Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Kalina koralowa (owoce) - Viburnum opulus

Iwona Banaś
Viburnum opulus - Fot. Wikimedia

Kalina koralowa (Viburnum opulus) ma błyszczące, krwistoczerwone owoce zebrane w dorodne grona zdobiące krzew długo po pierwszych przymrozkach. I dobrze, ponieważ jesienią smak owoców kaliny jest cierpki i gorzkawy - zanika dopiero po przemarznięciu. Dlatego owoce kaliny koralowej warto zbierać zimą, są wówczas kwaśne podobnie jak porzeczki, a oprócz tego zawierają więcej witaminy C niż cytrusy! Jest w nich także moc pektyn, cukrów i kwasów organicznych. Można je spożywać na surowo lub robić z nich kompoty, kisiele, galaretki lub nalewki. Lecznicze właściwości kaliny były wykorzystywane już w XVI wieku. Wzmacniają organizm, poprawiają czynność serca oraz wspomagają leczenie nerwic. Sok i odwar z owoców kaliny koralowej zmieszany z miodem pomaga wyleczyć przeziębienie i kaszel.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Kompostownik w ogrodzie. Jak przygotować kompost? Co można kompostować. Najlepsze kompostowniki
Naturalne środki ochrony roślin
Balkonowi ogrodnicy

Skomentuj:

Kalina koralowa (owoce) - Viburnum opulus

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej