Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Wędzenie na zimo czy na gorąco ? Jaką metodę wybrać, jaką wędzarnię kupić lub wybudować?

Jacek Jechanowski, KJ
WĘDZARNIA przenaczona do wędzenia na zimno z kanałem dymnym z betonowych kręgów. - Fot. Paweł Słomczyński

Wędzenie? Coraz bardziej doceniamy naturalne smaki mięs, wędlin czy serów. Te wędzone są wyjątkowo smaczne. Sam proces nie jest trudny, warto samemu wybudować wędzarnię.

W TEJ WĘDZARNI można wędzić na dwa sposoby. Długi kanał zakończony palenis-kiem służy do wędzenia na zimno, a krótki na gorąco. Komora wędzarnicza zamknięta jest drewnianą klapą. - Fot. Paweł Słomczyński

Wędzarnia lepsza od ogniska

Wędzarnia, zdaniem smakoszy, wygrywa z ogniskiem, na którym w chłodne jesienne wieczory można co najwyżej upiec kiełbaski czy ziemniaki. Wędzenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, w trakcie której produkty poddawane są działaniu temperatury powietrza znad paleniska i dymu wędzarniczego. Ten ostatni pełen jest substancji aromatycznych, bakteriobójczych i bakteriostatycznych, nadających wędzonkom wyśmienity charakterystyczny smak, zapach i trwałość.

W warunkach ogrodowych zwykle wędzimy na zimno lub na gorąco. Producenci oferują całą gamę urządzeń uwzględniających te metody: od prostych konstrukcji z beczek po sterowane cyfrowo kombajny wędzarnicze.

Na rynku dostępne są też wędzarki turystyczne, które - postawione na ognisku - pozwolą cieszyć się własnoręcznie przyrządzonymi wędzonkami nawet na szlaku.

Ogrodowa wędzarnia

Wędzenie na zimo czy na gorąco ? Jaką metodę wybrać? - Red.
W WIĘKSZYM OGRODZIE można się pokusić o wędzarnię w formie altanki. - Fot. Zbigniew Pachulski

Wędzenie na gorąco

Wędzenie na gorąco odbywa się w temp. do 90°C i przebiega w kilku etapach: obsychania produktów w dymie (w temp. 25-45°C), właściwego wędzenia (w temp. do 50°C) i krótkiego podpiekania (w temp. 60-90°C). To proces szybszy od metody na zimno (wędzonki są gotowe już po 1-2 godz), jednak w jego trakcie ścinające się białko zamyka pory w mięsie i dym nie wnika do wnętrza potraw. Na gorąco można wędzić nawet w murowanym grillu, z rusztem przysypanym płukanym żwirem służącym za filtr i schładzacz dymu, zatrzymującym skapujący tłuszcz.

Przydomowa wędzarnia

WĘDZARNIA przenaczona do wędzenia na zimno z kanałem dymnym z betonowych kręgów. - Fot. Paweł Słomczyński

Wędzenie na zimno

Wędzenie na zimno odbywa się w znacznie niższej temperaturze (30-33°C) i trwa dłużej (nawet do kilku dni). Przy tej metodzie wędzenia konieczne jest oddalenie źródła ciepła od przyrządzanych potraw. Trzeba więc zadbać o kanał dymowy (o dł. 1-5 m), w którym schładza się dym wędrujący z paleniska do komory wędzarniczej. Wędzenie na zimno jest procesem nie tylko dłuższym, ale też trudniejszym technicznie od wędzenia na gorąco. Wymaga dokładnej kontroli temperatury i stałego nadzoru oraz podsycania dymu. Konieczne jest też odpowiednie przygotowanie produktów: najpierw pekluje się je lub soli (w przypadku ryb), a potem cały dzień suszy w przewiewnym i zacienionym pomieszczeniu. Wymaga to cierpliwości i wprawy, ale wysiłek się opłaci. Dym dociera bowiem do wnętrza potraw, a uzyskane tą metodą wędzonki są smaczniejsze, aromatyczne i - przede wszystkim - bardziej trwałe od tych wędzonych na gorąco.

WĘDZARKA ze starej beczki ustawionej na podstawie z cegieł. - Fot. kubowa1 / shutterstock

Jak zrobić wędzarnię?

Prostą wędzarnię do obróbki na gorąco można zbudować samodzielnie - wystarczy stara beczka, czy skrzynia ustawiona na kilku cegłach, między którymi urządzimy palenisko.

Bardziej skomplikowane jest wzniesienie wędzarni do obróbki na zimno. Należy wówczas postarać się o odpowiedni kanał, odprowadzający dym z paleniska do wędzarni. Najprościej zrobić go z ułożonego na ziemi kawałka metalowej rury o długości 1-2 m. Należy tylko pamiętać o nadaniu mu odpowiedniego spadku (15%) w kierunku paleniska dla zapewnienia dobrego przepływu dymu do wędzarni. Inne domowe sposoby budowy wędzarni można bez trudu znaleźć w internecie.

Murujemy wędzarnię

KOMPAKTOWA WĘDZARNIA z 2 palnikami, idealna na piknik, ok. 150 zł, JULA. - Fot. materiały dystrybutora

Wędzarki dostępne w sklepach

KOMPAKTOWA WĘDZARNIA z 2 palnikami, idealna na piknik, ok. 150 zł, JULA.

WĘDZARNIA firmy Saska, pojemna dzięki kwadratowej formie, ok. 500 zł, Praktiker. - Fot. materiały producenta

WĘDZARNIA

WĘDZARNIA firmy Saska, pojemna dzięki kwadratowej formie, ok. 500 zł, Praktiker.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą

Skomentuj:

Wędzenie na zimo czy na gorąco ? Jaką metodę wybrać, jaką wędzarnię kupić lub wybudować?

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej