Fasola na metry - fasolnik chiński
Czy strąk fasoli może mieć pół metra? Niemożliwe? A jednak! Wystarczy spojrzeć, jak owocuje fasolnik chiński







Europejczyka podróżującego po Azji zadziwia wiele egzotycznych owoców i warzyw. Na przykład na chińskich bazarach sprzedawane są niezwykle długie i cienkie strąki powiązane w duże pęczki. To fasolnik chiński (Vigna sinensis = Vigna unguiculata var. sesquipedalis), znany też jako wspięga chińska lub wigna (czyt. winja) - od nazwiska włoskiego botanika Domenico Vigna, żyjącego w XVII w. W krajach anglosaskich roślina ta nazywana bywa fasolą długą na jard (yard long bean), długą chińską fasolą (chinese long bean), fasolą-sprężyną (garter bean) albo fasolą-wężem (snake bean). W Chinach fasolnik to jiang dou, w Tajladii - fak yao, a w Indonezji - kacang panjang.
Fasolnik chiński, wbrew nazwie, jest silnie rosnącym pnączem pochodzącym z tropikalnych rejonów Afryki. Należy do rodziny bobowatych, tej samej co wszelkie fasole. Zakwita w połowie lata pięknymi, pachnącymi kwiatami, które zwabiają roje pszczół i motyli. Zależnie od odmiany kwiaty mogą mieć kolor od jasnoróżowego do purpurowofioletowego. Na południu Chin i w Tajlandii fasolnik to niezwykle popularne warzywo, uprawiane na dużą skalę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by uprawiać tę roślinę także w Polsce.
Fasolnik chiński na ostro z orzeszkami
Strąki długie niesłychanie
Strąki fasolnika przybierają odcienie od bladej do głębokiej zieleni lub purpury, są grubości ołówka i miewają od 30 do 60 cm długości. Jada się je niedojrzałe. Są w smaku delikatniejsze i słodsze od fasoli szparagowej i co najważniejsze nie mają włókien. Można je spożywać w całości lub pokrojone na kawałki, jak fasolkę szparagową. Chińczycy tną fasolnik na pięciocentymetrowe kawałki, smażą w głębokim oleju, podsmażają w woku, gotują na parze albo dodają do zup. W Malezji przyrządza się to warzywo w woku z chili i pastą sambal albo w sałatce kerabu. Warto wiedzieć, że strąki przyrządza się bardzo szybko - gotowane za długo stają się nazbyt miękkie i tracą smak.
Strąki fasolnika są źródłem bardzo cennego roślinnego białka, w którym występują prawie wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są wytwarzane w organizmie człowieka. Prócz białka, którego zawartość może sięgać nawet 10%, nasiona dostarczają cukrów, potasu, wapnia i magnezu, witamin z grupy B, witaminy C i karotenoidów. Podobnie jak fasole zawierają też duże ilości błonnika.
Dostępne na rynku odmiany fasolnika
Lubi ciepło i słońce
Fasolnik jest wybitnie ciepło- oraz światłolubny, dlatego w naszym klimacie rośnie jako roślina jednoroczna. Uprawia się go podobnie jak fasolę. Dobrze czuje się pod osłonami, w szklarni lub tunelu foliowym. Można też przeznaczyć dla niego grządkę pod nasłonecznioną, południową ścianą budynku. Miejsce musi być osłonięte od wiatru, a podpory solidne, bo pnącze rośnie silnie - sięgając 3-5 metrów wysokości, toteż może być uszkadzane przez wiatr.
Nasiona fasolnika wysiewa się dopiero w maju, gdy minie już ryzyko wystąpienia przymrozków, w rozstawie 60-80 × 40 cm. Aby przyśpieszyć zbiory, można robić to już w marcu, ale w ogrzewanym pomieszczeniu. Optymalna temperatura kiełkowania wynosi 15-20°C, a wzrostu 20-25°C. Gleba powinna być lekka, przepuszczalna, o dobrej strukturze. Pierwsze strąki można zebrać już pod koniec lipca, a jeżeli lato jest ciepłe i suche, pojawiają się one aż do przymrozków.
Ogrodnicy bardzo cenią sobie fasolnik i inne gatunki z rodziny bobowatych, gdyż na ich korzeniach, w charakterystycznych zgrubieniach żyją symbiotyczne bakterie brodawkowe (Rhizobium phaseoli) mające zdolność wiązania azotu z powietrza. Sięgające głęboko korzenie poprawiają strukturę gleby i wzbogacają ją w azot, zwłaszcza jeżeli przekopie się po sezonie zielone resztki roślin.
Inny gatunek - do ozdoby
Fasolnik egipski, inaczej wspięga (Lablab purpureus) to szybko rosnące pnącze o wysokości 2-2,5 m. Również pochodzi z afrykańskich tropików. Od czerwca do września obsypany jest pachnącymi purpurowofioletowymi kwiatami zebranymi w grona długości 20-30 cm. Dekoracyjne są również szerokie strąki, początkowo zielone, później pięknie czerwieniejące. Zawierają różnobarwne, jadalne nasiona i można je zasuszać do zimowych bukietów. Roślina świetnie nadaje się do obsadzania balkonów, płotów i pergoli.
- Więcej o:
![Fasolnik chiński na ostro z orzeszkami 08.09.2006]()
Fasolnik chiński na ostro z orzeszkami
![Fasolnik chiński wymaga solidnych podpór. Jego 'długie na jard' strąki, które pojawiają się w dolnej części rośliny, pokładają się na ziemi 19.08.2008 WARSZAWA POLE DOSWIADCZALNE SGGW WARZYWA DLA MIESIECZNIKA OGRODY]()
Fasolnik - dostępne odmiany na rynku
![Owoce do przechowania zrywamy, zanim dojrzeją. Te, które opadną, ale są zdrowe, możemy przeznaczyć na przetwory Owoce do przechowania zrywamy, zanim dojrzeją. Te, które opadną, ale są zdrowe, możemy przeznaczyć na przetwory]()
Wrzesień w ogrodzie - kalejdoskop jesiennych barw
![Zimowit jesienny, podobnie jak krokus, najpiękniej prezentuje się na trawniku Zimowit jesienny, podobnie jak krokus, najpiękniej prezentuje się na trawniku]()
Zimowit jesienny – jesienny krokus w ogrodzie
![Kostrzewa sina Kostrzewa sina]()
Kostrzewa sina
![Funkia (Hosta) Funkia]()
10 roślin odpornych na choroby i szkodniki do cienia – idealne do trudnych miejsc w ogrodzie
![Tuje to rośliny, które pozostają zielone przez cały rok 23.06.2007OGROD , ZYWOTNIK ZACHODNI ( TUJA SZMARAGD ) , KULISTY - ZYWOTNIK ZACHODNI GOLDEN GLOBE , KOSODRZEWINAFOT. LILIANNA SOKOLOWSKAPUBLIKACJA KWIETNIK NR 2 (182) - 2 2010]()
Tuje w ogrodzie – Najlepsze odmiany, pielęgnacja i cięcie tui
![Berberyna to substancja pozyskiwana z liści, owoców, kory oraz korzenia krzewu zwanego berberysem, którego można spotkać praktycznie w całej Polsce berberyna]()
Berberys - jak go uprawiać ? Najpiękniejsze odmiany berberysów









