Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową. Krok po kroku

dr Magdalena Narkiewicz, biolog

Skórka pomarańczowa jest aromatyczna i smakowita. Trudno sobie wyobrazić bez niej np. świąteczne wypieki. Do kandyzowania, czyli konserwowania w syropie, najlepsze są owoce o cienkiej skórce (bez grubej białej wyściółki), z upraw ekologicznych. Te z marketu trzeba najpierw dokładnie wyszorować. Ale można też w podobny sposób kandyzować inne owoce, a nawet warzywa (np. marchewkę lub cukinię). Nie przesadzajmy jednak z ich ilością (są tuczące).

Krok po kroku: kandyzowana skórka pomarańczowa - Fot. shutterstock.com

Pomarańcze obieramy. Krok 1

Jeśli kawałki skórki są duże, łatwiej usunąć z nich albedo, czyli białą gorzką warstwę. Ale niektórzy uważają, że taka gorycz równoważy smak słodkiej skórki.

Krok po kroku: kandyzowana skórka pomarańczowa - Fot. shutterstock.com

Moczymy skórkę. Krok 2

Jeżeli goryczka nam nie odpowiada, możemy się jej pozbyć, mocząc skórkę przez 2-3 dni w wodzie, którą kilka razy zmieniamy. Albedo zmięknie i łatwo je odetniemy. Jednak skórka straci nieco smaku i zapachu.

Krok po kroku: kandyzowana skórka pomarańczowa - Fot. shutterstock.com

Gotujemy skórkę. Krok 3

Oczyszczoną z albedo skórkę, jeśli nie była moczona, obgotowujemy w wodzie. Następnie wrzucamy ją do  syropu (zrobionego ze szklanki wody i szklanki cukru). Delikatnie gotujemy, aż stanie się szklista.

Krok po kroku: kandyzowana skórka pomarańczowa - Fot. shutterstock.com

Siekamy skórkę. Krok 4

Odsączoną z syropu skórkę przekładamy na metalową kratkę i czekamy kilka godzin, by obeschła. Możemy pokroić ją w kwadraciki lub paseczki.  Skórkę przechowujemy w słoiku, zasypaną cukrem lub zalaną syropem.

Krok po kroku: kandyzowana skórka pomarańczowa - Fot. shutterstock.com

Efekt

Gotowe!

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Bombki choinkowe od polskich producentów
Słomiane dekoracje świąteczne – powrót do tradycji
Choinka w pięciu odsłonach

Skomentuj:

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową. Krok po kroku

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej