Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Kasztan jadalny

dr Magdalena Narkiewicz, Katarzyna Jodłowska

Kasztany jadalne to tak naprawdę orzechy, tyle że bardzo specyficzne, bo składem i smakiem podobne do słodkich ziemniaków.

Kasztan jadalny

Kasztan jadalny (Castanea sativa) często mylony jest z kasztanowcem (Aesculus hippocastanum), gdyż jego owoce, zwane potocznie kasztanami, również ukryte są w kolczastych łupinach. W odróżnieniu jednak od niejadalnych owoców kasztanowca uchodzą za przysmak. Najlepsze, tzw. marony, rodzi odmiana 'Marron de Lyon'.  
 
Jak wyhodować samodzielnie kasztana?

Kasztan jadalny - uprawa

Drzewu temu odpowiada klimat południowej Europy, gdzie dorasta ono do 30 m wysokości. W mroźniejszej części Polski jego młode egzemplarze często przemarzają. Potem - odrastając od korzeni - tworzą krzaczaste formy. Kasztan kwitnie w maju i czerwcu, a jego owoce dojrzewają w listopadzie (w naszym klimacie tylko po wyjątkowo długim lecie).

Kasztan jadalny  - kiedy owocuje?

Kasztan jest wymagającą rośliną i do zawiązania owoców potrzebują długiego okresu wegetacji oraz umiarkowanie ciepłego, długiego i wilgotnego lata. Na owoce przy sprzyjających warunkach możemy się doczekać późną jesienią.

Kasztan jadalny - gdzie sadzić?

Kasztany nie tolerują zimna - przemarzają poniżej -25 st. C. Najlepsze stanowisko to dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Gleba żyzna o obojętnym Ph lub lekko kwaśnym lekko przepuszczalna. Nie toleruje zalania. Kasztan jadalny posadzony w złym miejscu będzie chorował. 

Jak wyhodować samodzielnie kasztana?

Kasztan jadalny - właściwości

Kasztany jadalne były znane już w starożytności w Grecji i imperium rzymskim i skutecznie wykorzystywane w medycynie naturalnej dzięki swojej bogatej gamie właściwości odżywczych i leczniczych. 

Kasztan jadalny - jak jeść?

Szybko wysychają - dłużej niż tydzień zachowują świeżość jedynie w lodówce. Można je jeść na surowo, ale zwykle gotuje się je lub piecze. Zabieg ten ułatwia usunięcie gorzkiej brązowej łupiny i znajdującej się pod nią białej skórki. Kasztany (całe albo w postaci mąki) służą do przygotowywania zup i potraw mięsnych (np. faszerowania indyka). Robi się z nich też polentę, dodaje do ciast i deserów.

Babeczki z kasztanami

Ugotuj do miękkości 1/2 kg kasztanów (z nadciętymi wierzchołkami). Obierz je z łupin i skórek, gorące przetrzyj przez sito. Przygotuj karmel (z 2 łyżek masła i cukru), wymieszaj z masą. Dodaj po 1/2 szklanki mleka i śmietany, ewentualnie likier czekoladowy. Musem napełnij kruche babeczki (możesz kupić gotowe spody).

Kasztanowiec zwyczajny. Drzewo kwitnące w maju. [Uprawa i pielęgnacja]

Kasztan jadalny - cena

Kasztan to długowieczne drzewo dorastające do 35 m. Można je uprawiać w Polsce w cieplejszych regionach. Cena 2 letniej sadzonki oscyluje w okolicach 20 zł 

Kwiaty kasztana jadalnego - Fot. Shutterstock

Kasztan jadalny - jak kwitnie?

Kasztan jadalny kwitnie dopiero po 20-30 latach. Jego kwiaty pojawiają się w maju wydając długie (30 cm) włochate sterczące kwiatostany męskie w żółtym kolorze oraz nieliczne, drobne, brunatno-czerwone zebrane u podstawy kwiaty żeńskie. Z tych ostatnich po zapyleniu powstaną owoce kasztana. Kwiaty mają intensywny rybi zapach i wabią pszczoły nektarem.

Kasztan jadalny-  jak szybko rośnie?

Kasztan rośnie bardzo wolno przez pierwsze 10 lat. Przez kolejne lata zwiększa się tempo przyrostu. Potrafi rosnąć nawet 500 lat.

 

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Przepisy na pyszne nalewki
Brukiew - karpiel ze smakiem
Rozłożyste kasztanowce

Skomentuj:

Kasztan jadalny

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej