Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Kiełki - nowalijki ze słoika

dr Magdalena Narkiewicz
Kiełki, pszenica, ciecierzyca, zielona soczewica, czerwona soczewica, żółta soczewica, rzodkiewka - Fot. Shutterstock

Wystarczy wsypane do naczynia nasiona codziennie płukać, a wyłożone na ligninę podlewać, by wkrótce mieć zdrowe nowalijki.

Kiełki, pszenica, ciecierzyca, zielona soczewica, czerwona soczewica, żółta soczewica, rzodkiewka - Fot. Shutterstock

Kiełkowanie w słoiku

Surowe kiełki są kondensatem enzymów, witamin i łatwo przyswajalnych związków odżywczych. Zasłużyły więc na miano pokarmu życia. Najprostszy sposób ich uprawy to kiełkowanie w słoiku (doskonały dla dużych nasion). Nasiona moczymy, a następnie wsypujemy do wymytego i wyparzonego słoja, którego wylot mocno obwiązujemy gazą. Bez jej zdejmowania nasiona 2-3 razy dziennie zalewamy wodą, po czym słoik stawiamy do góry dnem, by woda spłynęła. Nasiona, które mają twarde okrywy, trzeba z nich oczyścić. Wsypujemy je więc do miski z wodą. Unoszące się na powierzchni niejadalne części odławiamy łyżką lub sitkiem, a oczyszczone kiełki przenosimy znów do słoika, odrzucając opadłe na dno miski niewykiełkowane, tzw. twarde nasiona. Uzyskamy w ten sposób małe roślinki, a czasem tylko delikatne korzonki. Po ostatnim płukaniu kiełki lekko osuszamy i od razu spożywamy w całości razem z nasionami.

Fot. Shutterstock

Warto wiedzieć

Nadmiar kiełków jak najszybciej wstawiamy do lodówki (nie zraszając) - przez tydzień zachowają swą wartość.

Trzymane długo w cieple, np. na sklepowej półce, kiełki nadal rosną, tracąc przy tym enzymy i witaminy. Te przeznaczone do sprzedaży mogą być spryskane przeciw pleśnieniu.

słonecznik - Fot. Shutterstock

Kiełki słonecznika

Z łuskanego słonecznika uzyskujemy miękkie nasiona z krótkimi korzonkami. By otrzymać długie zielone kiełki, lepiej użyć niełuskanych ziaren i wysiać je do pojemnika z piaskiem. Dostarczają m.in. wapnia, fosforu i cynku.

Moczenie: 10 godz. i płukanie łuskanych, by usunąć łuski (łatwo gniją).

Zbiór: łuskanych z korzonkiem  - po 2 dniach. Z niełuskanych po 6-8 dniach ścinamy długie zielone kiełki.

Fot. Shutterstock

Sałatka z kiełkami słonecznika

Na plastry marynowanych buraków połóż cienkie plasterki obranego ze skórki miękkiego awokado, a na nie listki endywii i zielone kiełki słonecznika. Sałatkę polej sosem z jasnego octu balsamicznego połączonego pół na pół z sokiem z grejpfruta.

rzodkiewka - Fot. Shutterstock

Kiełki rzodkiewki

Jej kiełki są bardziej wartościowe i lżej strawne niż kuliste zgrubienia. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego, zapobiegają infekcjom, oczyszczają organizm. Nasiona można kiełkować w słoiku - wówczas siewki są faliste - lub na wilgotnej wacie na talerzyku (jak rzeżuchę) - wtedy kiełki są proste i ścina się je nożyczkami.

Moczenie: 4 godz., kiełkowanie na świetle lub w ciemności.

Zbiór: po 3-6 dniach, kiełki nie powinny być dłuższe niż 3 cm.

Fot. Shutterstock

Kiełki z warzywami i kaszą

Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i wypłucz, by straciła gorycz. Zalej 2,5-krotną ilością wody z łyżką oliwy i gotuj ok. kwadransa. Dodaj różyczki ugotowanego na chrupko brokułu oraz plastry i kiełki rzodkiewki.

burak - Fot. Shutterstock

Kiełki buraka

Nasiona buraka znajdują się w dużych twardych okrywach. Kiełki, gdy rosną w ciemności, są czerwone, a w świetle - zielone. Odkwaszają organizm, zapobiegają anemii.

Moczenie: 8-10 godz.

Zbiór: po 5-8 dniach, gdy płukane w wodzie kiełki oddzielają się od osłonek (można też po 3 dniach nasiona przełożyć na watę, by później kiełki ściąć nożyczkami).

Fot. Shutterstock

Sałata z zielonymi i czerwonymi kiełkami

Zieloną sałatę o drobnych liściach podziel i rozłóż na talerzu, tak by utworzyła rozetę. W jej środku połóż kawałki koziego sera, a na nie garść czerwonych kiełków buraka i nieco zielonych kiełków słonecznika. Surówkę skrop oliwą doprawioną sokiem z cytryny i solą.

rzeżucha - Fot. Shutterstock

Kiełki rzeżuchy

Nasiona rzeżuchy (pieprzycy siewnej) są drobne i wydzielają śluz. Najlepiej wysiać je (tak jak i inne drobne nasionka) na wilgotną ligninę i okryć niezbyt szczelnie folią. Poprawiają przemianę materii i pracę nerek.

Moczenie: 6 godz., kiełkują w ciemności, po 3 dniach wystawiamy je na światło.

Zbiór: po 6 dniach ścinamy nożyczkami.

Fot. Shutterstock

Pieczona ryba z papryką i rzeżuchą

Filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, zanurz po obu stronach kolejno: w mące, jajku zmieszanym ze startym żółtym serem i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju. Podawaj z pokrojoną żółtą papryką i kiełkami rzeżuchy.

pszenica - Fot. Shutterstock/Denis Vrubleski

Kiełki pszenicy

Jej kiełkujące ziarna w porównaniu z innymi kiełkami mają sporo kalorii (100 g to 200 kcal). Są szczególnie cenne dla układu nerwowego, skóry, włosów i paznokci. Nieduże ich ilości można jeść na surowo, większe - lekko obgotowane lub obsmażone.

Moczenie: 8-10 godz.

Zbiór: po 2-4 dniach na świetle lub w ciemności, gdy korzonki osiągną długość ziarna.

Fot. Shutterstock

Kulki z kiełków pszenicy

Kiełki zmiksuj w blenderze. Podziel na części, dodaj do nich wiórki kokosowe albo sezam i starte migdały lub orzechy oraz nieco ciepłej czekolady lub śmietany. Z masy zrób kulki i obtocz je w sezamie, orzechach lub kakao.

kiełki - Fot. Shutterstock

Inne kiełki

Warto jeść różne kiełki (z wyjątkiem roślin psiankowatych, np. pomidora i baklażana, a także ziemniaka, gdyż zawierają szkodliwe alkaloidy). Używajmy tylko nasion specjalnie przeznaczonych na kiełki lub, jak słonecznik, przeznaczonych do jedzenia - są czyste i niezaprawiane. Można też wykorzystywać zielone kiełki z ząbków czosnku lub kłączy imbiru, podobnie jak liście z cebuli.

Fot. Shutterstock

Artykuł pochodzi z lutowej Magnolii, która jest już do kupienia w kioskach

Fot. Magazyn Magnolia

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Kava. Lekarstwo czy narkotyk? Jak smakuje kava?
Rośliny na przeziębienie
Kapusta

Skomentuj:

Kiełki - nowalijki ze słoika

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej