Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Najlepsze przyprawy i owoce na raka

dr Magdalena Narkiewicz
owoce na raka - Fot. Shutterstock/Madlen

Słodkie, soczyste owoce to zarazem broń przeciw nowotworom. Są nią też przyprawy i zioła. Walczmy więc o zdrowie na ostro i na słodko.

owoce na raka - Fot. Shutterstock/Madlen

Dieta na raka

Pomijając palenie tytoniu, które na szczęście ostatnio staje się coraz mniej popularne, najistotniejszym czynnikiem wpływającym na nasze zdrowie jest dieta. Ocenia się wręcz, że nieodpowiednie odżywianie w Polsce może być przyczyną co trzeciego nowotworu, a w Stanach Zjednoczonych nawet co drugiego. Niestety, jemy dużo niezdrowych produktów. Szkodzi nam nie tylko nadmiar alkoholu, ale także soli, octu, związków azotowych. Niekorzystny wpływ na nasze zdrowie mają również nieświeże i przypalone potrawy. Początkowo niezauważalnie niszczą organizm, z czasem wywołują różne dolegliwości i mogą doprowadzić do zmian nowotworowych. Natomiast zdrowie pozwalają nam zachować owoce, szczególnie te, które prezentujemy obok. Dobrze służy nam też zielona herbata, kurkuma i ostra papryka. Substancje w nich zawarte chronią nie tylko przed rakiem, ale także przed wieloma innymi chorobami. Okazuje się, że żywność może działać skuteczniej niż farmaceutyczne suplementy diety. Te same związki często wspomagają proces leczenia. Ale uwaga: czasem bywa też przeciwnie - unieczynniają leki.

parpyka - Fot. Shutterstock/Maks Narodenko

Ostra papryka na raka

Swoje właściwości ostra papryka zawdzięcza kapsaicynie. To substancja pod każdym względem wyjątkowa. Rozpylana jako tzw. gaz pieprzowy służy do samoobrony, a spożyta wprawdzie pali w ustach, ale rozgrzewa i poprawia humor. Gdy potrzeba, wynajduje chore komórki i niszczy je, nie uszkadzając zdrowych. Papryka zawiera też przeciwutleniacze dezaktywujące wolne rodniki. W zielonych owocach jednym z nich jest witamina C. W czerwonych zaś powstaje beta-karoten, który przemienia się w naszym organizmie w witaminę A stymulującą układ odpornościowy i pomagającą w walce z rakiem. Wbrew powszechnej opinii ostra papryka nie powoduje wrzodów żołądka, wręcz przeciwnie - chroni go przed szkodliwym działaniem np. alkoholu i aspiryny.

Fot. Shutterstock/oksix

Pikantny sos

Posiekaj: 3 ząbki czosnku, 6 zielonych oliwek, cebulę, strąk ostrej papryki i słodką paprykę czerwoną. Podsmaż: na oliwie. Dodaj po łyżeczce słodkiej i ostrej zmielonej papryki, a po kilku minutach 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, nieco wody i sól do smaku. Po 5 min zmiksuj.

zielona herbata - Fot. Shutterstock/Smit

Zielona herbata na raka

Naukowcy udowodnili, że picie codziennie 3 szklanek zielonej herbaty zmniejsza ryzyko powstawania m.in. nowotworów płuc i jelita grubego, a jej ekstrakt pomaga leczyć raka skóry. Znajdujące się w naparze katechiny (czarna herbata ma ich niewiele) uniemożliwiają ukrwienie tkanki nowotworowej, więc nie może się ona rozrastać i 'uzłośliwić'. Zielona herbata także dezaktywuje kancerogeny i chroni komórki przed uszkodzeniami. Żeby wykorzystać w pełni właściwości jej liści, należy zalewać je wodą o temperaturze 70°C, parzyć przez 10 min, a napar wypić w ciągu godziny. Później traci on cenne katechiny.

Fot. Shutterstock/suksao

Tort z zieloną herbatą

Zielony torcik
Ubij 4 jajka z 3/4 szklanki
cukru. Dodaj 3/4 szklanki mąki, niepełną łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżeczki proszku zielonej herbaty matcha wymieszanej z 3 łyżkami mleka. Piecz biszkopt 45 min w 180°C. Ostudzony przełóż
bitą śmietaną i wiśniami,
posyp herbatą matcha.

Ubij 4 jajka z 3/4 szklanki cukru. Dodaj 3/4 szklanki mąki, niepełną łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżeczki proszku zielonej herbaty matcha wymieszanej z 3 łyżkami mleka. Piecz biszkopt 45 min w 180°C. Ostudzony przełóż bitą śmietaną i wiśniami, posyp herbatą matcha.

Żółty - z kurkumy. W tym wypadku lepiej najpierw ugotować jajka na twardo. Aby uzyskać żółty barwnik, bierzemy na 0,5 l. wrzątku łyżkę kurkumy, dodajemy łyżkę soli i łyżkę octu. Wkładamy jaja i pozostawiamy na ok. 2 godzin. - Fot. Shutterstock/John A. Anderson

Kurkuma na raka

Jest to przyprawa uzyskiwana z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa) - rośliny podobnej do imbiru. Żółty kolor zawdzięcza kurkuminie. Związek ten potrafi wnikać do wnętrza chorych komórek i 'zmuszać' je do samounicestwienia. Wykazano, że nawet w bardzo zanieczyszczonym środowisku dawka 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie działa profilaktycznie i m.in. chroni przed czerniakiem. Kurkumina pomaga również w leczeniu białaczek i innych nowotworów, zmniejszając działania uboczne terapii. W czystej postaci substancja ta nie przenika przez ścianki przewodu pokarmowego. Wystarczy jednak połączyć ją z papryką lub czarnym pieprzem (jak w curry) i odrobiną oliwy, by stała się bardzo łatwo przyswajalna.

Fot. Shutterstock/Agnes Kantaruk

Wołowina po uzbecku

Podsmaż na oleju pokrojone 0,5 kg wołowiny, marchew, cebulę i posiekane 3 ząbki czosnku. Dodaj po 1/2 łyżeczki kurkumy, pieprzu, papryki i kuminu oraz liść laurowy, sól i 1/2 szklanki suszonych pomidorów. Zasyp szklanką ryżu i zalej 2 szklankami wody. Duś do miękkości.

grejfrut - Fot. Shutterstock/MaraZe

Cytrusy na raka

Grejpfruty, cytryny, pomarańcze to nieprzebrane źródło zdrowia. W owocach tych wykryto ponad 50 substancji o działaniu przeciwnowotworowym, znacznie więcej niż w innych pokarmach. Jedną z nich jest glutation ? silny przeciwutleniacz, który potrafi unieczynniać ok. 30 kancerogenów. Inne dobroczynne związki to karotenoidy, flawonoidy, terpeny, kumaryny, limonoidy, a także pektyny, szczególnie wartościowe z białych przegród grejpfruta. W cytrusach jest również sporo witaminy C. Co więcej, zawarte w nich substancje razem działają wielokrotnie silniej niż każda osobno. Dlatego naukowcy nazwali te owoce ?pakietem przeciwrakowym?. Warto więc spożywać je regularnie. Bardzo cenione ze względu na dużą zawartość przeciwnowotworowych polifenoli są także granaty i figi. Jednakże w naszych sklepach trudniej je kupić i są dosyć drogie, mamy więc mało okazji, by je jeść.

Fot. Shutterstock/Slavica Stajic

Cytrusowa sałatka

Mieszankę liści rukoli, szpinaku 'baby', czerwonej cykorii i sałaty liściowej połącz z kawałkami czerwonego grejpfruta oraz plastrami awokado. Posyp ziarnami granatu (na zdjęciu jego biała odmiana). Odrobinę posól, skrop sokiem z limonki i oliwą extra virgine.

wionogrona - Fot. Shutterstock/NinaM

Winogrona na raka

Nie tylko rośliny z tropików są wyjątkowo zdrowe. Wiele owoców, które możemy uprawiać w ogrodzie, działa równie korzystnie. Na przykład winogrona. W ich skórce i uzyskiwanym z całych owoców czerwonym winie odkryto silnie działający przeciwnowotworowo resweratrol. Przypuszcza się, że to jemu pijący wino Francuzi zawdzięczają długie życie, chociaż sam alkohol jest szkodliwy. Obecnie coraz to inne smakowite gatunki są brane pod lupę. Okazało się, że źródłem resweratrolu są także morwa, żurawina, borówki: czernica, brusznica i wysoka, czarna porzeczka, truskawki oraz maliny. Zawierają one tak wiele różnych przeciwnowotworowych polifenoli oraz witamin, że zaskarbiły sobie wręcz miano superowoców.

Fot. Shutterstock/AGfoto

Sałatka z winogronami

Winogrona połącz z pomidorkami koktajlowymi i kulkami mozzarelli obtoczonymi w suszonym oregano. Skrop sosem z 2 łyżek oliwy, odrobiny soli, czarnego pieprzu i łyżeczki soku z cytryny.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Warzywa antyrakowe
Kalendarz wysiewu warzyw - kiedy siać warzywa?
Rododendron zachorował po zimie

Skomentuj:

Najlepsze przyprawy i owoce na raka

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej