Sprawdzone przepisy
Cukier (2 łyżki) rozgrzać do zbrązowienia i rozprowadzić zimną wodą (1 łyżka). Zmiksować z masłem i miodem (po 20 dag), jajkami (3 szt.), przyprawą do piernika (1 łyżeczka) sodą oczyszczoną (1/2 łyżeczki) i szczyptą soli. Dodać mąkę (niepełne 2 szklanki) i bakalie (1 szklanka). Do 1/3 ciasta można dodać łyżkę kakao. Piec trzy placki 25 min w 180 st. C. Przełożyć powidłami.
Piernik marchewkowy
Marchewkę utartą na tarce o grubych oczkach (2 szklanki) połączyć z cynamonem (1 łyżeczka), imbirem (1/2 łyżeczki), bakaliami (1 szklanka) i olejem słonecznikowym (1/3 szklanki). Dodać mąkę (2 szklanki) zmieszaną z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka) i ewentualnie nieco zimnej wody. Wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste. Piec 50 min w temp. 180 st. C. Można przybrać bakaliami.
Grzane piwo
Do 1 litra piwa (może być też bezalkoholowe) dodać cukier (łyżkę), miód (łyżeczkę), cynamon (1/2 łyżeczki zmielonego lub laskę), kilka goździków i szczyptę imbiru. Piwo podgrzać do około 60 st. C. Można też utrzeć 2 żółtka z niewielką ilością cukru, rozprowadzić je gorącym piwem i wymieszać z grzańcem, a potem całość jeszcze trochę podgrzać.
Grzane wino
Do czerwonego ewentualnie białego wina półsłodkiego albo półwytrawnego (1 butelka) dodać goździki (ok. 10 sztuk), szczyptę zmielonego cynamonu i imbiru, sok wyciśnięty z połówki cytryny, łyżkę miodu i, jeśli ktoś lubi, soku malinowego. Zwykle trzeba grzańca nieco jeszcze dosłodzić do smaku, po czym całość podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia.
- Więcej o:
Goździki, kardamon, cynamon - rozgrzewające przyprawy
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego
Paprocie domowe łatwe w uprawie. Paprocie doniczkowe - uprawa i pielęgnacja
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki
Czym jest poplon? Jakie rośliny poplonowe wykorzystać w ogrodzie?
Z czym łączyć wrzosy na tarasie? Kompozycje na taras i balkon
Które byliny żyją najdłużej?