Szpinak znowu w modzie

Dr Magdalena Narkiewicz

Liście szpinaku dodają wykwintności gorącym daniom. Na surowo też wspaniale smakują, zwłaszcza te z odmian drobnolistnych, tzw. baby.

Siewki powinny rosnąć co 10cm, bo zagęszczone łatwo gniją. Chore należy usuwać.
Siewki powinny rosnąć co 10cm, bo zagęszczone łatwo gniją. Chore należy usuwać.
Fot. Shutterstock: SamsonMagnus
Szpinak nadaje się do całorocznej uprawy jako przedplon bądź poplon. Kiełkuje już w temperaturze 2°C, a młode rośliny bez przykrycia znoszą kilkustopniowe mrozy.

Wysiany na początku sierpnia zbierany jest już w październiku i listopadzie. Na przełomie sierpnia i września można wysiewać go na zbiór kwietniowo-majowy w następnym roku, natomiast na przełomie marca i kwietnia zaczyna się uprawę na zbiór w maju i czerwcu.

Odmiany szpinaku różnią się nie tylko odcieniem i wielkością liści. Ich tempo wzrostu, skłonność do przedwczesnego kwitnienia i odporność na mróz decydują o terminie uprawy.

Należy unikać przenawożenia azotem, bo może gromadzić się go sporo, zwłaszcza w ogonkach liściowych.

Szpinak jest jednym z nielicznych warzyw, które dobrze rosną na kwaśnej ziemi (do pH 5).

Stopniowo wyrywamy lub ścinamy rozety, gdy wykształcą 5-7 liści. Jeśli przytniemy je tuż nad ziemią, od korzeni odbiją nowe. Możemy też odłamywać po kilka liści. Należy zrobić to, zanim zaczną wybijać pędy kwiatowe i rośliny zgorzknieją.

Czy wiesz, że...

Szpinak dobrze rośnie w rejonach chłodnych i wilgotnych. Wysiany w okresie długich ciepłych dni wcześnie zakwita, więc w lipcu się go nie uprawia.

Skomentuj:

Szpinak znowu w modzie