Mniszek lekarski w kuchni

Ewa Czaczkowska - Sold

Popia głowa, lwi ząb, świński pysk, hetmańska buława - czy uwierzcie, że wszystkie te określenia to przydomki mniszka lekarskiego, powszechnie zwanego też mleczem, który z powodzeniem może być stosowany w kuchni. Oto 5 przepisów na potrawy i napoje z nim w roli głównej

Mniszek lekarski
Mniszek lekarski
Fot. Shutterstock/Elena Elisseeva
Ta ostatnia nazwa jest swoją drogą błędna, bo w istocie mniszek lekarski (Taraxacum officinale) to zupełnie inny gatunek niż mlecz polny (Sonchus arvensis). Choć rzeczywiście obie rośliny są do siebie bardzo podobne. Ich złociste kwiatki wiosną zamieniają trawniki w urocze słoneczne kobierce. Widok ten zachwyca wszystkich z wyjątkiem ogrodników, bowiem mniszka pozbyć się jest równie trudno jak perzu. A może zamiast z nim walczyć, lepiej pokochać? Tym bardziej że roślina ta ma cenne wartości lecznicze, a odpowiednio przygotowana może być świetnym dodatkiem do potraw. Mniszka można jeść na surowo, a także po zblanszowaniu, duszeniu lub marynowaniu. A nawet pić sfermentowany sok z jego kwiatów. Takie wino z dodatkiem pomarańczy, rodzynek i imbiru ma świeży smak i piękny miodowy kolor. Z młodych listków można przyrządzić wspaniałą oczyszczającą sałatkę - szczególnie we Francji ma ona wielu amatorów. Marynowane pączki mniszka z powodzeniem zastąpią kapary, a korzenie podduszone z innymi warzywami będą doskonałym dodatkiem do mięs.

Sałatka z mniszka z młodym bobem i boczkiem

Składniki:

3 garście młodych liści mniszka (bardzo dokładnie oczyszczone i umyte),

3 garście młodego bobu ugotowanego al dente (ew. obranego ze skórki),

ok. 10 dag boczku pokrojonego w kostkę i przesmażonego,

dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z 1 cytryny, ponadto: ok. 5 dag grzanek przygotowanych z chleba pokrojonego w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszaj, polej dressingiem, posyp grzankami i od razu podawaj.

Jajko w koszulce

Składniki:

Garść młodych liści mniszka, bardzo dokładnie oczyszczonych,

jajko ugotowane w koszulce,

dressing: łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki musztardy, 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, łyżeczka soku z cytryny

Liście mniszka zblanszuj we wrzątku, przelej zimną wodą, odsącz. Następnie wyłóż na nie jajko w koszulce, polej dressingiem i od razu podawaj.



Herbatka z mniszka

Garść dokładnie umytych, porwanych młodych liści mniszka zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem 3 min.

Taką herbatką zalej pokrojoną w półplasterki ćwiartkę cytryny, dodaj łyżeczkę płynnego miodu, np. akacjowego. Możesz podawać napój na gorąco lub jako herbatę mrożoną - z kostkami lodu.





Jarzynka do mięs

Składniki:

2 duże korzenie mniszka (wykopane wczesną jesienią, obrane i oczyszczone),

Cebula,

2 marchwie obrane i oczyszczone,

Posiekany ząbek czosnku,

Bulion warzywny w kostce,

Sproszkowana słodka i ostra papryka, sól, pieprz

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojone w kostkę marchew i korzeń mniszka, chwilę przesmaż razem z posiekanym ząbkiem czosnku, po czym zalej szklanką bulionu, przypraw i duś do miękkości (ew. podlewając wodą). Podawaj jako jarzynkę do pieczonych mięs.

Nalewka

Składniki:

3 garście oczyszczonych kwiatów mniszka w pełni rozkwitu,

3 szklanki wody,

3 łyżki miodu,

cienko obrana skórka z 3 cytryn,

sok wyciśnięty z 3 cytryn,

1 l czystej wódki.

Skórkę z cytryn gotuj 30 min. w 3 szklankach wody, po czym wyjmij skórkę, a dodaj miód, wymieszaj. Takim syropem zalej kwiaty mniszka, dodaj sok z cytryn, odstaw na kilka dni w chłodne miejsce, po czym przefiltruj i wymieszaj z wódką. Odstaw na 3 tygodnie w chłodne miejsce.

sFot. Magnolia

Więcej na temat jadalnych chwastów przeczytają Państwo w majowej Magnolii



Skomentuj:

Mniszek lekarski w kuchni