Różne sposoby na kukurydze [Nasze przepisy]
Upieczone na grillu kolby kukurydzy cukrowej prosto z krzaka są pyszne. Mogą być atrakcją ogrodowego party.
ZUPA Z KUKURYDZY I CZOSNKU
Gotujemy na miękko 2 kolby kukurydzy. Połowę ziaren miksujemy z 3 szklankami mleka, szczyptą gałki muszkatołowej i odrobiną piep-rzu. Dodajemy posiekane i podsmażone na maśle cebulę i kilka ząbków czosnku oraz resztę ziaren kukurydzy, gotujemy chwilę. Podajemy zupę przybraną szczypiorkiem.
Kukurydza z grilla
KUKURYDZA Z GRILLA
Najsłodsze są świeżo zerwane kolby. Usuwamy z nich słupki, kilka zewnętrznych liści i obwiązujemy sznurkiem. Grillujemy 10-15 min, by ziarna intensywnie zabarwiły się na żółto. Usuwamy łuski, przyprawiamy solą, papryką, pieprzem i masłem, a następnie grillujemy jeszcze kilka minut.
Skomentuj:
Różne sposoby na kukurydze [Nasze przepisy]