Groszkowe delicje
Zielony groszek to nic innego jak niedojrzały groch. Pyszne są też strąki jego odmian, które nie tworzą twardej wyściółki. Świeże trudno kupić - to przysmaki z warzywnika.
1 z 5
2 z 5
3 z 5
4 z 5
5 z 5
Groch zwyczajny (Pisum sativum) jest jednorocznym pnączem. Jednak nowe plenne odmiany osiągają wysokość do 80 cm i nie wymagają podpór. Tylko nieliczne rosną do 1,5 m - między rzędami wtyka się wysokie rozgałęzione patyki, by rośliny okręcały się na nich wąsami wyrastającymi z liści. Urodzajowi grochu sprzyja wczesna i długa wiosna. Powinno wysiewać się go, gdy tylko ustąpią śniegi, najlepiej w marcu. Ostateczny termin to koniec kwietnia. Ten rok nie jest więc dla niego korzystny.
NA ZIELONE NASIONA
Zielonym groszkiem zwane są odmiany grochu łuskowego. Tworzy on strąki z wewnętrzną sztywną pergaminową wyściółką. Zbiera się je, gdy nasiona są soczyste i miękkie. Zwykle mają one odcień jasnej ziele- ni, choć mogą być też ciemniejsze. W zależności od odmiany jest ich średnio 7-10 w strąku. Jego twarda okrywa nie jest jadalna. Zbiory prowadzi się sukcesywnie od czerwca, co kilka dni, bo nasiona szybko przejrzewają. W okresach gorących i suchych już po 2-3 dniach tracą słodycz, stają się mączyste i twarde. Najpóźniejsze odmiany plonują do sierpnia. Od początku kwitnienia do końca zbiorów, gdy utrzymuje się bezdeszczowa pogoda, rośliny trzeba podlewać - brak wilgoci powoduje, że strąki szybko żółkną, a pędy przedwcześnie się starzeją i zasychają. Groch jedynie na wiosnę wymaga niskiej dawki nawozów azotowych, ponieważ tworzy mocne długie korzenie z licznymi brodawkami, w których żyją bakterie wiążące azot z powietrza. Pozostawia bardzo dobre stanowisko dla kolejnych warzyw uprawianych jako poplon z siewu lub rozsady.
Czy wiesz, że... Zielony groszek i strąki groszku cukrowego po obgotowaniu można konserwować w słoikach w wodzie z kwaskiem cytrynowym lub mrozić.
KWITNĄ NA BIAŁO
Kwiaty grochu wyrastają pojedynczo lub po kilka z kątów liści. Same się zapylają i nie potrzebują pyłku z innych odmian. U uprawianego w Polsce zielonego groszku są białe, ale istnieją też odmiany kwitnące na fioletowo.
Nasiona są bardzo wartościowym pożywieniem. Zawierają sporo białka, witaminy A, C, E, K i z grupy B oraz potrzebne nam mikroelementy: żelazo, magnez, potas, fosfor, mangan, molibden i selen. A przy tym nie gromadzą szkodliwych azotanów.
GROSZEK CUKROWY
Odrębną grupę odmian grochu zwyczajnego stanowi tzw. groszek cukrowy. Jego strąki są miękkie, bez pergaminowej warstwy i znacznie szersze niż u grochu łuskowego. Niedojrzałe, gdy zawierają maleńkie zawiązki nasion, czyli około 2 tygodni po kwitnieniu, jada się w całości jak fasolkę. Zbiory prowadzi się czasami już od połowy maja. Groch ten ma kilka odmian nadających się głównie do uprawy amatorskiej.
NA ZIELONE NASIONA
Zielonym groszkiem zwane są odmiany grochu łuskowego. Tworzy on strąki z wewnętrzną sztywną pergaminową wyściółką. Zbiera się je, gdy nasiona są soczyste i miękkie. Zwykle mają one odcień jasnej ziele- ni, choć mogą być też ciemniejsze. W zależności od odmiany jest ich średnio 7-10 w strąku. Jego twarda okrywa nie jest jadalna. Zbiory prowadzi się sukcesywnie od czerwca, co kilka dni, bo nasiona szybko przejrzewają. W okresach gorących i suchych już po 2-3 dniach tracą słodycz, stają się mączyste i twarde. Najpóźniejsze odmiany plonują do sierpnia. Od początku kwitnienia do końca zbiorów, gdy utrzymuje się bezdeszczowa pogoda, rośliny trzeba podlewać - brak wilgoci powoduje, że strąki szybko żółkną, a pędy przedwcześnie się starzeją i zasychają. Groch jedynie na wiosnę wymaga niskiej dawki nawozów azotowych, ponieważ tworzy mocne długie korzenie z licznymi brodawkami, w których żyją bakterie wiążące azot z powietrza. Pozostawia bardzo dobre stanowisko dla kolejnych warzyw uprawianych jako poplon z siewu lub rozsady.
Czy wiesz, że... Zielony groszek i strąki groszku cukrowego po obgotowaniu można konserwować w słoikach w wodzie z kwaskiem cytrynowym lub mrozić.
KWITNĄ NA BIAŁO
Kwiaty grochu wyrastają pojedynczo lub po kilka z kątów liści. Same się zapylają i nie potrzebują pyłku z innych odmian. U uprawianego w Polsce zielonego groszku są białe, ale istnieją też odmiany kwitnące na fioletowo.
Nasiona są bardzo wartościowym pożywieniem. Zawierają sporo białka, witaminy A, C, E, K i z grupy B oraz potrzebne nam mikroelementy: żelazo, magnez, potas, fosfor, mangan, molibden i selen. A przy tym nie gromadzą szkodliwych azotanów.
GROSZEK CUKROWY
Odrębną grupę odmian grochu zwyczajnego stanowi tzw. groszek cukrowy. Jego strąki są miękkie, bez pergaminowej warstwy i znacznie szersze niż u grochu łuskowego. Niedojrzałe, gdy zawierają maleńkie zawiązki nasion, czyli około 2 tygodni po kwitnieniu, jada się w całości jak fasolkę. Zbiory prowadzi się czasami już od połowy maja. Groch ten ma kilka odmian nadających się głównie do uprawy amatorskiej.
Skomentuj:
Groszkowe delicje