Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Angielski placek z rokitnikiem

Tekst Katarzyna Król, Sadowniczy Zakład Doświadczalny ISK Brzeźna
Angielski placek z rokitnikiem - Fot. Shutterstock



SPÓD: 250 dag herbatników, 1/4 szklanki stopionej margaryny, 1/2 szklanki mleka, dżem z rokitnika

KREM SEROWY:

225 g twarożku homogenizowanego, 500 g jogurtu naturalnego, 0,5 szklanki cukru pudru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sok z połowy cytryny, skórka z 1 cytryny, aromat waniliowy, polewa czekoladowa



SPÓD: pokruszone herbatniki ucieramy na jednolitą masę z mlekiem i stopioną margaryną. Ciastem tym wykładamy tortownicę, zaginając brzegi. Spód smarujemy grubo dżemem z rokitnika.

KREM SEROWY: miksujemy jogurt z twarożkiem, dodając cukier, skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną i aromat waniliowy. Białą masę serową wlewamy na przygotowany spód.

PIECZENIE: Placek pieczemy w temperaturze 175°C przez 20 minut, po czym przez kolejne 20 minut w temperaturze obniżonej do 150°C. Wyjmujemy z piecyka i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem studzimy. Najlepiej umieścić ciasto na noc w lodówce.

Sprawdzone przepisy z rokitnikiem



Rokitniki - złoto Syberii



Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Grzyby. Jakie grzyby można uprawiać w ogrodzie?
Jadalne chwasty
Mniszek lekarski w kuchni

Skomentuj:

Angielski placek z rokitnikiem

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej