Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Migdałowiec i jego kuzyni. Drzewa i krzewy ozdobne

Jakub Dolatowski, Magdalena Narkiewicz
Migdałowiec karłowy (Prunus tenella) 'Fire Hill' to cenny krzew kwitnący wczesną wiosną - w szkółkach produkowane są również formy szczepione w formie malutkich drzewek - Fot. Shutterstock

Migdały! Budzą szczególnie wiele miłych, słodkich (choć przecież mogą być i gorzkie), płochych i przyjemnych myśli. Bo to i ?niebieskie migdały?, bujanie myślą jakby z chmurką na niebieskim niebie, i czyjeś piękne migdałowe oczy...

Na Bliskim Wschodzie drzewa migdałowca zakwitają bardzo wcześnie, już w lutym-marcu. Na zdjęciu sad migdałowy - Fot. Shutterstock

Migdałowiec. Czy ma u nas szanse?

Na północ od Alp, jak już od pokoleń wiedzą ogrodnicy, drzewko migdałowe to krótkotrwała, wrażliwa na mrozy fanaberia. Trafiło tu zresztą późno, bo w VIII w. n.e. - już w czasach porzymskich. Rzymianie nazywali migdały (mówimy tu o owocach) orzechami greckimi. "Orzechy" były określeniem ogólnym, mówiącym wyłącznie o charakterze owocu ukrytego w twardej skorupie (podobnie jak określenie "jabłka" dotyczyło owoców miękkich, dużych i okrągłych). Do tego dodawano przymiotnik, choćby dla nazwania stron pochodzenia czy kupieckiej ojczyzny owoców. Migdały zatem były orzechami greckimi, bo do Rzymu trafiły przez Grecję ze swej dawnej ojczyzny w południowo-zachodniej Azji. Zwano je też - a zwłaszcza rodzące je drzewa - amygdala.

Migdałowiec - owoce

Gdy w czasie karnawału zajadamy się chałwą, marcepanem czy innymi migdałowymi delicjami, na południu Europy drzewa migdałowców budzą się z zimowego spoczynku. Już w lutym ich różowe korony ubarwiają krajobraz. Jesienią gubią liście.

Owoce migdałowców dojrzewają latem. Są to osłonięte brązową łupiną pestki z jadalnymi nasionami. Inaczej niż u innych owoców pestkowych (np. moreli i śliwek) ich zewnętrzna część jest twarda, gęsto owłosiona i pęka po dojrzeniu. Nasiona najlepiej wyłuskiwać z pestek na krótko przed zjedzeniem, bo szybko jełczeją.

Kwiaty migdałowca pospolitego (Prunus dulcis), przekwitając, płowieją niemal do białości - Fot. Shutterstock

Migdałowiec pospolity (Prunus dulcis)

Na południu Europy kwitnący najwcześniej z drzew przed rozwinięciem swych wąskich, jakby brzoskwiniowych liści migdałowiec pospolity (Prunus dulcis) lub, jak chce Linneusz - Amygdalus communis - odciska przemożne piętno na krajobrazie. Migdałowców uprawianych jako drzewa owocowe jest tu mnóstwo, jeszcze więcej zdziczałych, rozsianych po wzgórzach i ogrodach. Z początkiem roku różowe kępy kwitnących drzew ożywiają nagle krajobraz, podobnie jak u nas czyni to tarnina. Kwiaty - na ogół pojedyncze, chociaż znane są również odmiany pełnokwiatowe - mają kolory od ciemnoróżowych do białych, a w miarę przekwitania nawet te ciemniejsze stopniowo bledną.

Migdałowiec w Polsce

W Polsce urodą migdałowca można się cieszyć z rzadka i tylko tam, gdzie jest najcieplej - na zachodzie i południowym zachodzie kraju. Ciepłolubne i delikatne drzewa potrzebują miejsc osłoniętych, zacisznych, pełnych słońca. Na słodkie migdały jednak nie ma co liczyć - w naszym klimacie owoce nie zawiązują się i nie dojrzewają prawie nigdy.

Migdałowiec karłowy (Prunus tenella) 'Fire Hill' to cenny krzew kwitnący wczesną wiosną - w szkółkach produkowane są również formy szczepione w formie malutkich drzewek - Fot. Shutterstock

Migdałowiec karłowy - drobniejszy kuzyn migdałowca

Doskonale w naszym klimacie radzi sobie migdał karłowy (Prunus tenella, inaczej Amygdalus nana), zwany rosyjskim migdałem, bo występuje w Europie i Azji aż po wschodnią Syberię. Jest niezwykle odporny na suszę oraz mróz. Osiąga około metra wysokości i rozrasta się szeroko przez rozłogi, co może być jedynym problemem w jego uprawie w ogrodzie. Tworzy płaskie migdałki o długości do 2 cm w suchej, pękającej, owłosionej skórce z gorzkim nasieniem w środku.

Na stepach i rozległych przestrzeniach Ukrainy tworzy zaskakujące obszarem zarośla, a w całej południowej Europie często zajmuje tarasy opuszczonych winnic. Wszystko dzięki temu, że odporny jest nie tylko na suszę, ale i na mrozy!

Ma cieniutkie, wyprostowane gałązki, drobne, wąziutkie i lśniące listki, a jego rozwijające się na przełomie kwietnia i maja kwiatki są, jak u "prawdziwych" migdałowców, różowawe, czasem nawet bardzo ciemne.

Migdałowiec karłowy dość często rodzi u nas owoce - drobne, okrągławe migdałki, w suchej, pękającej, myszatej, owłosionej skórce. Dzięki swoim małym wymaganiom krzew przydać się może do obsadzania skarp i ogrodów skalnych.

 

MIGDAŁ KARŁOWY 'FIRE HILL' kwitnie obficie na przełomie kwietnia i mają. Kwiaty mają średnicę ok. 3 cm i przyjemnie pachną.
Owocki migdałka karłowego (Prunus tenella) są drobne i pokryte owłosioną skórką - w naszym klimacie zawiązują się dość łatwo, niestety nie są jadalne - Fot. Piotr Sikorski
Kwiaty migdałka trójklapowego (Prunus triloba) zachwycają urodą. Co ciekawe, popularna jest ich forma pełna - ten krzew o kwiatach pojedynczych jest kolekcjonerskim rarytasem - Fot. Shutterstock

Migdałek trójklapowy

Częściej od migdałowca karłowego spotykamy migdałek trójklapowy, pospolicie zwany po prostu migdałkiem, czyli Prunus triloba (inaczej Amygdalus triloba lub Louiseania triloba).

Ten krzew z północno-wschodnich Chin trafił najpierw do Europy w swej starej, chińskiej odmianie ogrodowej o pełnych kwiatach i ta właśnie forma stała się podstawą opisania całego dziko rosnącego gatunku. Podobne zdarzenia miały już w botanice miejsce w przypadku "starych", pełnokwiatowych róż.

Migdałek trójklapowy o pojedynczych kwiatach to w uprawie wielka rzadkość spotykana tylko w niektórych ogrodach botanicznych czy arboretach (w Polsce był niegdyś w kolekcji kórnickiej).

Gałązki i liście Prunus triloba są gęsto pokryte włoskami, liście - jak mówi sama nazwa - mają często trzy nieduże klapki na szczycie, a kwiaty, gęsto pokrywające w kwietniu i maju bezlistne jeszcze pędy, to różowe, gęste pomponiki.

Ścięte zimą czy na przedwiośniu gałązki tego migdałka wstawione do wazonu rozwijają z powodzeniem swe kwiatki, tak jak na przykład gałązki forsycji. Po kwitnieniu warto dla wzmocnienia krzewu i trzymania go w ryzach przyciąć pędy.

Migdałek trójklapowy (Prunus triloba) wymaga w ogrodzie miejsca słonecznego i wygrzanego; jest mniej odporny na silniejsze mrozy od swego kuzyna, migdałowca karłowego. Będzie dobrym towarzyszem kwitnących wiosną krzewów.

Oba krzaczaste migdały bywają szczepione "na pieńku" - na ałyczy. Takie formy (do niedawna bardzo modne) są jednak w uprawie bardziej kłopotliwe i żyją krócej od form naturalnych - szlachetne gałązki się wyłamują, a korona przerasta z biegiem czasu silniejszymi pędami podkładki. Oba potrafi też trapić choroba grzybowa, monilioza, co objawia się latem nagłym więdnięciem liści.

Migdałek trójklapowy kwitnie na bezlistnych jeszcze gałązkach. Formy krzaczaste są bardziej odporne niż te szczepione na pieńku - Fot. Flora Press

Migdałowiec właściwy

Migdałowiec właściwy, czyli, jak go nazywają botanicy, śliwa migdał (Prunus dulcis, P. communis, dawniej Amygdalus) pochodzi z południowo-zachodniej Azji. Zwykle uprawiana jest jego forma o słodkich nasionach. Zawierają one sporo białka i tłuszczu (100 g ma ok. 570 kcal), a m.in. dzięki witaminie E i kompleksowi witamin B (oprócz B12) poprawiają cerę, pamięć, zmniejszają zagrożenie miażdżycą. Druga forma tworzy drobne, gorzkie nasiona zawierające, jak inne pestkowce, amygdalinę. W organizmie zamienia się ona w trujący kwas pruski. Tłoczy się z nich olej.

Migdały ze śliwy - Fot. ID1974 Shutterstock

Migdałowiec - uprawa

Uprawa migdałowca w Polsce jest bardziej ryzykowna niż brzoskwini. Drzewka sadzimy w słonecznym miejscu. Przed nadejściem mrozów młode okazy całe okrywamy agrowłókniną, a pnie i gałęzie starszych okręcamy słomą. Ziemię wokół nich ściółkujemy przekompostowaną korą. Zakwitną później i mniej obficie niż na Południu, jednak owocować będą już w pierwszym roku po posadzeniu (zapylają się same lub pyłkiem brzoskwini).

Migdałowce mogą rosnąć w pojemnikach - w kwietniu ustawiamy je w słońcu, regularnie podlewamy i do lata zasilamy nawozem płynnym. Zimę powinny spędzać w temperaturze 0-5°C (nie muszą mieć światła).

Migdałowiec - sadzonka

Jak zdobyć sadzonkę migdałowca? Szczepione na podkładce odmiany mogą być odporniejsze na mróz, ale trudno je kupić. Hobbyści uprawiają migdałowce z nasion - jadalnych migdałów z ostrym końcem (jest tu zarodek) - przez około 2 tygodnie trzymanych w lodówce.

Migdałowiec - przepisy

Domowa chałwa z sezamem i migdałami: Upraż na małym ogniu 50 dag ziaren sezamu. Zmiel je w młynku małymi porcjami razem z 50 dag obranych ze skórki migdałów. Masę dokładnie rozetrzyj z łyżeczką esencji migdałowej i 10 łyżkami płynnego miodu. Następnie przełóż ją na papier do pieczenia i uformuj blok o wysokości kilku centymetrów. Wstaw na dobę do lodówki, a gdy stwardnieje, pokrój w romby i przybierz je orzeszkami oraz startą skórką limonki.

domowa chałwa z sezamem i migdałami - Fot. foodlove Shutterstock

Migdałowiec przepis- nugat z migdałami i orzechami

Upraż 40 dag obranych migdałów i orzechów, grubo posiekaj. Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotuj gęsty syrop, dodaj 3/4 szklanki płynnego miodu i ogrzewaj do zgęstnienia. Z 5 białek ubij sztywną pianę. Delikatnie mieszając, wlej powoli syrop. Masę podgrzewaj, ubijając, aż znów zgęstnieje i zacznie się rwać na włókna. Dodaj migdały, wymieszaj. Masę rozłóż na jadalnym papierze ryżowym. Gdy zgęstnieje, pokrój wraz nim na kawałki.

nugat z migdałami i orzechami - Fot. Oxana Denezhkina Shutterstock

Migdałowiec przepis - zielona zupa z białą fasolą i migdałami

Zalej warzywnym lub mięsnym wywarem po szklance ugotowanej białej fasoli oraz świeżego lub mrożonego zielonego groszku i fasolki szparagowej. Gotuj, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj pokrojony kawałek ogórka i młodej cukinii, gotuj jeszcze przez chwilę. Gorącą zupę na talerzu posyp posiekaną zieleniną (szczypiorkiem, natką pietruszki, koperkiem) i kawałkami podprażonych migdałów. Gdy lekko ostygnie, skrop sokiem z cytryny.

zielona zupa z białą fasolą i migdałami - Fot. Elena Veselova Shutterstock

Migdałowiec przepis - łosoś pieczony z serem i migdałami

Kawałki umytego i osuszonego dużego fileta z łososia bez skóry i ości połóż na posmarowanej oliwą folii aluminiowej. Dopraw rybę solą morską i czarnym pieprzem. Posyp 5-10 dag startego sera żółtego, a na wierzchu 4 łyżkami płatków migdałowych. Przykryj szczelnie folią. Wstaw na 25 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Pod koniec pieczenia folię rozchyl na ok. 10 min. Rybę podawaj z cytryną i warzywami.

łosoś pieczony z serem i migdałami - Fot. Timolina Shutterstock
Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Przycinanie migdałków
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego

Skomentuj:

Migdałowiec i jego kuzyni. Drzewa i krzewy ozdobne

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej