Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Orzechy nerkowca, brazylijskie, laskowe i włoskie są źródłem witamin i minerałów. Jakie orzechy warto jeść i dlaczego

tekst: dr Magdalena Narkiewicz
Migdały to pestkowce migdałowca pospolitego (Prunus dulcis). Zawierają wyjątkowo dużo witaminy E (opóźnia proces starzenia, nazywana więc jest witaminą młodości). Mają też sporo witaminy B2 (ważnej dla błon śluzowych i skóry), B3 oraz wapnia. Najwięcej antyoksydantów jest w ich skórce, lepiej więc jeść migdały nieobrane. - Fot. Shutterstock/Dionisvera

Chcesz mieć zgrabną figurę, piękne włosy, jędrną skórę, a przy tym błyszczeć intelektem? Zamiast podjadać chipsy lub słodycze, chrup orzechy. To idealna przekąska dla dbających o zdrowy styl życia. Które orzechy są najlepsze?

Migdały to pestkowce migdałowca pospolitego (Prunus dulcis). Zawierają wyjątkowo dużo witaminy E (opóźnia proces starzenia, nazywana więc jest witaminą młodości). Mają też sporo witaminy B2 (ważnej dla błon śluzowych i skóry), B3 oraz wapnia. Najwięcej antyoksydantów jest w ich skórce, lepiej więc jeść migdały nieobrane. - Fot. Shutterstock/Dionisvera

Migdały

Orzechami potocznie nazywamy owoce ze smacznymi nasionami ukrytymi w twardej łupinie lub skorupce, ale np. orzeszki piniowe rozwijają się w szyszkach. 

Migdały

Migdały to pestki migdałowca pospolitego (Prunus dulcis). Zawierają wyjątkowo dużo witaminy E (opóźnia proces starzenia, nazywana więc jest witaminą młodości). Mają też sporo witaminy B2 (ważnej dla błon śluzowych i skóry), B3 oraz wapnia. Najwięcej antyoksydantów jest w ich skórce, lepiej więc jeść migdały nieobrane

Orzechy włoskie - nibypestkowce z drzew o tej samej nazwie (Juglans regia) - jako jedyne mają korzystny stosunek kwasów omega 3 do omega 6. Zawierają (głównie w gorzkawej skórce) mnóstwo antyoksydantów chroniących nasze komórki przed różnorakimi uszkodzeniami. Poleca się je jako super foods (wyjątkowo zdrową żywność). - Fot. Shutterstock/Dionisvera

Orzechy włoskie

Choć wszystkie są niezwykle kaloryczne, o dziwo, pomagają w utrzymaniu smukłej sylwetki (szybko sycą i tłumią apetyt).

Orzechy włoskie

Nibypestkowce z drzew o tej samej nazwie (Juglans regia) - jako jedyne mają korzystny stosunek kwasów omega 3 do omega 6. Zawierają (głównie w gorzkawej skórce) mnóstwo antyoksydantów chroniących nasze komórki przed różnorakimi uszkodzeniami. Poleca się je jako super foods (wyjątkowo zdrową żywność).

Jakie choroby zagrażają orzechom włoskim>>>

Piniole to obrane z łusek nasiona kilku gatunków roślin iglastych. Najczęściej zbiera się je z szyszek sosny pinii (Pinus pinea). Wyróżniają się sporą zawartością cynku, który ma pozytywny wpływ na męską płodność oraz argininy - aminokwasu ważnego dla regeneracji mięśni po wysiłku. Są też dobrym źródłem magnezu. Ponieważ bardzo szybko jełczeją, nie warto kupować ich na zapas. - Fot. Shutterstock/Rui Elena

Orzeszki pioniowe

Korzystnie wpływają na pamięć i zdolność kojarzenia, opóźniają procesy starzenia mózgu, uważane są więc za pokarm mędrców.

Pinie

Piniole to obrane z łusek nasiona kilku gatunków roślin iglastych. Najczęściej zbiera się je z szyszek sosny pinii (Pinus pinea). Wyróżniają się sporą zawartością cynku, który ma pozytywny wpływ na męską płodność oraz argininy - aminokwasu ważnego dla regeneracji mięśni po wysiłku. Są też dobrym źródłem magnezu. Ponieważ bardzo szybko jełczeją, nie warto kupować ich na zapas.

Orzechy laskowe z leszczyny pospolitej (Corylus avellana) to orzechy właściwe. Są bogate w witaminy B1, B3, B6, które wpływają na funkcje układu nerwowego, np. mogą obniżać poziom lęku dodając pewności siebie, zwiększają też liczbę białych krwinek niszczących szkodliwe bakterie. K 1 (reguluje krzepliwość krwi), E (jest silnym antyoksydantem). - Fot. Shutterstock/Dionisvera

Orzechy laskowe

Cenią je sobie też sportowcy, bowiem zwiększają odporność (dzięki antyoksydantom), poprawiają ukrwienie mięśni i mogą przyspieszać ich regenerację.

Orzechy laskowe

Owoce leszczyny pospolitej (Corylus avellana) to orzechy właściwe. Są bogate w witaminy B1, B3, B6, które wpływają na funkcje układu nerwowego, np. mogą obniżać poziom lęku dodając pewności siebie, zwiększają też liczbę białych krwinek niszczących szkodliwe bakterie. K 1 (reguluje krzepliwość krwi), E (jest silnym antyoksydantem).

Orzechy pekan - nibypestkowce orzesznika jadalnego (Carya illinoinensis) - tak jak inne orzechy są dobrym źródłem antyoksydantów, witamin (zwłaszcza B1 i B5), soli mineralnych i błonnika pokarmowego. Ich porcja ważąca 100 gram pokrywa zapotrzebowanie dzienne na cynk oraz witaminę B1, ale też dostarcza sporo tłuszczu, a więc również kalorii (690 kcal). - Fot. Shutterstock/Dionisvera

Orzechy pekan

W sumie, jak dowiodły badania, orzechy znacznie przedłużają nam życie i pozwalają jak najlepiej z niego korzystać. Surowe jedzmy więc codziennie (zalecana porcja to 20-40 g), ważne, by nie były zjełczałe, czy choćby tylko w części zgniłe. Dłużej zachowują swe prozdrowotne właściwości przechowywane w skorupkach lub w łuskach i w lodówce.

Orzechy pekan

Nibypestkowce orzesznika jadalnego (Carya illinoinensis) - tak jak inne orzechy są dobrym źródłem antyoksydantów, witamin (zwłaszcza B1 i B5), soli mineralnych i błonnika pokarmowego. Ich porcja ważąca 100 gram pokrywa zapotrzebowanie dzienne na cynk oraz witaminę B1, ale też dostarcza sporo tłuszczu, a więc również kalorii (690 kcal).

Orzechy brazylijskie, czyli nasiona z torebek orzesznicy (Bertholletia excelsa), jeśli pochodzą z Brazylii zawierają 100-1000 razy więcej selenu niż inne orzechy (selen jest niezbędny dla układu odpornościowego i m.in. chroni przed rakiem). Jeśli jednak rosną np. w Boliwii, gdzie gleba jest uboga w selen, ich nasiona mają go mniej więcej tyle, co większość orzechów. - Fot. Shutterstock/Tim UR

Orzechy brazylijski

Orzechy brazylijskie

Czyli nasiona z torebek orzesznicy (Bertholletia excelsa), jeśli pochodzą z Brazylii zawierają 100-1000 razy więcej selenu niż inne orzechy (selen jest niezbędny dla układu odpornościowego i m.in. chroni przed rakiem). Jeśli jednak rosną np. w Boliwii, gdzie gleba jest uboga w selen, ich nasiona mają go mniej więcej tyle, co większość orzechów.               

Pistacje - pestkowce pistacji właściwej (Pistacia vera) - stanowią źródło błonnika pokarmowego i dobrze przyswajalnego białka oraz witamin B6 i B1. Mają mniej kalorii niż inne orzechy (560 kcal/100 g). W sklepach sprzedaje się je prażone i solone (prażenie powoduje utratę wrażliwych na temperaturę witamin i pogorszenie jakości oleju. - Fot. Shutterstock/Valentyn Volkov

Pistacje

Pistacje

Pestkowce pistacji właściwej (Pistacia vera) - stanowią źródło błonnika pokarmowego i dobrze przyswajalnego białka oraz witamin B6 i B1. Mają mniej kalorii niż inne orzechy (560 kcal/100 g). W sklepach sprzedaje się je prażone i solone (prażenie powoduje utratę wrażliwych na temperaturę witamin i pogorszenie jakości oleju.              

Orzechy makadamia, czyli pestkowce drzewa Macadamia integrifolia, mają bardzo twardą skorupę, więc sprzedaje się je łuskane. Są bardzo tłuste - ich porcja o wadze 100 g dostarcza ponad 700 cal. Zawierają rzadko spotykany kwas omega 7 niezbędny dla prawidłowej budowy naszej skóry. Na powietrzu orzechy te szybko ciemnieją. Należy więc przechowywać je w lodówce. - Fot. Shutterstock/MRS.Siwaporn

Orzechy makadamia

Orzechy makadamia

Czyli pestkowce drzewa Macadamia integrifolia, mają bardzo twardą skorupę, więc sprzedaje się je łuskane. Są bardzo tłuste - ich porcja o wadze 100 g dostarcza ponad 700 cal. Zawierają rzadko spotykany kwas omega 7 niezbędny dla prawidłowej budowy naszej skóry. Na powietrzu orzechy te szybko ciemnieją. Należy więc przechowywać je w lodówce.            

Orzeszki ziemne są nasionami rośliny strączkowej - orzachy podziemnej (Arachis hypogaea). Zawierają sporo białka a także antyoksydanty, witaminę B1 i B3 oraz cenne składniki mineralne. Nabierają orzechowego smaku po uprażeniu, ale wówczas tracą wiele swoich korzystnych cech. W dodatku zwykle są mocno solone. Dietetycy więc zbytnio ich nie cenią. - Fot. Shutterstock/Volosina

Orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne

Są nasionami rośliny strączkowej - orzachy podziemnej (Arachis hypogaea). Zawierają sporo białka a także antyoksydanty, witaminę B1 i B3 oraz cenne składniki mineralne. Nabierają orzechowego smaku po uprażeniu, ale wówczas tracą wiele swoich korzystnych cech. W dodatku zwykle są mocno solone. Dietetycy więc zbytnio ich nie cenią.    

Jak uprawiać fistaszki>>>

Orzechy nerkowca, czyli pestkowce nanercza zachodniego (Anacardium occidentale), zawierają sporo białka, witaminy K1 (m.in. zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe), B5 (ważnej dla skóry i włosów), cynku, żelaza oraz kilka razy więcej selenu niż większość orzechów. Dostarczają podobną ilość kalorii co pistacje. - Fot. Shutterstock/rodrigobark/Dionisvera

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca

Pestkowce nanercza zachodniego (Anacardium occidentale), zawierają sporo białka, witaminy K1 (m.in. zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe), B5 (ważnej dla skóry i włosów), cynku, żelaza oraz kilka razy więcej selenu niż większość orzechów. Dostarczają podobną ilość kalorii co pistacje.  

Najlepsze orzechy na działkę i do ogrodu>>>           

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Orzeszki piniowe. Skąd się biorą?
Jak uprawiać fistaszki?
Jakie krzewy i drzewa najpiękniej kwitną w kwietniu?

Skomentuj:

Orzechy nerkowca, brazylijskie, laskowe i włoskie są źródłem witamin i minerałów. Jakie orzechy warto jeść i dlaczego

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej