Fasolnik chiński na ostro z orzeszkami
Składniki:
70-80 dag fasolnika
1/2 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
2 łyżeczki sosu sojowego
2-3 małe świeże papryczki chili
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżki oleju arachidowego
1 łyżka posiekanego czosnku
1 duża szalotka
2 łyżki soku z limonki
cząstki limonki do dekoracji
Przepis
Fasolnik gotujemy w osolonej wodzie bez przykrycia przez 5 minut (nie obcinamy końcówek). Studzimy i osuszamy. Obcinamy końce i kroimy na krótsze kawałki. Połowę orzeszków miksujemy drobno, resztę grubo siekamy. Sos sojowy mieszamy z pociętymi papryczkami. Na rozgrzany w woku olej rzucamy czosnek, potem orzeszki, a po 30 sekundach fasolnik i smażymy przez 2 minuty. Zdejmujemy wok z ognia, wlewamy pikantny sos sojowy, dodajemy szalotkę, a gdy zmięknie, wlewamy sok z limonki i solimy. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej z cząstkami limonki.
70-80 dag fasolnika
1/2 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
2 łyżeczki sosu sojowego
2-3 małe świeże papryczki chili
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżki oleju arachidowego
1 łyżka posiekanego czosnku
1 duża szalotka
2 łyżki soku z limonki
cząstki limonki do dekoracji
Przepis
Fasolnik gotujemy w osolonej wodzie bez przykrycia przez 5 minut (nie obcinamy końcówek). Studzimy i osuszamy. Obcinamy końce i kroimy na krótsze kawałki. Połowę orzeszków miksujemy drobno, resztę grubo siekamy. Sos sojowy mieszamy z pociętymi papryczkami. Na rozgrzany w woku olej rzucamy czosnek, potem orzeszki, a po 30 sekundach fasolnik i smażymy przez 2 minuty. Zdejmujemy wok z ognia, wlewamy pikantny sos sojowy, dodajemy szalotkę, a gdy zmięknie, wlewamy sok z limonki i solimy. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej z cząstkami limonki.
Skomentuj:
Fasolnik chiński na ostro z orzeszkami