Dobra ziemia w ogrodzie - jak ją rozpoznać?

Redakcja Pressland

Tylko posiadając żyzną glebę mają Państwo pewność, że uzyskanie nie tylko dobry i zdrowy, ale też bogaty plon. To, że żyzna gleba jest najważniejsza jest oczywiste. Niestety, tak samo oczywisty nie jest sposób pozwalający na sprawdzenie, z jakim podłożem mamy do czynienia. Jak rozpoznać czy ziemia, jaką posiadamy w ogrodzie jest żyzna czy raczej nieurodzajna? Czy będzie łatwa czy też trudna w uprawie? No i ostatnie, najważniejsze pytanie - jak poprawić jej jakość?

Dobra ziemia w ogrodzie - jak ją rozpoznać?
shutterstock

Typy gleb

Istnieje kilka typów gleb. Łatwo je rozpoznać – wystarczy wziąć próbkę w garść i porównać z poniższymi wskaźnikami.

Gleba gliniasta w momencie, gdy jest wilgotna jest lepka i pozwala formować różne kształty. Jest to podłoże bogate w ważne składniki pokarmowe jednak zbyt ciężkie i nieprzepuszczające odpowiednią ilość tlenu.

Gleba ilasta w swoim dotyku może przypominać mydło i charakterystycznym jej elementem jest łatwość zbrylania. Ten rodzaj podłoża należy do podłoża żyznego, dobrze utrzymującego wodę.

Gleba torfowa wyróżnia się ciemną barwą i wilgotnością. Bogata jest w materię organiczną, ale też dobrze utrzymuje wodę.

Kolejnym rodzajem gleby jest gleba wapienna – jasna, płytka i kamienista. Jest to gleba umiarkowanie żyzna, charakteryzująca się dobrą przepuszczalnością powietrza.

Ostatnim rodzajem jest gleba piaszczysta – rozcierając ją w palcach można wyczuć ziarnistą strukturę, która nie tylko nie pobrudzi rąk, ale też nie pozwoli się zlepić. Podłoże piaszczyste należy do gleby lekkiej, suchej, ale przepuszczającej tlen.

Sprawdź rodzaj gleby

Rodzaj gleby można sprawdzić przy wykorzystaniu kilku metod. Jedna z nich obejmuje sprawdzenie ziemi poprzez wzięcie jej próbki i w garść i roztarcie między palcami. Łatwo rozsypująca się, nielepiąca i niebrudząca palców wskazuje na glebę lekką. Gleba średnia charakteryzuje się tym, że brudzi palce, można z niej uformować lekkie bryły, ale też zawiera niewielką, umiarkowaną ilość piasku. Z kolei lepiąca się ziemia niczym plastelina, silnie brudząca palce zaliczana jest do gleby ciężkiej.

Która ziemia jest najlepsza?

Najlepszym podłożem do uprawy roślin jest gleba średnia. Wszystko dzięki temu, że dobrze magazynuje wodę, szybko się nagrzewa, ale też charakteryzuje się dobrą przepuszczalnością powietrza. Dlaczego nie gleba lekka? Ten rodzaj podłoża nie zatrzymuje odpowiedniej ilości wody, co z kolei sprawia, że wszelkie ważne dla roślin składniki pokarmowe zostają z niej wymyte. Gleba ciężka również nie jest dobrym wyborem a wszystko za sprawą tego, że jest zbyt mocno zbita, ale też nie zapewnia odpowiedniej przepuszczalności tlenu. Brak odpowiedniej ilości tlenu sprawia, że korzenie rośliny nie pobierają odpowiedniej ilości składników pokarmowych z ziemi, choć w jej składzie jest ich niezwykle dużo.

W tym miejscu pragniemy również zaznaczyć, że jakość podłoża można poprawić kilkoma sposobami. Ziemię lekką warto ulepszyć torfem bądź kompostem. W przypadku ziemi lekkiej warto również stosować płodozmian, ale też nawozy. Jeśli chodzi o gleby ciężkie to ich ulepszenie dokonuje się najczęściej poprzez rozluźnienie gruboziarnistym piaskiem, ale też substancjami organicznymi.

Rośliny a jakość podłoża

Wiele roślin, tzw. roślin wskaźnikowych, jest w stanie precyzyjnie określić jakość ziemi, jaka występuje na terenie, w którym rosną. Pozwalają one rozpoznać nie tylko rodzaj podłoża, ale też jego odczyn czy też wilgotność.

W podłożu bogatym w azot najczęściej rośnie pokrzywa zwyczajna czy też mnisze lekarski. W glebie ubogie w azot natomiast wrzos zwyczajny czy też dzika marchew.

Gleby kwaśne obfitują natomiast w koniczynę polną czy też szczaw polny. Na terenie gleb zasadowych spotkać można babkę zwyczajną czy też fiołek polny.

Na terenie gleb wilgotnych bardzo dobrze czuje się skrzyp leśny czy też szczaw. W glebie mokrej idealnie rośnie mięta polna czy też kozłek lekarski.

Gleby piaszczyste obfitują natomiast w babkę piaskową czy krwawnik pospolity a gleby zwarte w perz, bylicę pospolita czy też babkę zwyczajną.


 

Skomentuj:

Dobra ziemia w ogrodzie - jak ją rozpoznać?