Kukurydza - jak ją uprawiać?
Upieczone na grillu kolby kukurydzy cukrowej prosto z krzaka są pyszne. Mogą być atrakcją ogrodowego party.
1 z 2
2 z 2
Łodygi kukurydzy zwieńczone są rozgałęzionym kwiatostanem męskim. Poniżej zawiązują się 2-3 żeńskie kolby szczelnie osłonięte liśćmi, z których wychyla się tylko wiązka długich słupków.
Kukurydza wymaga dużo słońca i obojętnej, zasobnej gleby, ale może rosnąć też na słabszej, jeśli jest dostatecznie nawożona. Przed siewem ziemię należy zasilić dawką nawozu wieloskładnikowego zalecaną przez producenta dla roślin o dużych wymaganiach pokarmowych. Do siewu przystępujemy, gdy podłoże ogrzeje się do 10°C, co zwykle przypada na okres kwitnienia mniszka. Zalecana rozstawa to 15-20 cm, odległość pomiędzy rzędami - około 40 cm, a głębokość siewu - 4 cm na glebach zwięzłych, a 7 cm na lżejszych. Jeśli podłoże nie jest żyzne, w połowie czerwca i lipca warto zastosować dodatkowe nawożenie azotowe. W czasie suszy należy kukurydzę podlewać, bo potrzebuje bardzo dużo wody.
ZBIORY O CZASIE
Najsmaczniejsze są kolby odmian cukrowych. Zbiera się je, gdy okrywy liściowe są zielonkawe, a nasiona miękkie. Liście usuwamy dopiero przed gotowaniem. Kukurydzę pękającą, np. odmianę 'Promyk' i 'Dobosz F1', zbieraną w fazie dojrzałości woskowej, czyli pełnej, wykorzystuje się na popcorn. Jej kolby powinny pozostać na roślinie, aż liście okrywowe podeschną, a ziarna stwardnieją. Po zbiorze nasiona wyłuskuje się i suszy. Resztki roślin doskonale nadają się na nawóz zielony lub kompost.
SŁODKIE ZIARNO
W ogrodach najlepiej sprawdzają się odmiany wczesne na zbiór w sierpniu-wrześniu, np. 'Gama F1' o wysokości 1,7 m i długości kolb 18 cm, 'Gucio F1' o wysokości 1,8 m i długości kolb 25 cm, 'Sweet Trophy F1' o wysokości 1 m i długości kolb 20 cm.
WYSOKA TRAWA
Kukurydza (Zea mays) należy do jednorocznych traw. Szybko rośnie i jest tak okazała, że może służyć za osłonę przed wiatrem dla ciepłolubnych warzyw, podporę dla drobnych pnączy, a nawet za żywopłot.
Kukurydza wymaga dużo słońca i obojętnej, zasobnej gleby, ale może rosnąć też na słabszej, jeśli jest dostatecznie nawożona. Przed siewem ziemię należy zasilić dawką nawozu wieloskładnikowego zalecaną przez producenta dla roślin o dużych wymaganiach pokarmowych. Do siewu przystępujemy, gdy podłoże ogrzeje się do 10°C, co zwykle przypada na okres kwitnienia mniszka. Zalecana rozstawa to 15-20 cm, odległość pomiędzy rzędami - około 40 cm, a głębokość siewu - 4 cm na glebach zwięzłych, a 7 cm na lżejszych. Jeśli podłoże nie jest żyzne, w połowie czerwca i lipca warto zastosować dodatkowe nawożenie azotowe. W czasie suszy należy kukurydzę podlewać, bo potrzebuje bardzo dużo wody.
ZBIORY O CZASIE
Najsmaczniejsze są kolby odmian cukrowych. Zbiera się je, gdy okrywy liściowe są zielonkawe, a nasiona miękkie. Liście usuwamy dopiero przed gotowaniem. Kukurydzę pękającą, np. odmianę 'Promyk' i 'Dobosz F1', zbieraną w fazie dojrzałości woskowej, czyli pełnej, wykorzystuje się na popcorn. Jej kolby powinny pozostać na roślinie, aż liście okrywowe podeschną, a ziarna stwardnieją. Po zbiorze nasiona wyłuskuje się i suszy. Resztki roślin doskonale nadają się na nawóz zielony lub kompost.
SŁODKIE ZIARNO
W ogrodach najlepiej sprawdzają się odmiany wczesne na zbiór w sierpniu-wrześniu, np. 'Gama F1' o wysokości 1,7 m i długości kolb 18 cm, 'Gucio F1' o wysokości 1,8 m i długości kolb 25 cm, 'Sweet Trophy F1' o wysokości 1 m i długości kolb 20 cm.
WYSOKA TRAWA
Kukurydza (Zea mays) należy do jednorocznych traw. Szybko rośnie i jest tak okazała, że może służyć za osłonę przed wiatrem dla ciepłolubnych warzyw, podporę dla drobnych pnączy, a nawet za żywopłot.
Skomentuj:
Kukurydza - jak ją uprawiać?