Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Fasolnik chiński na ostro z orzeszkami

Jarosław Przybył
Fasolnik chiński na ostro z orzeszkami - Fot. Marcin Klaban / AG

Składniki:

70-80 dag fasolnika

1/2 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych

2 łyżeczki sosu sojowego

2-3 małe świeże papryczki chili

1/2 łyżeczki soli

1,5 łyżki oleju arachidowego

1 łyżka posiekanego czosnku

1 duża szalotka

2 łyżki soku z limonki

cząstki limonki do dekoracji

Przepis

Fasolnik gotujemy w osolonej wodzie bez przykrycia przez 5 minut (nie obcinamy końcówek). Studzimy i osuszamy. Obcinamy końce i kroimy na krótsze kawałki. Połowę orzeszków miksujemy drobno, resztę grubo siekamy. Sos sojowy mieszamy z pociętymi papryczkami. Na rozgrzany w woku olej rzucamy czosnek, potem orzeszki, a po 30 sekundach fasolnik i smażymy przez 2 minuty. Zdejmujemy wok z ognia, wlewamy pikantny sos sojowy, dodajemy szalotkę, a gdy zmięknie, wlewamy sok z limonki i solimy. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej z cząstkami limonki.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Fasola na metry - fasolnik chiński
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego

Skomentuj:

Fasolnik chiński na ostro z orzeszkami

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej