Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Bielenie warzyw

Alicja Gawryś

Gdy części nadziemne roślin wzrastają bez dostępu światła, wówczas zanika w nich chlorofil, ale za to stają się delikatniejsze w smaku, tracą włókna. Producenci warzyw specjalnie zasłaniają odcinki przeznaczone do konsumpcji. Ten zabieg nazywa się bieleniem. W przypadku szparagów usypujemy wokół roślin wysokie (50-60 cm) wały ziemne. Można to zrobić radłem do obredlania ziemniaków. Podobnie obredlamy siedmiolatkę, obsypując nasadę roślin do wysokości 20 cm. Na tym odcinku liście bieleją. Łatwiej jest z rabarbarem. W drugim roku po posadzeniu, wiosną, nakrywamy roślinę wysokim kartonem lub wiadrem. Zakryte fragmenty liści bieleją. Latem wiadro zdejmujemy, by roślina mogła dalej normalnie się rozwijać.



Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Warzywa wieloletnie
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego

Skomentuj:

Bielenie warzyw

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej