Jadalne bukiety

Aldona Zakrzewska

Sierpniowe bukiety - do patrzenia i jedzenia. Przeniesione wprost z warzywnika. W rolach głównych cukinia, burak, ogórecznik...

Gemuese - Kraeuter - Strausss in altem Emaille -Topf : Blueten von Zucchini ( Cucurbita ), Tropaeolum ( Kapuzinerkresse ), Fenchel ( Foeniculum ), Tomaten ( Lycopersicon ), Karottengruen ( Daucus ), Bohnenblueten ( Phaseolus ) SLOWA KLUCZOWE: Str u?e gelb TERRASSE ZWECKENTFREMDET ORANGE FARBE rot HAUSHALTSGERAET essbare Bl´ten TISCH 000 msgnp13 draussen quer FLORISTIK Sommer
Gwiazdą tej słonecznej kompozycji są żółte kwiaty cukinii, a uzupełnieniem nasturcja, lebiodka (oregano) i ogórecznik. Towarzyszą im liście pietruszki, baldaszki kopru i zielone pomidorki.
F. STRAUSS
Warzywa, owoce i zioła powinny zajmować poczesne miejsce w naszej diecie. Czemu jednak nie miałyby się znaleźć również w wazonie? Niektóre (np. cukinia, ogórecznik) mają efektowne kwiaty, inne (poziomki, truskawki) - owoce, a listki ziół (choćby melisy i mięty) pięknie wyglądają w bukiecie. W dodatku hodowcy oferują coraz piękniejsze odmiany popularnych warzyw, np. bordowe brokuły, żółte pomidorki i rzodkiewki, fioletowe fasolki, złociste i zielonkawe kalafiory... Twórzmy więc z nich kolorowe kompozycje i ozdabiajmy nimi letnie stoły!

Zrób sam jadalny bukiecik, który będzie doskonałą ozdobą garden-party

bukiecik



Fot. Strauss



Skomentuj:

Jadalne bukiety