśń.

Atakowane: jabłonie, grusze, śliwy, morele, brzoskwinie, nektaryny, wiśnie, leszczyna, krzewy jagodowe, truskawki.

Objawy

Brunatna zgnilizna: Porażane są kwiaty, młode pędy, zawiązki i owoce. Wiosną, gdy jest ciepło i wilgotno, obserwujemy zgorzel (zamieranie) kwiatów i krótkopędów. Często na wiśniach widać gwałtowne zamieranie pędów. Zawiązki owoców wysychają, ciemnieją i pokrywają się nalotem. Zamarłe części pozostają na drzewie. Do zakażeń owoców dochodzi, gdy są zranione, np. przez zwójki czy owocówki. Wokół zranienia powstają plamy gnilne. Wyrastają na nich brodawki z zarodnikami. Gnijące owoce wysychają, tworząc czarną mumię.

Gorzka zgnilizna: Na owocach dużo małych plam gnilnych.
Monilioza leszczyny: Zamieranie wierzchołków pędów i brunatnienie zawiązków owoców.

Szara pleśń:Truskawki gniją i pokrywają się pylącym nalotem.

Zwalczanie

Brunatna zgnilizna: Zbieramy chore owoce, wapnujemy je i zakopujemy głęboko.
Zwalczamy też owocówki i zwójki.Ekologiczne: Przeciw ww. szkodnikom stosujemy Spintor 240 SC oraz żółte tablice lepowe. Po długich opadach wiosną opryskujemy rośliny Miedzianem Extra 350 SC, później Signum 33 WG.

Chemicznie: Wczesną wiosną stosujemy Miedzian 50 WP, a później Topsin M 500 SC lub Rovral Aquaflo 500 SC. Przeciw szkodnikom: Mospilan 20 SP, Karate Zeon.

Gorzka zgnilizna:

Ekologiczne: 3 tygodnie przed zbiorem - Switch 62,5 WG.

Chemicznie: Przed zbiorem opryskujemy Zato 50 WG lub Topsinem.

Monilioza leszczyny:

Ekologiczne: Od połowy maja stosujemy Signum 33 WG.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Jak opryskiwać bezpiecznie? [Ekspert radzi]
Choroby cisa [Ekspert radzi]
Parch jabłoni i drzew owocowych. Objawy i zwalczanie parcha

Skomentuj:

Dlaczego owoce gniją?

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej