Dyniowate chorują

dr Hanna Masternak, specjalistka ochrony roślin

Warzywa dyniowate są dla nas bardzo zdrowe i wydają duży plon, pod warunkiem, że ogórki, dynie itp. chronimy przed chorobami i szkodnikami.

22076091 https bi
Fot. Shutterstock/Mark Ross

Bardzo lubię dynię. Uprawiam różne jej odmiany. Sadzę ją w różnych miejscach, by mogła piąć się po krzewach i zdobić ogród. Najwięcej kłopotu sprawia mi ochrona przed mączniakiem prawdziwym. Ten grzyb trzeba zacząć zwalczać, gdy tylko pojawią się jego pierwsze objawy w postaci małych plamek. W przeciwnym razie choroba rozwija się szybko i opanowuje całe rośliny, prowadząc do ich zniszczenia. Opryskuję je więc profilaktycznie, zanim mączniak zaatakuje, i wzmacniam dynie 2-3 razy w sezonie Bioseptem Active lub Septovitalem 200 SL.

To pomaga!
• Po zbiorach usuwamy i palimy resztki roślin, bo właśnie na nich zimują zarodniki grzybów.
• Stosujemy 3-4 letnią przerwę w uprawie dyniowatych na tej samej grządce.
• Nasiona pobieramy tylko ze zdrowych owoców.
• Nasiona zaprawiamy przed siewem.
• Do uprawy ogórków pod osłonami warto kupić rozsadę szczepioną na dyni figolistnej, co zapobiegnie występowaniu chorób.
• Przestrzegamy okresów karencji wszystkich preparatów chemicznych.

Skomentuj:

Dyniowate chorują