Orzeszki piniowe. Skąd się biorą?
Orzeszki piniowe o charakterystycznym żywicznym zapachu to smakołyk włoskiej kuchni.
Orzeszki piniowe, zwane piniolami, to nasiona sosny pinii (Pinus pinea). Parasolowate korony tego drzewa są charakterystyczne dla rejonów Morza Śródziemnego. W naszym klimacie pinia może być uprawiana jako ozdobna roślina pojemnikowa. Jej nasiona do siewu (w otoczkach) kupimy przez internet. Chronione przed mrozem siewki dobrze rosną, ale na szyszki nie ma co liczyć. Jeśli zdobędziemy gdzieś dojrzałe szyszki pinii, należy je podgrzać, by się otworzyły, wyciągnąć nasiona i rozbić ich okrywy. Surowe piniole mają maślany smak. Stają się chrupkie i słodkie po podpieczeniu. Pachną żywicą.
Jak wybierać nasiona?
Nasiona pinii mają do 2 cm długości. Ich czarna powłoka łatwo się ściera, a szczątkowe błoniaste skrzydełka szybko odpadają. Nasiona innych sosen też są jadalne, ale mniejsze. Zbiera się tylko nieliczne, np. sosny syberyjskiej i koreańskiej, a najdrobniejsze, np. sosny zwyczajnej, zjadane są przez ptaki.
Fot. Shutterstock/Christian Jung
Pesto z bazylii i orzeszków piniowych
Obrumień na gorącej patelni 15 dag orzeszków piniowych, często je podrzucając. Odstaw, by ostygły. Pęczek bazylii umyj i osusz. Oberwij z niego liście. Obierz i pokrój 2 ząbki czosnku. Liście bazylii, orzeszki i czosnek rozmiksuj w malakserze. Dodaj 200 ml oliwy extra vergine i 10 dag startego parmezanu. Całość jeszcze raz rozmiksuj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. (Drogie orzeszki piniowe możesz zastąpić ziarnami słonecznika albo gotowanymi ziemniakami).
- Więcej o: